Călduri insuportabile în următorii 50 de ani

Cercetătorii prevăd călduri insuportabile în următorii 50 ani.

Costul uman al încălzirii globale va fi mai mare. Se va produce mai repede decât se credea, arată un nou studiu. Cel puțin un miliard de oameni vor fi nevoiți să se mute sau vor îndura călduri insuportabile, informează The Guardian.

Zonele care găzduiesc acum o treime din populația globului vor deveni la fel de călduroase ca cele din deșertul Sahara, în următorii 50 de ani.

Perspectiva optimistă vorbește despre 1,2 miliarde de oameni care vor fi lăsați în afara „zonei de confort climatic”. Unde oamenii au prosperat în ultimii 6.000 de ani.

Autorii studiului spun că au fost uimiți de descoperirile făcute. Nu se așteptau ca specia umană să fie atât de vulnerabilă.

„Cifrele sunt incredibile. A trebuit să mă uit de două ori”, spune Tim Lenton, de la Universitatea Exeter. „Am studiat anterior momentele critice ale încălzirii globale, considerate de obicei apocaliptice. Dar asta a fost o lovitură mai puternică. Pune amenințarea în termeni umani”.

Noul studiu a cercetat felul în care va fi afectat habitatul omenirii.

Marea majoritatea a speciei umane a locuit în regiunele unde temperatura medie este cuprinsă între 11 și 25 de grade Celsius. Însă dimensiunea acestei zone se reduce din cauza încălzirii globale, lăsând mulți oameni într-o zonă considerată „de nelocuit”.

Aproximativ 30% din populația lumii va locui în condiții de căldură extremă. La o temperatură medie de 29 de grade Celsius.

Aceste condiții sunt în prezent foarte rare în afara celor mai călduroase zone din deșertul Sahara. Odată cu creșterea temperaturii globale cu 3 grade. Ele vor acoperi 1,2 miliarde de oameni din India, 485 de milioane în Nigeria și câte 100 de milioane de oameni în Pakistan, Indonezia și Sudan.

„Cred că putem spune că o temperatură medie peste 29 de grade Celsius este de nelocuit. Ar trebui să te muți sau să te adaptezi. Adaptarea are limite”, spune profesorul Marten Scheffer de la Universitatea Wageningen. Scheffer a spus că studiul a pornit ca un experiment. Nu se aștepta să afle că oamenii sunt atât de vulnerabili. „Ne considerăm foarte adaptabili pentru că folosim haine, căldură și aer condiționat. Însă adevărul este că majoritatea oamenilor trăiesc și au trăit mereu într-o nișă climatică care acum se schimbă”.

Potrivit acestuia, cercetătorii care au efectuat studiul au fost uimiți de rezultate. „Vor fi mai multe schimbări în următorii 50 de ani decât în ultimii 6.000 de ani”, spune Scheffer.

Autorii studiului mai spun că descoperirile lor ar trebui să-i convingă pe cei care fac politicile de mediu să accelereze scădere emisiilor. Pentru că fiecare grad Celsius evitat poate păstra 1 miliard de oameni în nișa climatică de confort.

Shares
%d blogeri au apreciat: