De ce avem nevoie de Vitamina E ?

Vitamina E este un nutrient de care organismul are nevoie pentru a sprijini sistemul imunitar și pentru a ajuta celulele să se regenereze. De asemenea, are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care fac ca obținerea suficientă să fie esențială pentru sănătatea ta de zi cu zi. Prin acest efect antioxidant, vitamina E încetinește îmbătrânirea celulară. Tocmai de aceea este folosită în prepararea a numeroase produse dermato-cosmetice, dar și în suplimentele anti-aging.

Principalele funcții ale Vitaminei E sunt:

  • Puternic antioxidant
  • Sprijină sistemul imunitar
  • Contribuie la formarea de noi țesuturi
  • Ajută la cicatrizarea rănilor și vindecarea arsurilor pielii
  • Ajută la menținerea sănătății ochilor
  • Menține sănătatea vaselor de sânge, prevenind apariția cheagurilor
  • Protejează ficatul
  • Crește gradul de hidratare și elasticitate a pielii.

Surse naturale de Vitamina E:

Vitamina E ne ajută să ne păstrăm sănătatea pielii și ochilor și capacitatea corpului de a lupta împotriva bolilor și a infecțiilor.

Contribuie la întărirea sistemului imunitar și este recomandat ca să ne luăm vitamina E din alimente și o dietă echilibrată.

Ca și consum, doza zilnică de care avem nevoie este de 4 mg pe zi în cazul bărbaților, respectiv 3 mg pe zi în cazul femeilor. Vitamina E care nu este procesată de corp imediat este stocată pentru a fi utilizată mai târziu.

Pe lângă alimentație, suplimentele alimentare ce conțin vitamina E introduse în dieta zilnică, ne pot asigura necesarul acesteia. Vitamina E se găsește în farmacii sub diverse forme loțiuni, comprimate, uleiuri. Orice consum de suplimente trebuie făcut doar după discuția cu un specialist care vă poate recomanda doza corectă și necesară.

Vitamina E mai este denumită şi tocoferol, nume care i-a fost dat după descoperirea rolului pe care aceasta îl are în reproducere.

Tocoferolii sunt substanţe liposolubile destul de răspândite mai ales în regnul vegetal. Termenul de vitamina E este utilizat pentru a face referire la opt nutrienți liposolubili esențiali naturali (4 tocoferoli și 4 tocotrienoli).

Vitamina E denumită și vitamina fertilității a fost descoperită în germenii de grâu, în 1922. Cercetătorii au observat atunci că această vitamină este esențială pentru reproducerea șobolanilor.

Vitamina E este un antioxidant liposolubil major, responsabil pentru protejarea membranelor împotriva peroxidării lipidelor. Proprietățile antioxidante ale vitaminei E care acționează asupra radicalilor liberi ar putea încetini procesul de îmbătrânire biologică. La oameni, deficitul de vitamina E poate cauza disfuncții neurologice, cardiovasculare și o durată diminuată de viaţă a eritrocitelor.

Consumul de vitamina E poate reduce riscul de boli cardiace coronariene la bărbaţi. Deoarece primăvara tocoferolemia este mai scăzută, se consideră că necesarul de vitamina E este mai accentuat în acest anotimp. Deficitul de vitamina E poate fi ameliorat prin tratamentul cu suplimente de vitamina E.

În alimente vitamina E se regăseşte în uleiuri vegetale, cum ar fi cel de palmier, porumb și soia. Vitamina E prin rolul antioxidant în organism, contribuie la prevenirea proceselor patologice asociate cu prezența radicalilor liberi, la nivel cardiovascular, neuromuscular, ocular și a cavității orale.

Vitamina E este solubilă în grasimi şi în alcool, rezistă la temperaturi de până la 250ºC, dar este sensibilă la lumină şi oxigen. Valori ale temperaturii foarte crescute sau foarte scăzute reduc cantitatea de tocoferol conţinută în alimente cu până la două treimi.

Efecte benefice pentru:

Boala Alzheimer. Unele cercetări timpurii sugerează că aportul dietetic de vitamina E este legat de o șansă mai mică de a dezvolta boala Alzheimer. Dar nu toate cercetările sunt de acord. A lua suplimente de vitamina E nu pare să împiedice dezvoltarea bolii Alzheimer. La persoanele care au deja boala Alzheimer, administrarea de vitamina E împreună cu unele medicamente anti-Alzheimer ar putea încetini agravarea pierderii de memorie. Vitamina E ar putea de asemenea să întârzie pierderea independenței și necesitatea asistenței de îngrijitor la persoanele cu boală Alzheimer ușoară până la moderată.

Niveluri scăzute de globule roșii la persoanele cu boală pe termen lung (anemie ale bolii cronice). Unele cercetări arată faptul că administrarea de vitamina E îmbunătățește răspunsul la medicamentul eritropoietină, care afectează producția de globule roșii, la adulți și copii aflați în hemodializă.

Crampe menstruale (dismenoree). Administrarea de vitamina E timp de 2 zile înainte de sângerare și de 3 zile după începerea sângerării pare să scadă durerea și să reducă pierderile de sânge menstruale. Consumul de vitamina E cu ulei de pește ar putea oferi chiar o mai bună ameliorare a durerii decât administrarea de vitamina E singură.

Infertilitate masculină. Administrarea vitaminei E pe cale orală îmbunătățește rata sarcinii la cuplurile în care bărbații au probleme de fertilitate. Dar administrarea de doze mari de vitamina E împreună cu vitamina C nu pare să ofere aceleași beneficii.

Cicatrizarea sau întărirea vaselor de sânge în rinichi (glomeruloscleroză). Există unele dovezi că administrarea vitaminei E pe cale orală ar putea îmbunătăți funcția renală la copiii cu glomeruloscleroză.

Sindromul premenstrual (PMS). Administrarea de vitamina E pe cale orală pare să reducă anxietatea, pofta și depresia la unele femei cu PMS.

Performanță fizică la vârstnici. Cercetările sugerează că creșterea aportului de vitamina E în dietă este legată de performanța fizică îmbunătățită și forța musculară la persoanele în vârstă.

Arsurile solare. Luând doze mari de vitamina E (RRR-alfa-tocoferol) pe cale orală, împreună cu vitamina C, protejează împotriva inflamațiilor pielii după expunerea la radiații UV. Cu toate acestea, vitamina E singură nu oferă același beneficiu. Aplicarea vitaminei E pe piele, împreună cu vitamina C și melatonina, oferă o anumită protecție atunci când este utilizată înainte de expunerea la UV.

Shares
Optimized by Optimole
%d blogeri au apreciat: