Semințe de cânepă

​​Semințele de cânepă, la fel ca și cele de chia, fac parte din categoria “superalimentelor”, adică alimente care dețin cantități impresionante de nutrienți și antioxidanți, astfel încât reduc semnificativ efectul substanțelor nocive din mediu asupra organismului și scad riscul de apariție a cancerului.


Acidul linoleic din familia omega 6 și acidul alfa-linolenic din familia omega 3 se numesc acizii grași esenţiali, care, asemenea vitaminelor, sunt vitali. Aceştia nu pot fi sintetizaţi de corpul uman, de aceea trebuie să-i obţinem din mâncare. Semințele de cânepă conțin un raport perfect (de 3 la 1) între uleiurile omega 6 și omega 3.


Aceste semințe constituie și o excelentă sursă de aminoacizi esențiali și peste 30% proteine pure, fiind astfel deosebit de hrănitoare și energizante. Dintre toate sursele vegetale, seminţele de cânepă reprezintă singura sursă de proteine comestibile asimilate complet de organismul uman.

65% din conţinutul total de proteine o constituie proteina globulară numită edestină, asemănătoare globulinei din plasma sanguină umană. Edestina, uşor de digerat, este secretul unui sistem imunitar sănătos, deoarece are abilitatea unică de a stimula producerea de anticorpi împotriva agenţilor invazivi.


​Semințele de cânepă sunt compuse de asemenea din 40% fibre, cea mai mare cantitate dintre toate tipurile de semințe sau cereale. În proporţie de 92% insolubile, fibrele din seminţele de cânepă menţin sănătoasă flora intestinală, elimină constipaţia şi curăţă tractul digestiv.


În aceste mici bobițe există și fitosteroli care, conform studiilor, contribuie la combaterea afecțiunilor cardiovasculare, a multor forme de cancer și a bolilor Alzheimer sau Parkinson.


Seminţele de cânepă reprezintă atât o sursă vegetală de acizi graşi, antioxidanţi, vitamine, minerale, fibre, clorofilă, cât şi o sursă completă, echilibrată şi lipsită de gluten, de aminoacizi esenţiali.

Shares
%d blogeri au apreciat: