Hedda Gabler

Hedda Gabler pe scena Teatrului Național București

Cunoscutul regizor german Thomas Ostermeier se află pentru prima dată în România, ca invitat al unei instituții publice, pentru a pune pe scena Teatrului Național București spectacolul Hedda Gabler, după piesa lui Henrik Ibsen.

Din distribuția spectacolului fac parte Raluca Aprodu, Crina Semciuc, Ana Ciontea, Richard Bovnoczki, Alexandru Potocean, Marius Manole și Lari Giorgescu, în timp ce echipa de creație este alcătuită din Jan Peppelbaum (decoruri), Ruxandra Bușneag (costume), Malte Beckenbach (muzică). Componenta video este realizată de Sebastien Dupouey.

Thomas Ostermeier s-a născut în 1968 la Soltau

Între anii 1992-1996, a studiat regia la Facultatea de Actorie „Ernst Busch”, Berlin. Între 1990-1991, a lucrat ca actor la producția Faust a lui Einar Schleef la Facultatea de Artă, Berlin, iar între 1993-1994, a fost asistent regie și actor alături de Manfred Karge la Weimar și la Berliner Ensemble. Între 1996-1999, Ostermeier a lucrat ca director artistic al scenei Baracke din cadrul Deutsches Theater, Berlin. Din 1999, Ostermeier este regizor rezident și membru al Departamentului Artistic al Schaubühne. A regizat, de asemenea, numeroase producții ca invitat la alte teatre germane, iar în noiembrie 2004, a fost numit curator („artiste associé”) al Festivalului de la Avignon; de atunci, multe dintre producțiile sale au fost invitate aici, cel mai recent fiind Richard III, în 2015. Pe lângă numeroase premii pentru producții individuale, ca de exemplu Premiul Friedrich-Luft (Măsură pentru măsură), Grand Prix de la Critique pentru John Gabriel Borkmann (2009) și Premiul Criticilor din Barcelona (Hamlet, 2009), Thomas Ostermeier a primit, în 2011, Leul de Aur al Bienalei de la Veneția pentru întreaga sa operă. Succesul său răsunător la publicul francez și prezența frecventă a pieselor sale în Franța au fost recompensate de către Ministerul Francez pentru Cultură și Comunicare în februarie 2015, când a fost numit Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres.

În viziunea lui Thomas Ostermeier, Hedda Gabler este un produs al erei digitale

Hedda este o femeie obişnuită să obţină exact ceea ce vrea. Dar această Hedda realizează că există o mare diferenţă între ceea ce crede ea că îşi doreşte şi ceea ce are ea cu adevărat nevoie. În viziunea lui Ostermeier, strălucitoarea Hedda este o combinaţie de femeie fatală şi copil răsfăţat care s-a plictisit de noile jucării şi se distrează practicând jocuri periculoase, se arată pe site-ul tnb.ro.

Ce mă interesează pe mine ca regizor este că mă aflu în faţa unui autor (Ibsen) care arată cum încearcă o fiinţă umană, cu emoţiile şi sentimentele ei, să supravieţuiască, păstrându-şi sufletul intact, într-o lume total raţionalizată şi materialistă, în care domneşte exclusiv puterea banului“, a afirmat Thomas Ostermeier, citat pe site-ul Naţionalului bucureştean.

“Hedda Gabler” este o piesă de teatru scrisă de Henrik Ibsen în jurul anului 1890, considerată de majoritatea criticilor ca fiind reprezentativă pentru dramaturgia secolului XlX.

Spectacolul ”Hedda Gabler” va avea premiera pe 13 aprilie, de la ora 19:00, la Sala ”Ion Caramitru” a TNB,

următoarele reprezentaţii fiind programate pe 14, 16, 18 şi 19 aprilie, 9, 16, 22, 23 şi 24 mai, potrivit site-ului https://www.tnb.ro

Shares
Optimized by Optimole