Coenzima Q10

Coenzima Q10 are un rol asemănător vitaminelor și este prezentă în toate celulele din organism, în special în cele cu o activitate intensă – inima, ficat, creier.


Cu un rol major în producerea energiei necesare pentru toate procesele biochimice de la nivel celular, această substanță ajută și la stocarea energiei în celule. Descoperiți în acest material ce este coenzima Q10, care este rolul ei în organism și, mai ales, cu ce beneficii vine la pachet.


Coenzima Q10 este o substanță liposolubilă (n.r. solubil în grăsimi sau uleiuri), cunoscută și sub numele de Q10, vitamina Q10, Ubichinona sau Ubidecarenona.


În Japonia, aceasta a fost introdusă încă din anul 1974 în tratamentul insuficienței cardiace. Mai mult decât atât, în cazul unui deficit de CoQ10, inima suferă – potrivit studiilor, cu cât deficitul de coenzimă Q10 este mai mare, cu atât afecțiunea cardiacă este mai gravă.


De asemenea, coenzima Q10 este un important antioxidant. Aceasta acționează direct asupra radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare și îi neutralizează.


Rolul coenzimei Q10 în organism


Necesară în dezvoltarea și buna funcționare a tuturor celulelor vii, coenzima Q10 este produsă în mod natural de organism. Există nu mai puțin de 10 tipuri de coenzima Q, însă numai Q10, se află în structura celulelor umane.


Organismul uman produce însă o cantitate suficientă de coenzima Q10 numai până la vârsta de 30 de ani. După această vârstă, producția de CoQ10 scade progresiv.


De asemenea, în cazul persoanelor care suferă de carențe de vitamine, producția de coenzima Q10 poate să scadă. Fenomenul este însoțit de o mulțime de probleme de sănătate, printre care îmbătrânirea prematură.
Chiar și atunci când nivelul normal de coenzima Q10 scade cu numai 25%, crește semnificativ riscul hipertensiunii arteriale, a cardiomiopatiilor sau a insuficienței cardiace.


Tocmai de aceea, un regim alimentar echilibrat este foarte important la orice vârstă. La nevoie și la recomandarea medicului, nivelul de CoQ10 din organism poate fi crescut prin administrarea de suplimente alimentare.


Alimente bogate în CoQ10


Coenzima Q10 se găsește mai ales în carnea de vită sau în organe precum inima, ficatul și rinichii. Carnea de pește, în special sardinele sau tonul, este o sursă bună de CoQ10, la fel și uleiul de soia, alunele, spanacul sau broccoli.


Vestea proastă este ca prin preparare termică îndelungată, coenzima Q10 devine inactivă. Suplimentele alimentare asigură însă o absorbție organică superioară, mai ales atunci când administrarea acesteia se face cu alimente bogate în grăsimi, coenzima Q10 fiind liposolubilă.


Recomandări privind administrarea coenzimei Q10


În general, se recomandă o doză de 90-200 de miligrame pe zi. Cu toate acestea, dozajul potrivit pentru nevoile specifice ale fiecărei persoane poate fi stabilit doar de către medic, în urma unui consult, mai ales în cazul administrării de suplimete pe bază de coenzima Q10 pe timp îndelungat.


Beneficiile coenzimei Q10 pentru organism


Printre beneficiile coenzimei Q10 includem susținerea sistemului imunitar și a aparatului cardiovascular, rolul anti-aging sau de reglare a nivelului de zahăr din sânge. Descoperiți în cele ce urmează care sunt principalele beneficii ale coenzimei Q10.

Shares
%d blogeri au apreciat: