Boabe de tonka

Un mix de scorțișoară, vanilie, migdale și cuișoare descrie aroma deosebită a boabelor de tonka, unul dintre condimentele care câștigă popularitate, fiind tot mai folosit în preparatele marilor restaurante. Boabele de tonka sunt o alternativă minunată la ingrediente ceva mai cunoscute, cum sunt vanilia, scorțișoara, esența de migdale și tot mai multă lume le caută pentru cutia cu mirodenii de acasă.

Poți savura aromele boabelor de tonka în cafea sau chiar în anumite sortimente de înghețată. Imaginația nu are limite atunci când vine vorba de preparate tot mai sofisticate.

Boabele de tonka sunt de fapt semințele florii unui arbore de cumaru, care crește în America de Centrală și de Sud. Înainte de a fi folosite în gastronomie, boabele de tonka au fost utilizate în industria tutunului și a parfumurilor datorită aromei deosebite. Un lucru inedit despre boabele de tonka este acela că acestea sunt interzise în Statele Unite, pentru că sunt considerate toxice. Ca acest condiment să devină toxic însă, trebuie să mănânci în jur de 30 de boabe deodată.

Boabele de tonka au o culoare cafenie până la brun închis, iar in mijloc au culoarea caramelului și sunt moi. Aroma puternică a boabelor de tonka este dată de un compus chimic, numit cumarină.

Felul în care pot fi folosite boabele de tonka în bucătărie sunt nenumărate, dar iată câteva idei cu care ai putea să începi pentru a te bucura de aroma acestui condiment deosebit.

Boabele de tonka se folosesc razuite fin, adaugate in preparate inainte de servire pentru a pastra gustul intens. Cel mai bine se combina cu aroma de mere coapte, carameluri, sufleuri, crème brûlée.

Boabele de tonka pot fi folosite si intregi, in infuzii, pentru a da aroma laptelui de exemplu, insa boabele se indeparteaza inainte de servirea preparatului. Doua boabe de tonka sunt suficiente pentru a aroma 300-500 ml de lichid. Este important de retinut ca lichidul nu trebuie adus niciodata la punctul de fierbere pentru a nu altera proprietatile condimentului.

Tonka este utilizata intens in industria parfumurilor, iar in trecut boabele erau folosite pentru a da aroma tutunului de pipă.

Astazi, principalii producatori de boabe de tonka sunt Venezuela, Brazilia și Columbia.

Shares
%d blogeri au apreciat: