Serile de non-ficţiune la MNLR

La ediția on-line din 14 mai 2020, ora 19:00, vom supune dezbaterii volumul „Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump de Marius Turda”, Maria Sophia Quine, Editura Polirom, 2019.

Invitaţi: Marius Turda, Vasile Ionescu, Iulius Rostas 

Moderator: Vasile Ernu

Sunt disponibile doar 100 de locuri virtuale, iar link-ul pentru acces este:  https://us02web.zoom.us/j/87858606077

„Ideea de rasă are o lungă istorie discontinuă şi eterogenă. Şi se reinventează mereu, adesea prin redescoperirea şi combinarea unor ingrediente vechi, uitate, refulate ori cenzurate, prin schimbarea paradigmelor – de la filosofie, lingvistică şi antropologie la antropogeografie, medicină, genetică, eugenism şi biopolitică. Lucrarea semnată de Marius Turda, unul dintre cei mai valoroşi specialişti internaţionali ai acestei problematici, şi de colega sa Maria Sophia Quine este o sinteză istorică şi critică a evoluţiei conceptului de rasă din Epoca Luminilor până astăzi.

Marius Turda a studiat istoria la Universitatea din Bucureşti, Central European University din Budapesta (CEU) şi Universitatea Oxford. Este profesor la Oxford Brookes University şi director al Centrului de Istorie a Medicinei al aceleiaşi universităţi.

Maria Sophia Quine a fost senior lecturer de istorie europeană modernă în cadrul Departamentului de Istorie de la Queen Mary, Universitatea din Londra. A mai publicat “Population Politics in Twentieth Century Europe: Fascist Dictatorships and Liberal Democracies” (Routledge, 1995), “Italy’s Social Revolution.

Shares
%d blogeri au apreciat: