Nucile de Brazilia – cea mai ridicată sursă naturală de seleniu din lume
În pădurile amazoniene se găsesc niște specii de plante unice în lume. Acestea au devenit populare doar în ultimii ani după ce s-a descoperit că au proprietăți extraordinare pentru sănătate, cum ar fi acai, nucul brazilian etc. Fructele lor fac parte din alimentația de bază a băștinașilor.
Arborii care produc nuci braziliene sunt unii dintre cei mai înalți și mai longevivi din pădurile amazoniene. Pot ajunge până la 50 de metri înălțime și trăiesc până la 1000 de ani! Fiecare arbore matur produce cam 300 de fructe anual. Fructul îmbrăcat în coajă seamănă cu nuca de cocos și poate ajunge la 2,5 kg. Fiecare fruct conține 10-25 de semințe care constituie nucile de Brazilia.
Nucile de Brazilia sunt bogate în calorii, vitamine, antioxidanți și minerale. Datorită conținutului ridicat de uleiuri, 100 g au 656 de calorii. Un procent ridicat din aceste uleiuri sunt însă mononesaturate, ajutând la scăderea colesterolului “rău” și crescând colesterolul “bun”.
Nucile sunt și o sursă foarte bună de vitamina E. 100 g conțin aproximativ 7,87 mg (aproximativ 50% din doza zilnică recomandată).
În plus, nucile de Brazilia sunt și o foarte bună sursă de vitamine din complexul B, dar și de cupru, magneziu, mangan, potasiu, calciu, fier, fosfor și zinc.
Cea mai importantă calitate a nucilor de Brazilia o constituie însă nivelul excepțional de seleniu conținut. 100 g de nuci echivalează cu 3485%! din doza de seleniu recomandată zilnic, astfel încât nucile de Brazilia reprezintă cea mai ridicată sursă naturală a acestui mineral.
Seleniul este un factor foarte important pentru că activează enzima antioxidantă glutation-peroxidază. Consumul adecvat de seleniu ajută la prevenirea bolilor de inimă, a cirozei hepatice și a cancerului.