Rolul vitaminei D în organism

Vitamina D este una dintre numeroasele substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănătos. Alături de calciu, vitamina D ajuta la formarea oaselor și la menținerea sănătății lor. In plus, rolul vitaminei D în organism este de a bloca eliberarea hormonului paratiroidian. Acesta reabsoarbe țesutul osos, conducând la subțierea și slăbirea oaselor, care cresc riscul de fracturi.

Termenul “vitamina D” se referă la mai multe forme diferite ale acestei vitamine. Două sunt mai importante pentru sănătatea organismului: vitamina D2, realizată de plante și vitamina D3, produsă în mod natural de organism, la lumina soarelui. Aceste forme de vitamina D pot fi găsite și în alimente.

De ce avem nevoie de vitamina D?

Rolul major al vitaminei D este de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, care formează și menține oasele puternice. Are rol important și în menținerea funcției musculare și în intărirea sistemului imunitar, susțin experții de la Cleveland Clinic.

In ultimii ani, vitamina D a fost intens promovată ca fiind o vitamină minune. Ea oferă protecție împotriva unor forme de cancer (cancer de sân, cancer de colon, cancer de prostată). Vitamina D luptă împotriva infarctului, bolii Alzheimer, dar și impotriva anumitor afecțiuni cronice, precum diabetul și hipertensiunea. Toate aceste beneficii nu sunt, însă, clar dovedite, consideră experții de la Harvard. Ei recomandă prudență in administrarea suplimentelor de vitamina D, pentru prevenirea acestor boli. Exista studii care sugerează rolul benefic al vitaminei D impotriva acestor afecțiuni, rezultatele lor sunt fie preliminarii, fie contestate. Este nevoie de cercetări consistente, pe termen lung care să susțină rezultatele acestor studii.

Necesarul de vitamina D

Recomandările generale din ghidurile internaționale privind cantitatea de vitamina D necesară pe zi (exprimată in unități internaționale), la persoanele sănătoase, sunt următoarele:

 • Copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni – 1.000 UI/zi
 • Persoanele cu vârste cuprinse intre 1 si 70 de ani, femei gravide și lăuze – 600 UI/zi
 • Persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi

Dozele pot fi ajustate de către medic, in funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane.

Deficitul de Vitamina D

Deficitul sau carența de vitamina D poate apărea ca urmare a expunerii inadecvate la lumina soarelui, a tulburărilor de absorbție intestinală, aportului alimentar redus, consumului anumitor medicamente care accelerează absorbția vitaminei D. In cazul sugarilor, deficitul de vitamina D poate apărea din cauza cantității reduse de vitamina D din laptele matern.

La copii, deficitul de vitamina D poate conduce la rahitism, care se prezintă prin arcuirea picioarelor, in timp ce la adulți, duce la osteomalacie, adică demineralizarea matricei osoase.

Factori de risc pentru deficitul de vitamina D:

 • Vârsta
 • Greutatea și mobilitatea – persoanele obeze au un risc crescut de deficit de vitamina D
 • Alergia la lapte
 • Dieta vegană strictă
 • Laptele matern, care conțina o cantitate mică de vitamina D
 • Anumite afecțiuni: fibroza chistică, boala cronică renală sau boli inflamatorii intestinale

Testarea pentru vitamina D

Anumiți medici recomandă pacienților să-și facă o rutină din testarea nivelului de vitamina D din sânge.  Există, însă, cercetători care susțin că testele sunt mai relevante la persoanele în vârstă, care au un risc mai mare de fracturi și în cazul cărora este benefică îmbunătățirea nivelului de vitamina D.

Testul de sânge care determină cantitatea de vitamina D în sânge se numește 25-OH-vitamina D. Dacă medicul ți-a recomandat să faci această analiză poți merge în centrele noastre de recoltare, unde vei beneficia de expertiza unei echipe de 30 de medici.

Limitele normale ale cantității de vitamina D din organismul unei persoane sănătoase sunt cuprinse între 20 nanograme/ml si 50 ng/ml. Un nivel mai mic de 20 ng/ml indică un deficit de vitamina D.

Experții de la Harvard recomandă testarea nivelului de vitamina D persoanelor care au osteoporoză sau care au un risc crescut de a dezvolta osteoporoză:

 • Femeile aflate la premenopauză și cele intrate la menopauză, mai ales daca sunt fumătoare
 • Femeile și bărbații mai in vârstă, cu istoric de osteoporoză in familie
 • Persoanele care au avut o fractură la nivelul șoldului, incheieturii mâinii, coloanei vertebrale sau alte fracturi dupa vârsta de 50 de ani
 • Persoanele care iau un medicament care subțiaza oasele, cum ar fi un corticosteroid

Surse de vitamina D

Organismul iși ia necesarul de vitamina D în urma expunerii la soare, dar și prin consumul de anumite alimente și suplimente alimentare.

Expunerea la soare

Vitamina D este produsă în mod natural de organism când pielea este expusă la soare. Cantitatea de vitamina D asimilată depinde de mai mulți factori cum ar fi anotimpul (de obicei, este mai puțin soare în lunile de iarnă), momentul zilei (razele soarelui sunt mai puternice intre orele 10:00 si 15:00), nori și nivelul de poluare a aerului, precum și zona geografică (orașele din apropierea Ecuatorului au niveluri mai ridicate de raze ultraviolete). Potrivit experților de la Harvard, o expunere la soare între 10 și 15 minute, de câteva ori pe săptămână, fără a utiliza protecție solară, este suficientă pentru asimilarea cantității necesare de vitamina D pentru o săptămână. Nu exagera, insă, cu expunerea neprotejată la soare, deoarece crește riscul de cancer de piele!

Alimente

De obicei, alimentația variată și echilibrată reprezintă cel mai bun mod de a asimila vitamine. Nu insă și in cazul vitaminei D. Doar o serie de alimente conțin mai mult de 100 UI/per porție:

Este important să verifici etichetele produselor, deoarece cantitatea de vitamina D variază atunci când este adăugată în mod artificial la anumite produse cum ar fi sucul de portocale, iaurtul și margarina.

Suplimente

Deoarece există un număr limitat de alimente care conțin vitamina D, în anumite situații, poate fi necesară administrarea de suplimente de vitamina D. Majoritatea suplimentelor pot fi luate fără prescripție medicală, însă este recomandat să consulți un medic înainte, pentru a te asigura că ai luat decizia bună. Aportul unei cantități prea mari de vitamina D poate fi la fel de periculos ca deficitul de vitamina D.

Shares
%d blogeri au apreciat: