Schimbări în dieta ta care te vor ajuta în reducerea anxietății
Dacă suferi de anxietate, sigur ești una din multele persoane care încearcă constant să facă ceva în legătură cu asta și caută diferite trucuri care săo facă să se simtă mai bine.
Iată câteva mici schimbări pe care le poți face în dieta ta zilnică și care vor înlocui cu succes medicamentația și te vor scăpa chiar și de ședintele la psiholog.
Mulți dintre noi nu realizăm faptul că mâncarea pe care o consumăm poate avea un efect direct asupra felului în care ne simțim. Dieta poate fi cauza anxietății tale și nu numai, poate chiar înrăutăți situația.
Urmăm o anumită dietă în funcție de felul în care arătăm și ne simțim, însă ar trebui să ne gândim de două ori atunci când ne facem un obicei din asta, pentru că ne poate afecta și creierul.
1. Mănâncă mai multe proteine
Consumând zilnic o grupă mare de alimente, câte puțin din fiecare, este ceva esențial în combaterea anxietății, însă cea mai importantă este proteina.
Proteina din brânză, iaurt grecesc sau ou, îți stimulează producerea de dopamină care te va ajuta sigur să lupți împotriva anxietății.
2. Mănâncă mai mulți acizi grași Omega-3
Multe studii arată că există o legătură între consumul de acizi grași Omega-3 și scăderea anxietății. Dacă doriți să vă simțiți mai bine consumați mâncăruri bogate în nutrienți ca semințe de chia și somon.
3. Concentrează-te asupra momentului în care servești masa
Multe persoane au prostul obicei de a mânca pe grabă chiar în momentul în care ies pe ușă, sau în fața televizorului urmărind emisiunea preferată, fapt care contribuie într-un mod esențial în creșterea anxietății.
Încearcă în mometul în care servești masa să nu dai atenție altor lucruri, concentrează-te asupra modului în care consumi mâncarea, mestecă încet, savurează, vei vedea cum astfel vei putea reduce din gândurile anxioase.
4. Reduce consumul de cofeină
Cafeaua de dimineață poate fi extraordinar de bună, dar în mod sigur îți poate modifica starea emoțională destul de repede.
Cofeina este un stimulent care ne poate afecta atunci când este consumată în exces.
Poate crește simptomele de anxietate, bătăile inimii, tensiunea arterială și temperatura corpului cât și un atac de panică. Recomandarea în asemenea cazuri ar fi reducerea până la interzicerea consumului de cofeină.
5. Crește consumul de apă
Majoritatea persoanelor nu consumă suficient de multă apă și chiar o mică deshidratare poate duce la oboseală și modificări ale comportamentului, afectând fiecare sistem din corpul tău, sistemul hormonal, circulația sângelui și în primul rând funcționarea corectă și la nivel maxim a creierului tău, așa că asigură-te că bei suficient de multă apă, zilnic.
6. Evita cât poți zahărul
Zahărul rafinat și prelucrat își face intrarea rapidă în fluxul nostru de sânge, astfel provocând un impact foarte mare asupra nivelurilor noastre de zahăr din sânge. Nivelurile cresc și scad foarte repede de aceea trebuie să avem în vedere stabilirea unui echilibru și înlocuirea zahărului și carbohidraților cu fructe.
7. Asigură-ți mese dese pe tot timpul zilei
În cazul în care nu mâncați pe o peroadă mai lungă de timp, vă puteți aștepta ca glicemia dumneavoastră să scadă și veți simți sentimente de confuzie, neliniște, tremurat, care se vor suprapune cu simptomele de panică.
Se recomandă hrănirea corpului pe tot parcursul zilei, pentru a evita orice anxietate legată de senzația de foame.
Cum să oprești anxietatea să-ți controleze viața
8. Rezumă-te la o singură băutură alcoolică spre seară
Alcoolul poate oferi, temporar, persoanelor cu anxietate, o oarecare ușurare, dar problema este de fapt că această ușurare este doar pe moment iar excesul de alcool poate crește senzația de anxietate și poate duce chiar și la deshidratare și scăderea nivelului de zahăr din sânge.
9. Consumă cât mai multă Vitamina C
Vitamina C ne ajută foarte mult în lupta cu anxietatea și în scăderea cantității de cortizol.
În plus, o deficiență de Vitamina C va duce la o scădere a dopaminei și serotoninei din creier care este legată de anxietate.
10. Consumă mai multă Vitamina B12
Dacă doriți să scăpați de anxietate, o puteți face consumând mai multe alimente bogate în Vitamine B12 cum ar fi stridiile, sardinele, gălbenușurile de ou și somonul.
Beneficiile Vitaminei B12 se vor vedea în procesul de detoxifiere și în eliminarea substanțelor chimice cât și în construirea de neurotransmițători de dopamine și serotonina.
11. Învață să iubești salatele
Consumul de legume deține un rol foarte important în buna funcționare a organismului nostru, atât la nivelul creierului cât și al corpului.
Există un motiv pentru care părinții ți-au spus să mănânci acele legume cu frunze verzi, deoarece sunt bogate în magneziu, care este un mineral calmant.
Este dovedit ca deficitul de magneziu poate duce la anxietate, prin urmare, este recomandat să consumăm mai multe alimente bogate în magneziu ca nucile, semințele, boabele și granele.