Umorul e un bun aliat în vremuri de criză

În aceste vremuri de criză umorul este un bun aliat. Umorul este vedeta absolută pe socia media. Printre știri, statistici despre coronavirus, nemulțumiri sau temeri legate de viitor, mai dăm share câte unei ilustrații, unei poze sau unei fraze cu tentă amuzantă. Umorul nu minimizează seriozitatea pandemiei de coronavirus, ci pur și simplu ne ajută să facem față emoțional unei perioade cât suntem greu încercați.

Umorul ca mecanism de coping

Mecanism de coping înseamnă modul cum facem față diverselor situații care apar în viața noastră, iar umorul se încadrează cu succes aici. Unul dintre cele mai grele momente cu care ne confruntăm de-a lungul existenței noastre este pierderea cuiva drag. Iar tradiția populară este ca seara dinaintea înmormântării, rudele, prietenii celui decedat să se întâlnească la ceea ce numim priveghi. Momentul când se trece de la plâns la râs, glume, amintiri amuzante cu cel plecat dintre noi. Deci iată cum în timpuri dificile umorul ne ajută să facem față. Sigur, el ne împiedică să intrăm în contact cu tristețea, disperarea, frustrarea pe care pentru a le depăși în mod sănătos e nevoie să le simțim, nu să le negăm. Ce ar putea să ne ofere umorul? O mică modalitate de a ne reîncărca și accesa resursele.

Umorul e benefic pentru organism

Ai putea spune că umorul îmbunătățește starea de spirit. El are un efect semnificativ și asupra organismului. Umorul crește imunitatea, scade tensiunea arterială. Crește secreția de endorfine și stimulează glanda pituitară să elibereze hormonii care ne fac să simțim durerea mai puțin intens. Știi când te lovești și fără să știi de ce te bufnește râsul? Corpul își activează automat analgezicul natural.

Păcălește-ți creierul

Studiile au demonstrat că atunci când râdem sau zâmbim, fără să fie ceva cu adevărat amuzant, creierul se comportă ca și cum ai auzit cea mai bună glumă și râzi cu poftă. Începe să secrete toți neurotransmițătorii atât de benefici pentru minte și corp.

Terapia prin râs e populară, iar efectele ei reale. Așadar, chiar dacă nu ai dispoziția să vezi un film de comedie sau un spectacol de stand up comedy, umorul este ultimul lucru de care ai chef…

Shares
%d blogeri au apreciat: