Curcuma-utilizare medicală

 ​Curcuma poate contribui la reducerea nivelului unor enzime cu efect pro-inflamator,produse de organism.Ea previne și formarea cheagurilor de sânge,care pot determina evenimente cardiovasculare.


Curcuma este o plantă cu proprietăți deosebite,originară din India,fiind cunoscută și sub numele de turmeric sau de șofran indian(având rădăcina galbenă).
Rizomul de curcumă (Curcuma longa) este întrebuințat atât în arta gastronomică,în calitate de condiment,cât și în tratamentul a numeroase afecțiuni.


Curcuma are o aromă picantă și, în același timp, amăruie, iar parfumul sau ne amintește de cel al ghimbirului, planta cu care se înrudește.
Curcuma este indicată în colită, boli hepatice,osteoartrită și boala Alzheimer.


La persoanele afectate de colita ulcerativă,curcuma ar putea să determine rărirea episoadelor în care survine intensificarea simptomelor.Este știut că,în colita ulcerativa,simptomele se accentuează subit,urmând să se atenueze,apoi,treptat,până aproape de dispariție,pentru ca, după o perioadă,să se instaureze iarăși,brusc.Într-un studiu științific,desfășurat de-a lungul unei luni și jumătate,a reieșit că pacienții cărora le era administrat turmeric au trecut prin mai puține episoade de reapariție a simptomelor colitei ulcerative, de aceia care au primit o substanță oarecare cu rol de placebo.


Curcuma are o acțiune colagoga(stimulează secreția biliară)și coleretică(stimulând eliberarea sucului biliar în duoden).

 Este utilă în afecțiunile digestive (flatulență,constipație,indigestie,colită ulcero-hemoragică,gastrite,boala Crohn,hiperaciditate).Ea crește capacitatea ficatului de a elimina toxinele,fiind un excelent hepatoprotector,util în ascită,steatoză hepatică și icter.
Turmericul s-a vădit capabil să aducă remarcabile ameliorări în osteoartrită,atunci când a fost utilizat că ingredient al unei formule terapeutice ayurvedice alături de zinc și de extractele obținute din plante precum Boswellia serrata și Withania somniferă.Durerile s-au redus,iar capacitatea funcțională a articulațiilor în cauza s-a îmbunătățit.


Cercetările efectuate asupra unor mari eșantioane populaționale au arătat că bătrânii țărani din India,care utilizează frecvent amestecurile de condimente din care nu lipsește curcuma,prezentau cel mai scăzut număr de cazuri de boala Alzheimer,comparativ cu alte numeroase populații din lume.Printre indienii din mediul rural este ceva obișnuit să se adauge turmeric la preparatele culinare,astfel că acest condiment este folosit aproape zilnic.

Compoziția curcumei

Curcuma (turmericul) este o excelentă sursa de fier,mangan,vitamina B6,fibre și potasiu.În conținutul sau se găsește un pigment galben-portocaliu numit curcumin,despre care se spune că ar avea efecte asemănătoare cu substanțele medicamentoase de tipul hidrocortizonului și fenilbutazonei,deși fără toxicitatea acestora.

Curcuminul ajută la distrugerea celulelor canceroase și la oprirea multiplicării lor(în cancerul de sân,de stomac,de colon,în cancerul pulmonar ori în cancerul de piele),lucru ce a fost demonstrat în laborator prin studii și cercetări.Curcuma mai conține și quercetina,o substanță ce poseda proprietăți antioxidante și antitumorale.


Curcuma reduce durerile articulare și fluidizează secrețiile bronhice


Curcuma are și o acțiune antiinflamatoare.Ea reduce durerile,crește mobilitatea în reumatismul articular,osteoartrită sau lombalgii.
Curcuma este un antioxidant puternic,protejând celulele împotriva distrugerii provocate de radicalii liberi.Funcționează și ca antibacterian,antiviral și antifungic,ca protector renal (în nefropatia diabetică și fibroză renală).


Curcuma fluidizează secrețiile bronhice


Curcuma fluidizează secrețiile bronhice,calmând tusea și durerile în gât.Ea îmbunătățește circulația și previne formarea trombilor vasculari,fiind un antiagrepant plachetar.Ea previne accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord,prin reducerea nivelului colesterolului total.


Curcuma este și un remediu antialergic(reducând producția de histamina).

Are o acțiune hemostatică și cicatrizantă.Conține compuși cu rol neuroprotector,fiind folosit la prevenirea bolii Alzheimer,la ameliorarea simptomelor acestei boli,în tratamentul sclerozei multiple și în Parkinson.

Shares
Optimized by Optimole