Coronavirusul se poate transmite prin alimente?

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor face precizări cu privire la posibilitatea transmiterii coronavirusului prin alimente.

În acest moment, nu există suficiente informații și date care să ateste că noul coronavirus se poate transmite și prin alimente.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor susține că „nu există dovezi științifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, pește, produse din carne, etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie, etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului.

În prezent, nu există informații disponibile privind prezența pe alimente a virusului responsabil de COVID-19 și supraviețuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor.

Aceste precizări apar în contextul în care au apărut mai multe informații potrivit cărora alimentele de origine animală ar putea transmite coronavirusul.

Tot Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a oferit și o serie de recomandări pentru clienți. Aceștia trebuind să respecte normele de igienă în vigoare.

Ma exact, „clienții din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenționează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiți agenți patogeni, care ar putea fi prezenți pe mâinile lor”, informează ANSVSA.

În luna aprilie, Organizația Mondială a Sănătății a trimis un raport companiilor care lucrează în industria alimentară, cu privire la protecția împotriva noului coronavirus.

La vremea respectivă, specialiștii OMS au spus că virusurile nu se pot multiplica în mâncare pentru că au nevoie de o gazdă umană sau animală pentru a-și modifica conținutul genetic.

OMS susținea că riscul de contaminare al alimentelor până ajung pe rafturile magazinelor este extrem de mic, dar înăuntrul acestora este altă poveste.

De asemenea, în ceea ce privește dacă este sau nu nevoie să dezinfectăm cumpărăturile, riscul de a transmite virusul de la cumpărături este scăzut.

Shares
%d blogeri au apreciat: