Polenul crud

Polenul crud este acea pulbere fină care se formează în staminele florilor, necesară pentru fecundare, pe care albinele o amestecă cu salivă şi o transportă în coşuleţele cu polen de pe picioruşele lor posterioare.


Există două tipuri de polenuri: anemofile, cele purtate de vânt, și entomofile, cele purtate de insecte.

Albinele nu recoltează polenuri purtate de vânt, deoarece acestea conțin anumite substanțe toxice, fiind responsabile și de alergiile pe care unii oameni le au la polen. În schimb, polenul cules de albine este foarte nutritiv.

Pentru albine, polenul crud reprezintă sursa lor de hrană, iar de calitatea polenului recoltat depind energia şi puterea de apărare a familiei de albine.


Polenul crud este moale şi are un miros floral pregnant, fiind unul dintre cele mai pure şi mai complete alimente, un adevărat miracol al naturii, utilizat încă din Antichitate de către egipteni şi chinezi ca medicament natural şi factor de întreţinere al organismului.

Acesta şi-a demonstrat pe deplin virtuţile terapeutice în cadrul numeroaselor studii clinice şi de laborator.

​ Care este diferenţa dintre polenul crud şi polenul uscat?


Există o mare diferenţă între polenul uscat, pe care îl găsim de obicei în comerţ şi polenul crud. Uscarea polenului presupune încălzirea acestuia la temperaturi de aproximativ 38-40°C.

Astfel, sunt distruse majoritatea substanţelor active din compoziţia polenului, care nu rezistă la temperaturi ridicate.


Polenul crud este congelat imediat după recoltare şi păstrat ca atare. Acesta este un aliment viu care are, în plus față de polenul uscat, lactofermenți ce ajută la regenerarea florei intestinale, enzime esențiale pentru buna funcționare a organismului, bacterii benefice și antioxidanți care elimină radicalii liberi din organism.

Acest produs al stupului este păstrat în forma sa naturală, crudă, pură și neprelucrată, pentru a garanta eficiență terapeutică maximă

La ce este bun polenul crud?


Polenul crud conţine toţi micronutrienţii necesari pentru sănătatea noastră, care de multe ori lipsesc din alimentele moderne rafinate şi supraprocesate.

Acesta are în compoziţia sa toate mineralele prezente în organismul nostru, dar şi majoritatea vitaminelor şi principalele enzime şi proenzime, alături de multe alte elemente active, vitale pentru sănătatea noastră.


Polenul crud reprezintă una dintre cele mai importante surse de proteine vegetale, majoritatea sub formă de aminoacizi, care se absorb direct în tubul digestiv, fără a necesita un efort din partea organismului.

Astfel, el reprezintă o sursă excelentă de proteine, mai ales pentru vegetarieni sau pentru cei ce ţin post.

Compoziţia complexă a polenului crud face din acesta un aliment natural complet, foarte benefic pentru organismul nostru.


Beneficiile polenului crud

1. Oferă energie şi combate anemia


Gama nutrienţilor care se găsesc în polenul crud fac din acesta un excelent energizant natural, care te poate ajuta să rămâi în formă toată ziua prin sporirea rezistenţei la efort şi lupta împotriva oboselii.

Polenul crud combate stările de slăbiciune şi anemiile, fiind un puternic remineralizant şi vitaminizant. Acesta reprezintă un excelent întăritor pentru copii, precum şi pentru vârstnici sau persoanele afectate de stres sau aflate în convalescenţă.


2. Întăreşte sistemul imunitar şi previne răceala şi gripa


Polenul crud are proprietăţi antiseptice şi antibiotice care protejează corpul împotriva bolilor virale. Acesta întăreşte sistemul imunitar, detoxifică întregul organism şi echilibrează metabolismul celular, fiind un real ajutor în combaterea bronşitelor, tusei şi gripei.


3. Echilibrează digestia


Polenul crud este un probiotic vegetal, ceea ce îl face un reglator perfect al funcţiilor digestive. Recentele cercetări microbiologice de laborator au arătat că polenul crud are un important conţinut de lactobacili şi bifidobacterii care provin din stomacul albinelor.

Acestea sunt folositoare tubului nostru digestiv deoarece refac flora habituală. În plus, polenul crud conţine câteva tipuri de drojdii, care la nivelul intestinelor ne protejează împotriva instalării unor micoze. Prin compoziția sa, polenul crud reface flora intestinală, previne inflamațiile colonului, susţine ficatul și normalizează nivelul de colesterol și de trigliceride.


4. Tratează alergiile


Spre deosebire de polenul purtat de vânt, cel recoltat de albine nu produce alergii. Dimpotrivă, consumul regulat de polen crud poate reduce alergiile cu până la 20-40%. Dr. Leo Conway, doctor în medicină din Denver – Colorado, a raportat că 94% dintre pacienţii lui au scăpat complet de alergia la polen, urmând o cură cu polen crud.


5. Îmbunătăţeşte performanţele fizice


Polenul crud reprezintă şi un eficient trofic muscular, care creşte capacitatea de efort şi îmbunătăţeşte performanţele fizice. Polenul este utilizat cu succes de către sportivi, pentru a-şi creşte rezistenţa, viteza şi energia.


6. Protejează aparatul respirator


Polenul crud reprezintă şi una dintre cele mai bogate surse de seleniu, un excelent antioxidant, detoxifiant, cu un important efect antitumoral.

Polenul crud are un puternic efect antiinflamator asupra ţesuturilor pulmonare, protejând astfel aparatul respirator, fiind recomandat ca adjuvant în tratarea bronşitelor sau în crizele de astm.


7. Ajută sistemul cardiovascular


Un alt element important prezent în polenul crud este rutina sau vitamina P, un bioflavonoid antioxidant esenţial pentru persoanele cu afecţiuni cardiovasculare. Acesta ajută la întărirea capilarelor, a vaselor de sânge, în cazul problemelor circulatorii, şi corectează nivelul colesterolului. Puterile deosebite ale acestuia pot ajuta la prevenirea infarcturilor şi atacurilor cerebrale.


8. Previne îmbătrânirea şi menţine frumuseţea tenului şi părului


Polenul crud este un important aliat împotriva tuturor simptomelor de îmbătrânire prematură. Substanțele antioxidante, prezente din belșug în polenul crud, precum şi flavonoidele conținute de acesta luptă împotriva îmbătrânirii şi uzurii premature a organismului.


Polen crud este, de asemenea, un ingredient foarte valoros în măştile cosmetice. Acesta protejează pielea de radiațiile nocive ale soarelui, crește fluxul de sânge la nivelul pielii, stimulând astfel creșterea celulară, previne deshidratarea și ajută la netezirea ridurilor.

Graţie rutinului pe care îl conţine, un principiu activ ce redă rezistenţa capilară, polenul crud revitalizează părul obosit şi îi redă aspectul frumos şi sănătos.


9. Combate prostata


Bărbaţii care suferă de hiperplazie benignă de prostată pot găsi alinare în folosirea polenului crud. Prin conținutul ridicat de vitamine B, E, C, acizi grași polinesaturați, antioxidanți, polifenoli, minerale și oligoelemente, polenul crud ajută la suportarea tratamentelor şi la reducerea inflamaţiei pentru a opri impulsurile frecvente de a urina.


10. Stimulează fertilitatea


Fiind foarte bogat în acid folic (vitamina B9), polenul crud are efect de creștere a fertilității și de protejare a embrionului pe durata sarcinii. De asemenea, acesta ajută la susţinerea potenţei şi la creşterea libidoului.

Shares
Optimized by Optimole
%d blogeri au apreciat: