Sofrologia-știința care ne face viața mai frumoasă
Termenul de sofrologie a fost introdus in anul 1960 de catre neuropsihiatrul columbian Alfonso Caycedo. Etimologia cuvantului provine din limba greaca “sos” = armonie, echilibru, “phren” = constiinta,spirit, “logos” = stiinta, cuvant; in esenta, sofrologia este stiinta armoniei spiritului.
Aceasta este o tehnica de vindecare bazata pe relaxare si concentrare care ajută oamenii să devină mai conștienti de trupurile și mințile lor; este vorba despre echilibrarea individului, holistic, prin armonizarea corpului, minții și spiritului.
Sofrologia este o sinteză a terapiilor, vindecărilor tradiționale estice (taoismul,yoga,medicina tibetana si zen) și a influențelor vestice (hipnoza,fenomenologia).Caycedo a călătorit în India și Japonia unde a fost inițiat în tehnicile yoga și zazen.
Am fost creați și dotați cu toate “instrumentele” pentru a fi sănătoși,fericiți și liberi însă societatea și modul alert de viață în care trăim,tehnologia,crizele actuale,modul nefast de interrelaționare și-au pus o amprentă negativă asupra personalității noastre astfel încât am ajuns să galopăm între dorință și realitate,frustrări și tensiuni.Este incitant și curios faptul că suntem puși, în contextul vieții actuale să învățăm să fim fericiți.Depinde doar de noi.
Sofrologia ne ajută să redobândim serenitate, să eliminăm stressul, anxietatea și blocajele emoționale care dezechilibrează cele trei instanțe ale psihicului uman de care aminteam mai devreme.
Terapia sofrologică stimulează energiile latente ale creierului uman. Prin interconectarea ambelor emisfere, este pus în valoare potențialul emisferei cerebrale drepte. Astfel, sunt accesate puterile nebănuite ale inconștientului nostru. Fenomenul gândurilor negative din conștient – ale căror creatori suntem noi înșine – care atrag evenimente negative este contracarat. Partea de care nu suntem conștienți este doar pe post de executant al propriilor noastre emoții conștiente. Cu alte cuvinte gândim negativ – inconștientul execută conform gândurilor noastre rezultând evenimente nedorite. Acest principiu argumentează faptul că ne putem crea propria realitate.
Pentru atingerea conștiintei sofroliminale trebuie să inducem o stare de relaxare musculară profundă însoțită de respirație abdominală. În acest fel, reducem conștient frecvențele undelor cerebrale prin care dobândim o stare modificata a conștiintei, între veghe și somn . Ea favorizeaza puterea autosugestiei și a imaginației. In momentul în care suntem profund relaxați, incepem “comunicarea” cu propriul nostru inconștient. Inconștientul (executantul) trebuie “bombardat” cu gânduri pozitive,optimiste,creatoare pentru a reacționa ca atare.