Oceanele pot fi recuperate până în 2050

Oceanele lumii se dovedesc a fi surprinzător de rezistente, arată un nou studiu citat de BBC. Acestea pot fi complet recuperate până în 2050.

Cercetătorii estimează că toate daunele provocate până acum oceanelor de către om ar putea fi recuperate în mai puțin de 30 de ani. Principalele provocări ar fi schimbările climatice și extinderea măsurilor de conservare luate până în prezent.

Oamenii de știință avertizează că intervalul în care se poate acționa este tot mai restrâns.

Oceanele au fost exploatate de om vreme de secole. Impactul negativ a început să fie vizibil abia în ultimii 50 de ani.

Anumite specii de pești și alte vietăți marine au fost vânate până la dispariție. Scurgerile de petrol și alte feluri de poluare au otrăvit mările.

În ultimii zeci de ani, schimbările climatice au afectat oceanele, potrivit unui raport realizat de ICPP (Intergovernmental Panel on Climate Change). Un organism științific însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale datorită efectelor activității umane.

Acest raport recunoaște dimensiunea problemelor, însă evidențiază rezistența remarcabilă a mărilor. Numărul balenelor cu cocoașă a crescut după ce a fost interzisă vânătoarea lor. Totodată, proporția speciilor marine amenințate cu dispariția a scăzut de la 18% în 2000 la 11,4% în 2019.

Cercetătorii au identificat 9 componente care sunt importante pentru restaurarea oceanelor. Aceștia au venit cu o serie de recomandări.

Schimbările climatice reprezintă o problemă, pentru că ridică nivelul mărilor și cresc aciditatea apei.

O altă provocare este constituită de bani. Studiu, publicat în revista Nature, estimează că este nevoie de 10-20 de miliarde de dolari anual pentru a reconstrui viața marină până în 2050. Același studiu subliniază că orice dolar investit ar aduce un randament de 10 dolari.

Shares
%d blogeri au apreciat: