Monitorizează-ți colesterolul cu ajutorul telefonului mobil

  Tu știi cât este colesterolul normal? Colesterolul este una din constantele biologice esențiale, a cărui valoare este un bun indicator pentru starea generală a organismului, pentru sănătatea sistemului cardiovascular și pentru eventuale tulburări de metabolism.

O serie de aplicații sunt testate pentru a măsura valoarea colesterolului și, mai mult decât atât, se dorește ca acestea să poate face diferența între colesterolul ”rău” și colesterolul ”bun”.


Cei care au probleme cu colesterolul și-ar putea monitoriza singuri valorile acestuia cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone.

Invenția îi aparține lui David Erickson, de la universitatea americană Cornell. Această aplicație folosește un dispozitiv special care se atașează telefonului mobil.

Tehnologia este încă în fază preliminară, dar ea promite să devină un instrument util în viitor.

​ ​Numele acestei aplicații este “smartCARD” (Smartphone Cholesterol Application for Rapid Diagnostics). În dispozitiv se introduce o mostră de sânge, de transpirație sau de salivă, care ajunge apoi în față camerei foto a smartphone-ului.

Folosind lumina provenită de la blitz-ul camerei, aparatul poate determină nivelul colesterolului. Doctorul Sri Krishna Madan Mohan, specialist la un spital universitar din Ohio, SUA, este rezervat. El spune că este nevoie de măsurarea unui număr mai mare de parametri.


Testele preliminare cu acest dispozitiv s-au concentrat pe stabilirea valorilor generale ale nivelului de colesterol din sânge, dar se urmărește analiza complexă, pentru a se putea identifica valoarea colesterolului ”rău” și a colesterolului ”bun”.


Potrivit Asociației Americane a Inimii, colesterolul reprezintă grăsimile care nu se pot dizolva în sânge.


Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL)  reprezintă „colesterolul rău” (efectul negativ este dat de faptul că excesul se depozitează pe pereții arterelor, ceea ce duce la întărirea vaselor de sânge și la declanșarea sau agravarea bolilor cardiace), în timp ce lipoproteinele cu densitate mare (HDL) – „colesterolul bun”.

Aceste două tipuri de lipide, alături de trigliceride, compun colesterolul total.


Tu știi cât este colesterolul normal?


Valorile normale ale colesterolului LDL sunt:
Sub 130mg/dl pentru majoritatea persoanelor.
Sub 100 dacă prezentați risc de a dezvoltă o boală de inimă.
Sub 70 dacă riscul de a dezvoltă o boală de inimă este foarte ridicat.
Valorile normale ale costerolului HDL sunt:


Un nivel de 60 mg/dl sau mai mare protejează împotrivă unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.


Valorile anormale depind și de sexul persoanei: sub 40 mg/dl – riscant pentru bărbați, iar sub 50 mg/dl – este un nivel riscant pentru femei.


Nivelul trigliceridelor este normal la valori de sub 150mg/dl. Un nivel considerat destul de mare este în intervalul 150 -199 mg/dl.

Între 200-499 este un nivel mare, iar peste 500 este un nivel riscant.


Acum știi cât este colesterolul normal!

Shares
Optimized by Optimole