Moringa-planta miracol
Institutul Național de Sănătate (National Institute of Health) din SUA a desemnat Moringa „Planta anului”. Nicio altă plantă de pe aceasta planetă nu are potențialul de a inversa efectele multiplelor probleme majore de mediu și, totodată, să ofere atât de multe beneficii pentru oameni.
În prezent, exista peste 1.300 de studii, articole și rapoarte care atestă proprietățile terapeutice ale Moringăi.
Studiile au arătat că fiecare componentă a plantei poate fi utilizată.
Poate fi consumată sub forma unui ceai plin de antioxidanți, în smoothie-uri, ori transformată într-un ulei care hidratează și hrănește pielea.
Moringa are o puternică acțiune anti-astmatică.
Consumul acestei plante în doze de 3g/zi împreună cu apă timp de 3 săptămâni de către 20 de pacienți cu astm bronșic a dus la reducerea considerabilă a simptomelor astmului bronșic.
Această descoperire este deosebit de importantă întrucât dovedește efectul benefic al consumului acestei plante pentru următoarele afecțiuni:
- – Afectiuni cauzate de inflamatii;
- – Cancer;
- – Diabet;
- – Anemie;
- – Artrite si alte afectiuni ale incheieturilor precum reumatismul;
- – Alergii si astm;
- – Constipatie, dureri ale stomacului, diaree;
- – Epilepsie;
- – Ulcere stomacale si intestinale, spasme;
- – Dureri de cap cronice;
- – Afectiunii ale inimii, hipertensiune;
- – Pietre la rinichi;
- – Retentie de fluide;
- – Afectiuni ale tiroidei;
- – Scadere a libidoului;
- – Infectii bacteriene, fungice, virale si parazitare.
Moringa este o excelenta sursa de proteine, vitamina A, potasiu, calciu si vitamina C. Potrivit studiilor, comparand gram cu gram, moringa contine:
- – de 2 ori mai multe proteine decat iaurtul;
- – de 4 ori mai multa vitamina A decat morcovii;
- – de 3 ori mai mult potasiu decat bananele;
- – de 4 ori mai mult calciu decat laptele de vaca;
- – de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele.
6 beneficii demonstrate ale Moringa
Moringa are peste 100 de nume in diferite limbi ale globului.
Crește in special în munții Himalaya precum și in anumite zone din India și Africa, are peste 90 de compuși protectori: izotiocianat, flavonoide si acid fenolic.
Planta are reputație pentru lupta impotriva inflamatiei și combaterea diferitelor efecte ale malnutriției și imbătrânirii, câștigându-și renumele de „planta miraculoasă”.
Iata cele mai cunoscute șase beneficii ale moringa.
1. Contine antioxidanți și compuși antiinflamatori
Unul motiv din care plantele precum Moringa oleifera sunt atât de impresionante este abilitatea de a produce rezultate similare medicamentelor obișnuite.
Ele nu cauzează, însă, și efectele lor secundare. Potrivit unui raport publicat in Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, moringa conține o combinație de:
- aminoacizi esențiali, fitonutrienți,
- carotenoide (asemănători cu cei găsiți în morcovi și tomate),
- antioxidanți precum quercitina și
- compuși antibacterieni naturali ce acționează în același mod precum pastilele antiinflamatorii obișnuite.
Frunzele de Moringa sunt bogate în compuși antiimbătrânire: polifenoli, vitamina C, betacaroten, quercitina si acid clorogenic. Acestea scad efectele stresului oxidativ și inflamația.
Aceste substanțe sunt asociate cu un risc redus de dezvoltare a unor boli cronice precum cancerul de stomac, plamâni ori colon, hipertensiune, diabet, scăderea acuității vizuale cauzate de imbătrânire.
2. Echilibreaza hormonii si încetinește efectele de imbătrânire
Un studiu publicat in 2014 in Journal of Food Science and Technology a atestat efectele Moringa și ale frunzelor de amarant (Amaranthus tricolor) asupra nivelului inflamației și stresului oxidativ, în cazul femeilor aflate la menopauză.
Se știe că nivelul enzimelor antioxidante sunt afectate în timpul perioadei postmenopauză din cauza deficienței de așa numiții „hormoni ai tinereții”, precum estrogenul.
90% dintre femeile aflate la postmenopauză cu vârste între 45 si 60 de ani au fost selectate și impărțite în trei grupuri.
Fiecare grup a primit un anumit număr de suplimente. Nivelele diferitilor antioxidanți au fost analizați inainte și după primirea suplimentelor, ca și nivelul glucozei din sânge și al hemoglobinei.
Suplimentele cu Moringa și amarant au determinat o creștere semnificativă a antioxidanților în organism, dar și o scădere semnificativă markerilor stresului oxidativ.
Un control mai bun asupra nivelului glucozei din sânge și o creștere pozitivă a nivelului hemoglobinei au fost, de asemenea, remarcate.
Concluzia este că aceste plante au potențial terapeutic în prevenirea complicațiilor cauzate de imbătrânire și de dezechilibrul hormonal. Moringa influențează pozitiv libidoul și totodată poate avea un efect contraceptiv, potrivit unor studii.
Mii de ani, Moringa a fost utilizată ca afrodisiac natural pentru a crește dorința si performanța sexuală și, totodată, pentru a reduce șansele de concepție.
Mai mult, planta imbunătățește funcționarea sistemului imunitar. În timpul sarcinii, moringa crește producția de lapte la sân, potrivit acelorași studii.
3. Ajută la imbunătățirea sănătății digestive
Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, Moringa a fost folosită în sistemele străvechi de medicină precum Ayurveda pentru a preveni sau trata ulcerele stomacale, bolile de ficat, afecțiunile rinichilor, infecțiile fungice (precum candida), problemele digestive.
Uleiul de Moringa este folosit pentru imbunătățirea funcțiilor ficatului și, mai ales, pentru cea de de detoxifiere a corpului și eliminarea substanțelor toxice, ca metalele grele. Mai mult, Moringa este folosită și împotriva pietrelor la rinichi, a infecțiilor tractului urinar, constipației, retenției de lichide și diareei.
4. Echilibreaza nivelul zahărului din sânge, ajutând astfel în cazul diabetului
Moringa conține acid clorogenic, care, potrivit studiilor, ajută la ținerea sub control a nivelului zahărului din sânge și reglează activitatea celulelor.
Aceasta abilitate transformă moringa într-un antidiabetic natural cu proprietăți de echilibrare a hormonilor. In plus, moringa conține și izotiocianați, ce asigură protecția naturală a organismului impotriva diabetului.
Potrivit unui studiu aparut in International Journal of Food Science Technology, Moringa are efecte pozitive asupra controlului glucozei din sânge, dar și a nivelului insulinei în cazul pacienților cu diabet care au consumat un produs bogat in carbohidrați.
Alte studii realizate la Biotechnology Institute din cadrul Universitatii Sadat din Egipt au descoperit proprietățile antidiabetice ale pudrei din semințe de Moringa (doza fiind de 500 miligrame per kilogram corp). Astfel, luată în doze mici, pudra a crescut nivelul antioxidanților din organism și a ajutat la creșterea producției de enzime din ficat, pancreas și rinichi, potrivit studiilor realizate pe cobai.
Nivelele ridicate de imunoglobulina (IgA, IgG), cresterea rapidă a nivelului glucozei și a hemoglobina glicozilata (HbA1c) – 3 markeri importanți văzuți in diabet – s-au redus in cazul cobailor cu diabet carora li s-a administrat Moringa. In general, s-a observat ca șoarecii care au primit Moringa au experimentat imbunătățiri semnificative ale sănătății rinichilor și pancreasului, dar și reducerea complicațiilor cauzate de diabet.

5. Protejează și hrănește pielea
Moringa are compuși naturali antibacterieni, antifungici și antivirali ce protejează pielea de diverse forme de infecție. Cele mai intâlnite utilizări ale moringa în tratarea pielii includ: reducerea infecțiilor fungice (ciuperca piciorului/piciorul atletului), eliminarea mirosului neplăcut, reducerea inflamației asociate cu acneea, tratarea pungilor de puroi și a abceselor, eliminarea mătreții, tratament impotriva gingivitelor și accelerarea vindecării ințepăturilor de insecte, a arsurilor, a verucilor virale, precum și a rănilor deschise.
Uleiul de Moringa se aplică direct pe piele, fiind folosit ca agent astringent pentru distrugerea bacteriilor. Poate fi utilizat regulat ca hidratant al pielii restabilindu-i acesteia bariera protectoare naturală. De asemenea, uleiul de moringa este un ingredient utilizat in industria alimentară și a parfumurilor intrucât distruge bacteriile, având, totodata, un miros plăcut.
6. Ajută la stabilizarea stării de spirit și protejează sănătatea creierului
Moringa nu este doar bogată în proteină de bună calitate, ci este și o sursă bogată de triptofan, un aminoacid foarte important care produce inclusiv serotonina „hormonul fericirii”.
Moringa este bogată in antioxidanți și compuși care imbunătățesc sănătatea tiroidei, ceea ce înseamnă că este excelentă pentru menținerea unui nivel ridicat de energie. Mai mult, moringa te ajută să lupți impotriva oboselii, depresiei, schimbărilor de dispoziție și insomniei.
Informații nutriționale despre Moringa
Moringa este o plantă unică, aproape toate componentele sale – frunze, semințe, flori, tulpină și rădăcina – pot fi folosite ca sursă nutrițională, ori pentru proprietățile lor de luptă impotriva acțiunii radicalilor liberi. Cea mai populară folosire medicală a implicat uscarea și zdrobirea frunz
Frunzele de Moringa conțin numeroși nutrienți, inclusiv antioxidanți, proteine, calciu, betacaroten, vitamina C si potasiu. Pentru că reprezintă o sursa importantă de vitamina A, Moringa este administrată copiilor din lumea a treia care sufera de deficienta de vitamina A care afectează sistemul imunitar.
O altă utilizare interesantă a semințelor este purificarea apei. Semințele de Moringa contribuie la eliminarea impurităților din apă. Studiile au aratat ca 0,2 g de semințe zdrobite de Moringa pot transforma un litru de apă contaminată într-o băutură sigură pentru organism, absorbind bacteriile și toxinele din apă.
Poate fi folosită sub formă de pudră sau ceai.
Acum, îți punem la dispoziție și extractele de plantă sub formă de pastile, pe care le poți cumpăra chiar de pe site-ul nostru: