Reguli ayurvedice pentru a restabili armonia organismului

Ayurveda, tradusă și ca “știința vieții”, este un sistem de tratament care folosește numeroase metode, incluzând dieta, yoga sau preparate din plante, pentru a restabili echilibrul și armonia organismului. Principiile Ayurveda se bazează pe 3 tipuri de energii: Vata (aer), Pitta (foc) și Kapha (apă-pământ). Potrivit acestor principii, dieta fiecărei persoane trebuie adaptată în funcție de tipul energiei în care se încadrează.


Fiecare persoană se naște cu o constituție unică, alcătuită dintr-un amestec ‘personalizat’ al celor 3 forțe. Întotdeauna însă va domina doar o forță din cele trei, aceasta dând caracteristicile principale ale persoanei respective.


Cele care aparțin tipului Vata/aer au un corp fragil, cu șolduri înguste și oase mici. Pielea este mai închisă la culoare și uscată, au sâni mici și vene vizibile. În general, mâinile și picioarele lor sunt reci. Sunt sensibile, au imaginație și iubesc să călătorească, plictisindu-se repede. Trec rapid de la o stare de spirit la alta. Se simt bine atunci când stau la soare. Vorbesc agitat și merg repede, învață rapid dar uită la fel de ușor. Sunt haotice atât în gândire, cât și în acțiuni, câștigă bani ușor, dar îi cheltuie la fel de repede.


Persoanelor din categoria Pitta/foc le place să comande. Sunt foarte inteligente și sunt buni oratori. Au o constituție atletică, sunt sigure pe ele și se concentrează ușor. Ceilalți îi consideră mai degrabă încăpățanați și nerăbdători. Au poftă de mâncare, digeră bine și beneficiază de un metabolism puternic. Au ochi verzi, gri sau albaștri, precum și păr și piele deschise la culoare. Transpiră mult. Le place să facă sex, să cheltuiască mult și să se înconjoare de obiecte valoroase.


Cei din categoria Kapha/apă-pământ sunt iubitori și relaxați. Au cel mai crescut nivel energetic, dar nu și-l cheltuie în activități haotice. Sunt stabili, vorbesc lent, învață mai greu, însă ce învață rămâne în mintea lor pentru totdeauna. Sexual – se excită mai greu, însă rezistă mai mult. Sunt persoane în general masive, care tind să fie posesive atât cu oamenii, cât și cu obiectele. Au un metabolism mai lent, tenul lor este gras, iar părul – subțire. Le place să doarmă. Se poate spune că sunt de cursă lungă din toate punctele de vedere.


Potrivit principiilor Ayurveda, fiecare om în parte are nevoi unice pentru a-și realiza echilibrul personal. Având în vedere că dieta este unul din principalele instrumente ayurvedice în atingerea echilibrului, există diete personalizate în funcție de vârstă și sex, de funcționalitatea țesuturilor și de nivelul toxinelor din organism. Cu toate că stabilirea dietei depinde de mulți factori personali, există câteva principii general valabile:


1. Include cele 6 tipuri de gust în fiecare masă principală


În ayurveda nu există 4 tipuri de gust, ci 6: dulce, sărat, amar, acru, iute și astringent. Terapeuții ayurvedici recomandă ca toate cele 6 gusturi să fie incluse în fiecare masă principală pe care o iei. Fiecare gust stabilește un anumit tip de echilibru, așa încât dacă le incluzi pe toate îți vei echilibra apetitul și digestia. Dacă te grăbești, atunci un amestec de condimente îți poate pune la dispoziție rapid toate cele 6 variante de gust. În privința ierburilor și legumelor proaspete, poți alege – spre exemplu – morcov pentru gustul dulce, lămâi proaspete pentru acru, andive pentru amar, ghimbir sau ridiche pentru iute/înțepător și varză sau broccoli pentru astringent.


2. Alege alimentele în funcție de caracteristicile fizice


În Ayurveda, mâncărurile sunt împărțite și după atributele fizice: pot fi grele, ușoare, uscate, lichide, reci sau calde. Un meniu echilibrat ar trebui să conțină alimente din fiecare categorie fizică. Adaptează proporția în funcție de constituția ta fizică, de anotimp și de locul în care trăiești. Pentru a echilibra energia Vata, alege mai multe mâncăruri calde, mai grele și mai grase și mai puține alimente uscate și reci. Pentru a echilibra energia Pitta, alege mâncărurile reci, uscate și grele, iar pentru a armoniza energia Kapha, încearcă alimentele ușoare, uscate și calde. Vara, încearcă să mănânci mai mult alimente reci și ușor dulci, pentru a echilibra energia Pitta.


3. Alege mâncăruri pure


O a treia clasificare a mâncărurilor se face după efectul pe care îl au asupra stării interioare – asupra minții, a simțurilor și a spiritului. Mâncărurile pure au o influență pozitivă asupra corpului, dar mai ales a minții. Orice persoană, fie că este în căutarea evoluției spirituale sau nu, poate include câteva alimente pure la fiecare masă, deoarece ajută la limpezirea minții și cresc liniștea interioară și echilibrul senzual. Migdalele, orezul, mierea și fructele dulci proaspete sunt câteva dintre alimentele pure. Pentru a beneficia de efectul lor la maxim, mănâncă-le întregi și proaspete.


4. Optează pentru mâncărurile proaspete, de sezon


În amestecurile de ierburi ayurvedice se folosește planta întreagă, nu se extrag substanțele active din aceasta, aruncând apoi planta. La fel se întâmplă și în dietă, cel mai sănătos mod de a mânca fiind consumarea alimentelor întregi, în stare cât mai naturală. Singura excepție este atunci când vrei să cureți de coajă o legumă sau un fruct. Mâncărurile congelate sau semipreparate, care conțin coloranți artificiali, arome sau conservanți nu sunt recomandate. Acestea nu conțin “chetana” – asa numita “inteligență vie” – și nici “prana” – energie vitală. Aceste mâncăruri vor face mai mult ră decât bine. Din toate aceste motive, este mai bine să alegi, pe cât posibil, fructe și legume care nu au fost crescute industrial și alimente naturale, organice.


5. Schimbă felurile de mâncare și experimentează cât mai mult


Înțelepții care au scris vechile texte ayurvedice ar fi îngroziți de fascinația contemporană față de dietele exclusiviste: cea fără glucide, cea fără grăsimi sau cea bazată doar pe sucuri de fructe. Din perspectiva ayurvedică, orice aliment natural, dacă este folosit exclusiv, este prin definiție insuficient pentru a realiza echilibrul nutritiv al organismului. Mănâncă o întreagă varietate de alimente pentru a primi toate substanțele de care ai nevoie: cereale integrale, fasole, linte, legume, fructe, lactate, nuci, ulei de măsline, condimente și apă pură. Fiecare dintre ele are propriul rol, bine definit, fără de care echilibrul nu poate fi complet. Fiecare masă ar trebui să fie o sărbătoare pentru toate simțurile tale: atunci când pe farfurie vezi un întreg amestec de culori, texturi, forme și arome, sucurile tale gastrice sunt stimulate, iar atât corpul, cât și mintea și inima ta se vor bucura de acea experienta culinară.


6. Include ierburi aromate și condimente în meniul tău zilnic


Ierburile aromate și condimentele sunt forme concentrate ale inteligenței vindecătoare a Naturii. Sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a ușura digestia, de a curăța corpul de toxine și de capacitatea lor de a transporta mai ușor substanțele nutritive către celule, țesuturi și organe. În dieta ayurvedică, condimentele sunt în general folosite în mâncarea gătită. Amestecă-le în puțin ulei de măsline și toarnă-le peste mâncarea gătită. Le mai poți adăuga direct atunci când gătești. Ierburile proaspete, precum menta sau coriandrul se adaugă în general la sfârșit, atunci când vrei să servești mâncarea.

Shares
%d blogeri au apreciat: