Plante și condimente care te vor ajuta să fii mai sănătoasă

Plantele și condimentele sunt de cele mai multe ori ingrediente folosite în bucătărie, însă de sute de ani ele au și alte întrebuințări medicinale.


1. Salvia


Salvia este o plantă des folosită pentru gătit, dar puțini știu întrebuințările ei medicinale.

Era folosită de către strămoși pentru a scăpa de răceală. În plus, se spune că ajută memoria și are chiar și proprietăți antibacteriene.


Cum o folosim? De obicei e folosită în prepararea cărnii, a sosurilor sau a pastelor. Totuși, pentru a adăuga mai multă salvie în dieta ta, o poți folosi în ceai; pur și simplu adaugă câteva frunze de salvie și apă fierbinte, iar apoi poți pune lămâie și miere după gust. Conform Authority Nutrition, salvia reduce scăderea acetilcolinei.

Nivele scăzute ale acestei substanțe sunt găsite spre exemplu la pacienții care suferă de Alzheimer, sugerând probabil și legătura dintre salvie și memorie.


2. Lavanda


Lavanda este o plantă care face parte din familia mentei. Este des întâlnită în parfumuri și odorizante.


Cum o folosim? Putem găsi uleiuri esențiale de levănțică la plafar și acestea pot fi adăugate în cadă sau în dispozitive pentru aromaterapie.

Mirosul plăcut ajută la reducerea stresului sau a insomniei. Centrul de Cercetare al Universitatii Maryland sugerează că lavanda încetinește activitatea sistemului nervos, ceea ce ajută la relaxare. ​

3. Turmericul


Turmericul este un condiment cu aromă exotică, ce face parte din familia ghimbirului, cel mai des folosit pentru a prepara curry.

Are o gamă de proprietăți, dintre care cea mai importantă este aceea de antiinflamator.


Cum îl folosim? Pe lângă rețetele culinare în care putem adăuga turmeric, acesta poate fi adăugat în ceai. Turmericul conține ingredientul-minune curcuma, acesta reducând durerile și reparând țesuturile musculare.


4. Rozmarinul


Rozmarinul este o plantă care face parte din familia mentei.
Cum îl folosim?

De regulă, este folosit pentru preparatele de miel, în paste sau sosuri. De asemenea, se poate face ceai adăugând o jumătate de linguriță de rozmarin în apă fierbinte, lăsând la infuzat, cu lămâie și miere după gust. Studii făcute de către Therapeutic Advances în Psychopharmology arată că folosirea uleiurilor esențiale de rozmarin poate afecta pozitiv starea de spirit.


5. Menta


Menta este una dintre cele mai întâlnite plante aromate, aceasta fiind folosită la scară largă pentru pasta de dinți sau guma de mestecat.


Cum o folosim?

Ceaiul de mentă poate fi cumpărat sau făcut acasă din frunze de mentă. Uleiul esențial mentolat este folosit  pentru dureri de orice fel. Studii conduse de către NHS arată că menta are rezultate reale în calmarea durerilor și anumitor simptome precum durerea în gât.


6. Ghimbirul


Ghimbirul este o plantă folosită pentru a adăuga savoare în special mâncărurilor asiatice.


Cum îl folosim? Pentru senzațiile de greață, se adaugă rădăcina de ghimbir în ceai.

Articolul academic numit:“Eficiența ghimbirului în senzații de greață și vomă” a arătat în urma studiilor efectuate, că subiecții au favorizat ghimbirul, iar efectele au fost vizibile în reducerea stării de greață.


7. Scorțișoara


Scortisoara este un condiment folosit în special la prepararea deserturilor. De asemenea, conține o substanță care, conform Authority Nutrition, are proprietăți anibacteriene.


Cum o folosim? În afară de prăjituri, putem adăuga scorțișoară în cafea sau în alte băuturi calde, dar și în curry sau chilli. În plus, există și uleiuri esențiale de scorțișoară care au aceleași efecte.

Medical News Today a aratat faptul că acest condiment are proprietăți antibacteriene și antifungice, și de asemenea, reglează nivelul de zahăr în sânge.


8. Ardei iute


Ardeiul iute Cayenne este un condiment des folosit în prepararea mâncărurilor iuți.


Cum îl folosim? Poate fi folosit atât în mâncare cât și în prepararea unui ceai nutrițional. Authority Nutrition spune despre ardeiul iute Cayenne că ajută în pierderea în greutate și în reducerea senzației de foame.


9. Echinacea


Echinacea purpurea este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale din lume. Este folosită pentru a alunga simptomele răcelii.


Cum o folosim? Echinacea se găsește în farmacii și la plafar, și poate fi cumpărată chiar și sub formă de tablete.

Centrul Medical al Universității Maryland spune despre această plantă că, deși efectele sale sunt unele controversate, studiile arată că persoanele cu simptome de răceală care s-au tratat cu Echinacea s-au vindecat mai repede decât cele care nu au făcut-o.

Shares
%d blogeri au apreciat: