Ce este Quercetina și care sunt beneficiile ei ?

Quercitina este un compus care se regăsește în numeroase fructe, plante și legume si care acționează ca un antioxidant, neutralizând acțiunea radicalilor liberi. Datorită proprietăților sale, quercitina are numeroase beneficii asupra organismului.

Ce este quercitina, de unde se obtine, ce beneficii are și ce spun ultimele studii despre efectele acesteia asupra organismului ?

Ce este quercitina și de unde se obține ?

Quercitina este un flavonol, o subcategorie a flavonoidelor. Acestea reprezintă pigmenți din plante, cunoscuți drept fitonutrienți, care au o serie de beneficii asupra sănătății organismului.

Corpul nu poate produce acest compus, dar acest pigment se poate găsi in numeroase fructe, legume, plante si băuturi. Printre principalele alimente care conțin quercitina se numără fructele de padure, merele, cireșele, ceapa roșie, roșiile, broccoli și citricele. De asemenea, vinul roșu și ceaiul negru conțin quercitină. Aceasta se mai regăsește în plante precum ginkgo biloba.

Proprietățile și beneficiile quercitinei

Quercitina acționează ca un antioxidant și ajută la neutralizarea radicalilor liberi, adică acei compuși chimici instabili care pot distruge membranele celulare și ADN-ul și au ca efect moartea celulelor. Disponibil și sub forma de supliment alimentar, quercitina are proprietăți antihistaminice și antiinflamatorii.

Quercitina poate contribui la ameliorarea alergiilor, a inflamațiilor, a manifestărilor răcelii și a afecțiunilor cardiovasculare. Printre principalele beneficii se numără următoarele:

  • Lupta impotriva radicalilor liberi – quercitina are proprietăți antioxidante, ajutând la protecția organismului impotriva radicalilor liberi, precum poluarea, fumul de țigară, radiațiile și alte chimicale. De altfel, studiile au evidențiat faptul ca acțiunea antioxidantă a quercitinei este mult mai puternică decât cea a vitaminelor C și E, dar și a betacarotenului.
  • Ajută la reducerea inflamațiilor – conform unui studiu, quercitina poate contribui la reducerea inflamațiilor acute și cronice având, in același timp, proprietăți care susțin menținerea structurii și mobilității articulare, spre exemplu, in cazul artritei.
  • Echilibrează manifestările caracteristice reacțiilor alergice – quercitina impiedică eliberarea unor compuși precum histamina, leucotriene, prostaglandine la nivel vascular, gastrointestinal, bronșic, cutanat, cerebral, ocular.
  • Menține presiunea arterială normală – un studiu a evidențiat capacitatea quercitinei de a reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică, in special in cazul persoanelor diabetice, cărora li s-au administrat 500 mg pe zi.
  • Susține sănătatea sistemului nervos – quercitina poate contribui la reducerea riscului de apariție a bolilor neurodegenerative, datorită proprietăților antioxidante care pot reduce acțiunea stresului oxidativ.
  • Are proprietăți antibacteriene – poate lupta impotriva bacteriilor care produc infecții la nivelul pielii, al sistemului digestiv și respirator, dar și al celui urinar.
  • Contribuie la reducerea nivelului de colesterol – consumul de fructe și legume care au un conținut bogat de quercitină poate ajuta la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, dar și a diabetului. De asemenea, quercitina favorizează stabilizarea membranelor celulare, inclusiv a celor mastocitare și a fluxului sanguin.

Este important de menționat că, potrivit ultimelor studii, quercitina poate contribui la blocarea activității enzimatice a 3CLpro și poate lupta, astfel, impotriva Sars-CoV-2. Quercitina poate fi considerată un bun candidat pentru optimizarea și dezvoltarea unui remediu eficient impotriva COVID-19 (8). Acest studiu este derulat de Instituto Aragonés de Ciencias de la Salud (IACS) din Zaragoza.

Cum se utilizează quercitina

Quercitina poate fi asimilată prin consumul zilnic de fructe si legume. De exemplu, ceapa are cel mai ridicat conținut de quercitina in comparație cu alte alimente. Aceasta conține 300 mg de quercitină per kilogram.

Dacă este folosită sub forma de supliment, doza zilnică recomandată de quercitina este de 500 mg, insă poate fi utilizată si intr-o cantitate de 1000 mg, de două ori pe zi, pe parcursul a 12 zile. Suplimentele se regăsesc sub formă de capsule sau tablete.

Unele suplimente pot contine și alti compuși, precum vitamina C sau bromelaina, o enzimă obținută din ananas, recunoscută pentru contribuția pe care in absorbția optimă a quercitinei.

Doza necesara de quercitină poate varia in funcție de vârsta, sex sau istoricul medical. Astfel, suplimentele pe bază de quercitină ar trebui utilizate doar la recomandarea medicului.

Contraindicații și posibile reacții adverse

Quercitina este benefică pentru sănătatea organismului atunci când este utilizată in mod corect, completată fiind de un stil de viață sănătos și echilibrat. In mod general, quercitina este considerată sigură și este bine tolerată de organism, dacă este utilizată in doza zilnică recomandată.

Totuși, unele persoane pot avea anumite reacții adverse, atunci când quercitina este folosita in doze mai mari de 1000 mg pe zi, pe o perioadă indelungată. Aceste reacții adverse pot include dureri de cap, greață sau o senzație de furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.

De asemenea, este recomandat un consult medical inainte de a utiliza quercitina, in cazul copiilor, femeilor insărcinate sau care alăptează, persoanelor care au anumite probleme medicale sau care urmeaza un tratament medical, in special pe baza de antibiotice.

In concluzie, quercitina este un flavonoid care se regăsește in fructe, legume și plante și care poate fi utilizat și sub forma de supliment alimentar. Acesta are numeroase beneficii pentru organism, insă este indicat să fie folosit la recomandarea medicului și in doza zilnică recomandată.

Conform ultimelor studii, quercitina poate acționa ca un inhibitor al Sars-CoV-2, contribuind la stoparea multiplicării agentului patogen.

Bibliografie:

1.Overviews of Biological Importance of Quercetin – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5214562/
2.Protective Effect of Quercetin against Oxidative Stress – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3917118/
3.Quercetin, Inflammation and Immunity – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808895/
4.Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273625/
5.Effects of Quercetin on Blood Pressure – https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.115.002713
6.Mechanisms of Neuroprotection by Quercetin – https://www.hindawi.com/journals/omcl/2016/2986796/
7.Overviews of Biological Importance of Quercetin – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5214562/
8.Structural stability of SARS-CoV-2 3CLpro and identification of quercetin as an inhibitor – https://europepmc.org/article/med/32745548#free-full-text
9.The variable plasma quercetin response to 12-week quercetin supplementation – https://www.nature.com/articles/ejcn201091

Shares
Optimized by Optimole