Pericolele expunerii îndelungate la soare
Toate ne dorim să avem bronzul perfect, însă trebuie să știm că soarele nu este întotdeauna cel mai bun prieten al nostru.
Nu o dată ți s-a întâmplat ca după o zi de stat la plajă pielea ta să se înroșească sau să simți o senzație de mâncărime?
Ei bine, ar putea să nu fie o simplă arsura solară, ci o afecțiune mai complexă a pielii.
Află mai jos care sunt cele mai frecvente dintre acestea:
Erupția polimorfă la lumină
Acesta este termenul medical pentru așa numită “ alergie solară” și se manifestă cel mai des la femei cu vârste între 20 și 40 de ani. Simptomele se caracterizează print-o erupție formată din pete de culoare roșie și se manifestă de obicei în zona gâtului, membrelor, fața rămânând neafectată.
Cel mai adesea te vei confrunta cu aceste probleme în primăvară sau la începutul verii fiindcă până atunci pielea a stat ascunsă de razele soarelui.
Cu cât începi să te expui treptat la soare,cu atât e posibil să nu mai ai astfel de probleme pentru că pielea începe să se obișnuiască cu razele solare.
Trebuie să știi însă, că o dată apărut un prim episod de alergie solară este extrem de posibil ca aceasta să reapară și anul următor.
Urticaria solară
Aceasta apare la doar câteva minute de la expunerea la soare și se manifestă prin erupție urticariană, apariția de pustule și mâncărime.
Cel mai des apare la persoanele în vârstă și poate afecta chiar și zonele care au fost acoperite de îmbrăcăminte. Partea bună este că de obicei nu durează mai mult de 24 de ore.
Fitofotodermatita
Sau cunoscuta în termeni populari drept dermatită de pajiște este un alt tip de erupție care apare o dată cu expunerea la soare cauzată de contactul pielii cu anumite plante ce conțin substanțe fotosensibilizante.
Cele mai comune plante care pot determina această iritație sunt pătrunjelul, morcovul, țelina, lime, pomelo.
Apare la 24 de ore de la expunere și poate ajunge până 72 de ore, iar simptomele pe care le cauzează sunt de la hiperpigmentarea pielii până la leziuni inflamatorii persistente.
Porfiria
Spre deosebire de celelalte tipuri menționate mai sus, aceasta poate fi genetică și îți poate afecta nu doar pielea ci și sistemul nervos sau alte organe.
În ceea ce privește simptomele, acestea sunt ușoare tulburări cutanate manifestate după expunerea la soare.
Din păcate aceasta de obicei nu poate fi tratată, dar folosirea cremelor de protecție solară în mod frecvent sau evitarea alcoolului pot fi de folos.