Un nou test de sânge ar putea depista cancerul

Un nou test de sânge ar putea depista cancerul cu patru ani înainte de declanșarea simptomelor.

Un grup de cercetători din China a anunțat că au descoperit un test de sânge non-invaziv, numit PanSeer. Acesta poate depista cancerul la 95% dintre persoanele care nu prezintă niciun fel de simptome. Cu patru ani înainte ca acesta să poată fi diagnosticat.

Acest gen de teste este denumit „biopsii lichide” și stă la baza mai multor cercetări. PanSeer ar detecta excrescenţele canceroase care nu provoacă simptome.

Nu este primul studiu care demonstrează că una dintre cele mai periculoase boli ale vremurilor noastre ar putea fi detectată cu mult timp înainte să fie prea târziu.

Rezultatele studiului au relevat că testul de sânge PanSeer a depistat cancerul la 88% dintre participanţii care au fost deja diagnosticaţi şi la 95% dintre participanţii care nu au fost diagnosticaţi cu cancer, însă ulterior au continuat să dezvolte boala.

Pentru a dezvolta acest test, cercetătorii chinezi au prelevat plasmă de la mai multe persoane între 2007 și 2014, ca parte dintr-un proiect amplu de cercetare.

414 mostre au fost folosite de la participanți care nu au dezvoltat cancer cel puțin patru ani după ce le-a fost recoltat sânge. 191 de mostre au fost prelevate de la participanți care au fost ulterior diagnosticați cu cancer la stomac, ficat, plămâni sau esofag.

Echipa a folosit pentru acest studiu și sânge de la pacienți bolnavi diagnosticați deja cu unul dintre aceste tipuri de cancer.

PanSeer nu poate identifica însă concret despre ce tip de cancer ar fi vorba. Studiul a fost bazat pe un număr destul de mic de cazuri. Aceste rezultate vor trebui confirmate de studii mai ample. Astfel de descoperiri ne dau speranță că știința va putea vindeca în curând boli considerate până acum fără leac. Sau măcar să le depisteze înainte ca acestea să devină fatale.

Shares
%d blogeri au apreciat: