Când trebuie să facem testul Babeș-Papanicolau?
Despre testul Babeș-Papanicolau
Testul Babeș-Papanicolau a fost inventat în anii ’20 de Dr. Georgios Papanikolaou și dr. Aurel Babeș, independent unul de celălalt. De ce și când trebuie să facem testul Babeș Papanicolau? Testul este o metodă de screening pentru cancerul de col uterin. Testul a început să fie utilizat în toată lumea ca procedură de screening cervical, prin intermediul căreia se colectează celule din colul uterin, pentru ca apoi să fie analizate la microscop în scopul detectării celulelor precanceroase sau canceroase.
Întrucât cancerul de col uterin este, în general, asimptomatic, testul Papanicolau efectuat anual reprezintă o metodă eficientă pentru depistarea anomaliilor.
Specialiștii recomandă ca acest test să fie făcut o dată pe an de orice femeie care a depășit vârsta de 21 de ani sau după vârsta de începere a vieții sexuale.
Ce este testul Babeș-Papanicolau
Testul Babeș-Papanicolau este un examen citologic (o analiză care studiază celulele) recomandat femeilor. Testul se efectuează în scopul detectării timpurii a unor leziuni precanceroase sau a cancerului de col uterin. Identificarea timpurie este primul pas în împiedicarea dezvoltării acestui tip de cancer și îi oferă persoanei o șansă mai mare la vindecare.
De ce trebuie să facem și ce depistează prin testul Babeș-Papanicolau?
Scopul principal al testului Babeș-Papanicolau este de a identifica modificări celulare la nivel cervical, multe dintre aceste modificări fiind cauzate de infecția cu virusul HPV (care se transmite prin contact sexual, fie el protejat sau nu). Testul Papanicolau poate să depisteze atât o inflamație, cauzată în general de o infecție (cu Candida albicans, de exemplu), cât și anomalii care pot indica formațiuni precanceroase și canceroase.
Cancerul de col uterin
Testul Babeș-Papanicolau este extrem de important pentru detectarea timpurie a cancerului de col uterin, maladie care, în România, reprezintă principala cauză de deces prin cancer.
Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin se descoperă la femeile tinere, cu vârste sub 45 de ani, care nu efectuează regulat această testare. Principalul motiv pentru dezvoltarea acestui tip de cancer este virusul papiloma uman (HPV), care are mai mult de 100 de tulpini, dintre care 13 pot cauza cancerul de col uterin. Alți factori de risc pentru acest cancer sunt:
- Fumatul
- Un sistem imunitar slăbit
- Administrarea anticoncepționalelor pe termen lung
- Alte boli cu transmitere sexuală (chlamydia, gonoreea și sifilisul)
- Statutul economico-social (ratele cancerului de col uterin sunt mai mari în zonele în care veniturile locuitorilor sunt mici)
Infecții și anomalii care pot evolua spre cancerul de col
Deși testul Papanicolau nu a fost conceput special pentru a detecta infecțiile, odată efectuat, va depista nu doar eventualele anomalii de la nivelul celulelor colului uterin, ci și infecțiile (candida, trichomonas vaginalis, virus herpex simplex etc.), dacă acestea există.
Cui îi este recomandat testul Babeș-Papanicolau
Testul Babeș-Papanicolau este destinat în principal femeilor între 21 și 65 de ani, dar limitele de vârstă pot coborî sau urca în funcție de istoricul sexual și cel de sănătate al persoanei.
Cine trebuie să facă testul Babeș-Papanicolau
Limitele de vârstă pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau sunt considerate 21-65 de ani, însă orice femeie activă sexual trebuie să se testeze o dată pe an sau în funcție de recomandările medicului. Ghidurile spun ce e necesar ca și femeile aflate la menopauză să își facă în continuare testul. Cele care au împlinit 65 de ani vor stabili împreună cu medicul dacă este nevoie să se mai testeze în cazul în care au avut rezultate normale în ultimii 10 ani.