Suplimentele alimentare – beneficii reale sau iluzii?
Industria suplimentelor alimentare s-a dezvoltat masiv în ultimele decenii. Însă în jurul lor încă planează o sumedenie de întrebări. Sunt cu adevărat utile sau e vorba doar de un efect placebo? Ne oferă garanția unei vieți sănătoase? Misterul e mai greu de deslușit decât am crede.
Statisticile arată că în 2019 piața suplimentelor alimentare din Europa a ajuns la 14.95 miliarde de dolari și analizele prevăd o creștere de până la 33,80 miliarde de dolari în următorii șase ani. Iar eu trebuie să recunosc că sunt una dintre persoanele care contribuie la dezvoltarea acestei industrii. Fiecare dimineață începe cu nu mai puțin de cinci astfel de capsule magice: pentru întărirea imunității, pentru reducerea stresului, pentru stoparea căderii părului, una cu colagen și o alta cu acid hialuronic.
Acum, întrebarea firească pe care o aud ori de câte ori deschid acest subiect este dacă observ și îmbunătățiri. Obiectiv, răspunsul este nu. Dar o percep mai degrabă ca pe o practică care îmi dă senzația că fac ceva bine pentru organismul meu. Sunt conștientă de efectul placebo pe care îl au capsulele asupra mea, mai ales după o noapte lungă. Cum mi-am administrat doza de suplimente, cum își face simțită prezența gândul că ar trebui să îmi revin din moleșeală și să debordez de energie. Singura certitudine pe care o am în ceea ce le privește este lipsa efectelor adverse, motiv suficient de întemeiat încât să nu mă opresc din a lua suplimentele alimentare.
Discuția despre suplimentele alimentare este însă extrem de controversată. Unii experți afirmă că sunt doar o mașină de făcut de bani, unii că pot fi nocive pe termen lung, iar alții că, într-devăr, pot ajuta la o mai bună funcționare a organismului.
Deși există trei teorii diferite, fiecare dintre ele susținute cu studii și analize, toate au un numitor comun. Suplimentele alimentare nu sunt un substitut al unei diete echilibrate și sănătoase.
„Singura boală de care ne ține departe consumul de minerale și de vitamine poate să fie carența de mineralul sau vitamina în cauză. Pot fi o armă în anumite situații, dar sigur nu țin bolilele departe”, subliniază doctorul Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie, conferenţiar în cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Suplimentul alimentar reprezintă un termen-umbrelă ce include o varietate largă: vitamine, minerale, proteine pentru sportivi, extrase din plante sau diferite produse pentru persoanele cu nevoi speciale.
Fenomenul suplimentelor alimentare a crescut vertiginos în ultimii ani, chiar dacă nu există dovezi considerabile care să ateste beneficiile lor. Un studiu publicat în 2018 în Journal of the American College of Cardiology arată că multivitaminele, vitamina D, C și calciul nu te protejează împotriva bolilor cardiovasculare. În aceste condiții, de ce continuăm să le luăm?
„În principiu, dacă cineva are o dietă echilibrată și bogată în nutrienți și vitamine, nu ar avea nevoie să ia suplimente. Însă mulți oameni preferă să le administreze just in case. Și le iau chiar în cantități mari, în ideea că sunt niște produse naturale, nu medicamente. Dar concepția că ceva natural nu poate avea reacții adverse este eronată. Să ne gândim la otrava din ciuperci sau la alte substanțe psihotrope”, explică medicul Corina Zugravu.
În plus, așa cum anunță National Institute of Health, o cantitate prea mare de vitamina A poate afecta sănătatea ficatului, provoca dureri de cap sau poate reduce rezistența oaselor. Cum și excesul de fier poate duce la greață, vărsături sau deteriora ficatul și alte organe. Alți specialiști precizează și că o doză mai mare decât cea recomandată de acid folic, vitamina E și beta-caroten duce la creșterea șanselor de a dezvolta cancer. Așadar, oricât de inofensive ne-ar părea la o primă vedere, neadministrate corect, suplimentele alimentare pot avea repercusiuni serioase asupra sănătății.
La un simplu click pe YouTube, o să găsești sute de pledoarii ale specialiștilor în sănătate cu privire la suplimentele alimentare. Trebuie să recunosc că nu de puține ori am căzut în această gaură neagră, petrecând ore în șir ascultând sfaturile unor indivizi fără nici o pregătire medicală, dar care erau atât de înverșunați pe acest subiect încât era greu să nu îi crezi. Sfatul doamnei doctor Corina Zugravu este să nu apelezi la astfel de surse în momentul în care decizi să incluzi în dieta ta suplimentele alimentare. Ci mai degrabă să urmezi sfatul avizat al medicului.