Curiozități despre șofran

Şofranul este cel mai scump condiment din lume, pe care unii bucătari îl califică drept cel mai apreciat din industria culinară. Această mirodenie este extrasă din stigmatele roşii ale florilor de şofran de culoare violet intens.

Prețul său poate ajunge la valori astronomice, cum ar fi de 30.000 de euro pe kilogram. Denumirea sa vine de la cuvântul arab „Asfar“, care înseamnă „galben“. Şofranul a fost folosit în China, încă din secolul al VII-lea, iar în Europa a fost adus mai întâi în Spania de către arabi, în secolul al X-lea. Proprietăţile curative ale condimentului magic sunt cunoscute din cele mai vechi documente medicale care datează din 1600 î.Hr.

Condimentul reprezintă un remediu pentru probleme cardiace și digestive, fiind, de asemenea, un antioxidant puternic. Egiptenii preparau bere din șofran și din chimen. În antichitate, mumiile erau stropite cu șofran. Florile de șofran sunt considerate divine și sunt menționate în lucrările lui Homer.

Şofranul este utilizat în parfumerie şi este unul dintre cele mai populare afrodisiace. Acest condiment  este mai scump decât aurul. Şofranul poate rezista la temperaturi de minus 20 de grade Celsius. Cel mai gustos orez se prepară cu şofran.


Shares
Optimized by Optimole