Lucruri interesante despre sistemul imunitar

​Sistemul imunitar este cel care îți protejează organismul întotdeauna, iar în momentele în care acesta nu funcționează cum trebuie apar și diferite afecțiuni.


Sistemul imunitar este unul dintre cele mai importante pentru organismul tău. Acesta te protejează de viruși, bacterii, ajutând corpul să lupte în orice momente.


Practic, rolul acestui sistem este să mențină un echilibru între reacție și toleranță. Astfel, ne dorim ca sistemul imunitar să lupte împotriva agenților patogeni care pot face rău organismului, și, în același timp, să permită bacteriilor bune din intestine să ajute corpul.


Sistemul imunitar este cel care controlează alergiile și acesta este influențat de sistemul digestiv, implicit de microbiomul existent în intestine.
Așadar, sistemul imunitar face lucruri uimitoare pentru a te ajuta să-ți menții sănătatea, iar acestea sunt lucrurile fascinante pe care probabil nu le știai până acum.


1. Este influențat de dieta din copilărie


S-a dovedit științific că în momentul în care suntem expuși la diferite alimente în copilărie, organismul nostru dezvoltă o toleranță pentru acestea. Așadar, este un lucru bun ca cei mici să mănânce alune, ouă, pește, acest lucru putând preveni dezvoltarea unor alergii ulterior.


Sistemul digestiv este important pentru felul în care copiii devin toleranți la alimente, așadar hrănirea lor cu alergeni este de ajutor pentru sistemul lor imunitar.


2. Poate fi afectat de stres


Sistemul imunitar poate fi afectat de stres chiar din copilărie. Stresul și traumele încetinesc răspunsul parasimpatic și activează răspunsul simpatic, suprimând sistemul imunitar și digestia. Un răspuns la stres folosește toate resursele organismului, folosite de obicei pentru situații de urgență, blocând parțial procesele necesare pentru scurt timp.
Potrivit unui studiu, cei care au avut traume în copilărie sunt mai predispuși la apariția bolilor autoimune.


​3. Este influențat de starea ta de spirit


Sistemul imunitar poate fi influențat și de starea ta de spirit. Practic, poți combate efectele stresului adoptând o atitudine pozitivă. Mai multe studii au arătat că persoanele care s-au descris a fi fericite sau liniștite erau mai puțin predispuse la răceli.
Alte cercetări au arătat legături între gândirea pozitivă, optimismul și îmbunătățirea sistemului imunitar.


4. Se modifică pe măsură ce îmbătrânești


O parte importantă a sistemului imunitar este timusul, o glandă cu structură mixtă, cu rol de epiteliu secretor și organ limfatic. Aceasta este localizată retrosternal și se modifică dramatic pe perioada vieții.
Această glandă are un rol important în producerea celulelor T în timpul pubertății, însă pe măsură ce îmbătrânești își diminuează dimensiunea, iar producția acestor celule încetinește. La maturitate, țesutul adipos înlocuiește această glandă, pierzându-și astfel funcționalitatea.


5. Se schimbă atunci când rămâi însărcinată


Un alt lucru care îți poate schimba sistemul imunitar este sarcina. Atunci când o femeie este însărcinată, sistemul ei imunitar poate fi slăbit.
Din această cauză este posibil să te îmbolnăvești mai ușor, mai ales când vine vorba despre o răceală obișnuită, așadar dacă ești însărcinată ar trebui să te asiguri că ai grijă și de sistemul imunitar, protejându-de de microbi.

Shares
Optimized by Optimole