3 beneficii pentru sănătate ale seleniului organic

Deși poate nu ai aflat atât de multe lucruri despre seleniu câte știi despre calciu sau magneziu, dar acest oligoelement este esențial pentru buna funcționare a organismului. Citește în continuare și află care sunt cele 3 beneficii pentru sănătate ale seleniului în organism!

Corpul nostru are nevoie de cantități mici de seleniu, mai ales pentru reglarea metabolismului și funcționarea glandei tiroide.

Care sunt sursele de seleniu?

În natură seleniul se găsește legat de anumiți aminoacizi sub formă de selenometionină, selenocisteină și selenocistină. Cantitatea de seleniu din sursele vegetale este dependentă de conținutul solului în seleniu ceea ce conduce la variații mari ale concentrațiilor de seleniu din plante, în funcție de regiunea geografică. Cele mai importante surse alimentare de seleniu prezentate în ordinea descrescătoare a conținutului în seleniu sunt:

  • Nucile braziliene;
  • Tonul, halibutul, sardinele, creveții;
  • Carnea de vită, curcan și pui;
  • Orezul;
  • Ouăle;
  • Leguminoasele.

Seleniu organic versus seleniu anorganic

Seleniul este un element chimic nemetalic ce poate exista sub formă anorganică (selenit de sodiu) sau organică (selenometionină). Capacitatea organismului de a absorbi seleniu provenit din săruri anorganice este limitată, flora intestinală fiind responsabilă de reducerea compușilor anorganici ai seleniului în forme inabsorbabile.

Seleniul organic este absorbit și metabolizat pe căi diferite de cele pentru seleniul anorganic. Fiind legat de un aminoacid (metionină), seleniul organic folosește mecanismele de absorbție și transport ale aminoacizilor și ulterior absorbției, este încorporat în structura proteinelor.

Care sunt beneficiile seleniului pentru sănătate?

  1. Scăderea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancere

Datorită implicării sale în repararea ADN-ului, apoptoză, funcționarea sistemului endocrin și imunitar, dar și grație proprietăților antioxidante, seleniul joacă un rol important în reducerea riscului de a dezvolta cancer.

Studiile epidemiologice au evidențiat o asociere inversă între nivelul de seleniu și riscul de cancer colorectal, de prostată, pulmonar, vezical, cutanat, esofagian și gastric. Cu toate acestea, studiile clinice care au evaluat rolul suplimentării dietei cu seleniu în prevenția cancerului au furnizat rezultate contradictorii, fiind necesare cercetări suplimentare în acest sens.

     2. Reducerea riscului cardiovascular

Selenoproteinele sunt proteine care au încorporat în structura lor aminoacizii cu seleniu. Acțiunea antioxidantă a seleniului din structura selenoproteinelor contribuie la prevenirea oxidării lipidelor, reducând astfel inflamația. Studiile observaționale au identificat o asociere inversă între concentrația seleniului și riscul de hipertensiune arterială sau boală coronariană, nivelul scăzut de seleniu fiind asociat cu un risc cardiovascular crescut.

Studiile derulate până în prezent nu susțin suplimentarea dietei cu seleniu cu scopul de a preveni patologia coronariană, însă sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a înțelege mai bine rolul acestui element în sănătatea cardiovasculară.

    3. Buna funcționare a glandei tiroide

Cea mai mare concentrație de seleniu din organism este regăsită la nivelul glandei tiroide, unde influențează semnificativ sinteza și metabolismul hormonilor tiroidieni. Datele epidemiologice susțin legătura dintre nivelul de seleniu și funcționarea corespunzătoare a glandei tiroide, însă rezultatele s-au dovedit semnificative statistic numai în rândul femeilor.

În concluzie, seleniul este un nutrient esențial pentru om, iar aportul alimentar corespunzător are efecte pozitive asupra stării de sănătate, contribuie la buna funcționare a glandei tiroide și poate scădea riscul de a dezvolta anumite forme de cancer sau boli cardiovasculare.

Surse informative

 

Shares
Optimized by Optimole