Analizele care îți pot salva viața

Examenele si testele periodice de sanatate va pot ajuta sa preveniti, dar si sa depistati problemele de sanatate in faza incipienta, cand sansele de tratament si de vindecare sunt mai bune.

Aceste teste medicale depind de varsta, starea de sanatate, de istoricul familiei, de stilul de viata – incluzand aici dieta, activitatea fizica si obiceiurile nocive precum fumatul. Afla de la dr. Oz cum iti pot salva viata aceste teste simple.


Masurarea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arteriala este supranumita ucigasul silentios, deoarece foarte multe persoane nici nu stiu ca se confrunta cu aceasta problema. Cardiologii sustin ca tensiunea arteriala nu trebuie sa depaseasa valorile 140/90 milimetri coloana de mercur (mmHg). Daca ai hipertensiune arteriala si nu o tii sub control poti sa faci infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca si sa-ti afectezi rinichii. Sfat: Bea in fiecare zi 3 cani cu ceai de hibiscus, recomanda dr. Oz.

Masurarea glicemiei

Aceasta analiza te va ajuta sa depistezi devreme diabetul si sa urmezi cat mai devreme un tratament adecvat. Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Prof. dr. Radu Lichiardopol spune ca valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociatia Europeana de Studiu a Diabetului (EASD) se incadreaza intre 73 – 110 mg/dl pe nemancate, iar valoarea anormala a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemancate.

Poti sa-ti verifici glicemia recoltand o proba de sange care va fi analizata la laborator. Sfaturi utile: in locul dulciurile rafinate, alege fructele; ia suplimnete cu acid alfa-lipoic, o substanta naturala care exista de regula in organismul nostru, dar care se poate suplimenta pentru a intensifica procesul de ardere a grasimilor si a reduce nivelul glicemiei.


Masurarea nivelului de colesterol

Colesterolul marit reprezinta unul dintre principalii factori de risc pentru bolile inimii. Nivelul colesterolului total trebuie sa fie sub 190 de miligrame pe decilitru (mg/dl). Poti sa-ti verifici nivelul colesterolului facand o analiza simpla de sange care se recolteaza dimineata pe nemancate.

Sfaturi util: ia zilnic capsule cu acizi grasi omega-3 si include in dieta ta: somon, macrou, hering, sardine, avocado, nuci crude, ulei de masline presat la rece; ia extract de anghinare care reduce colesterolul “rau”; bea zilnic cate 1-2 cani cu ceai verde


Masurarea circumferintei abdominale. Alimentatia proasta si stilul de viata sedentar au generat o epidemie de obezitate, dupa cum avertizeaza numerosi specialisti. Dietele drastice nu sunt niciodata solutia cea mai eficienta, ci din contra, persoanele care se confrunta cu aceasta problema trebuie sa constientizeze ca este necesar sa-si schimbe stilul de viata. Atentia maxima trebuie sa fie concentrata in jurul alimentatiei, dar si asupra exercitiului fizic.

Pe langa aceste schimbari pe care le poti face pe cont propriu este necesar sa-ti masori circumferinta taliei, daca te confrunti cu un exces ponderal. In general, valoarea circumferintei abdominale nu trebuie sa fie mai mare decat jumatate din inaltimea unei persoane. Adica, daca ai o inaltime de 1,62, circumferinta taliei trebuie sa fie sub 81 de centimentri.

O circumferinta abdominala peste aceasta valoare predispune la boli de inima, diabet si cancer, avertizeaza dr. Oz. Sfaturi utile: Consuma seminte crude de dovleac, deoarece contin grasimi sanatoase care sunt esentiale pentru organism si impiedica cresterea in greutate; apeleaza la extractul de fasole alba atunci cand esti stresat si ai pofta de carbohidrati.

Acesta are capacitatea de a bloca absorbtia carbohidratilor si de a reduce riscul de acumularea a grasimii in jurul taliei. Dr. Oz recomanda o doza de 500 miligrame pe zi inainte de a consuma carbohidrati la masa.



Controlul anual la medicul ginecolog

Nu ignora consultul anual la medicul ginecolog, chiar daca nu ai simptome deranjante. Analiza secretiei vaginale depisteaza posibilele infectii, iar testul Babes Papanicolau depisteaza modificarile anormale care pot sa apara la nivelul colului uterin.

In cazul in care medicul are nevoie de informatii mai detaliate te va programa pentru o ecografie vaginala (pentru o vizualizare pe atenta a ovarelor) sau o colposcopie (inspectarea colului uterin). Aceste teste de rutina te vor proteja de bolile ginecologice care daca sunt depistate devreme au rezolvare.

Shares
Optimized by Optimole