relatii de cuplu

Ce înseamnă pentru voi atunci când spuneți ”te iubesc”?

Care este stilul de iubire pe care-l aveți?

Terry Hatkoff, sociolog la Universitatea din California a creat o scală a iubirii, identificând șase tipuri de iubire pe care le manifestăm în relațiile noastre.

  • Romantică: Bazată pe pasiune și atracție sexuală
  • Prietenie: Potrivire și afecțiune adâncă
  • Logică: Sentimente practice bazate pe valori comune, scopuri financiare, religie, etc.
  • Jucăușă: Se bazează pe flirt și provocare
  • Posessivă: Gelozie și obsesie
  • Generoasă: Grijă, bunătate și sacrificiu

Cercetătorii au descoperit că dragostea pe care o simțim în relațiile noastre cele mai importante este o combinație de două sau trei forme diferite de iubire. Dar, adesea, oamenii aflați în relații de cuplu au viziuni diferite despre iubire. De exemplu, un bărbat și o femeie care iau cina. Ospătarul flirtează cu femeia, dar soțul nu pare să observe și vorbește despre uleiul mașinii care trebuie schimbat. Soția se supără fiindcă soțul nu este gelos, iar soțul simte că munca lui nu este apreciată.

Care este legătura cu iubirea? Bărbatul și femeia definesc iubirea în mod diferit. Pentru el, iubirea este practică și se manifestă prin gesturi de suport, cum ar fi întreținerea mașinii. Pentru ea, iubirea este posesivitate, iar un răspuns gelos din partea soțului o face să se simtă apreciată.

Dacă înțelegi ce înseamnă pentru partenerul tău să se simtă iubit, poți naviga prin conflict și poți aduce romantismul în relație.

Iată și câteva sfaturi pentru relații de cuplu care reies de aici:

  • Dacă afli că partenerul tău este înclinat spre gelozie, asigură-te că observi când acesta flirtează cu cineva.
  • Dacă partenerul este înclinat spre iubire practică, observă când partenerul tău are grijă de nevoile tale zilnice.

Reaprinde pasiunea

Dragostea romantică este numită și dependență naturală, fiindcă activează centrul recompensei din creier care activează canalele asociate cu dependențele de droguri, alcool sau jocuri de noroc. Aceleași canale din creier sunt asociate cu noutatea, energia, concentrarea, extazul și pofta. Așa că nu e de mirare că ne simțim plini de energie atunci când ne îndrăgostim.

Iubirea romantică, pasionată se stinge cu trecerea timpului și se transformă într-o formă mai matură de iubire. Cu toate acestea, cuplurile își doresc să reaprindă iubirea de la început. Este, oare, posibil?

Cercetătorul Arthur Aaron, un profesor de psihologie de la Universitatea din New York a descoperit un mod de a face acest lucru.

Faceți mereu ceva nou și diferit și asigurați-vă că faceți acest lucru împreună.

Experiențele noi activează același centru al recompensei din creier, sporind secreția de dopamină și norepinefrină. Aceste circuite cerebrale sunt aceleași care sunt activate în prima perioadă a relațiilor romantice. De fiecare dată când faci un curs nou sau când ai o experiență nouă, acest sistem se activează. Dacă faceți aceste lucruri împreună, se reaprinde pasiunea pe care o simțeați la început. S-a descoperit că partenerii care fac în mod regulat experiențe noi sunt mai fericiți în cuplu decât cei care trăiesc aceleași experiențe în fiecare zi.

Măsurați-vă nivelul pasiunii

Elaine Hatfield, profesor de psihologie, sugerează că iubirea de la început este diferită de cea de mai târziu. La început, iubirea este pasională și partenerul nostru ne lipsește atunci când nu este lângă noi. Relațiile mai lungi dezvoltă iubirea de companion care este bazată pe afecțiune profundă și sentimente puternice de dăruire și intimitate.

Sfaturi pentru relații de cuplu

Cât de des faceți sex?

Cuplurile stabile fac mai mult sex decât celelalte. Nu vă vine să credeți? Este adevărat că persoanele singure pot povesti aventuri grozave, dar trec și prin perioade lungi de abstinență. Un raport din martie 2017 arată că 15% dintre bărbați și 27% din femei au raportat că nu au făcut sex în ultimul an. 9% dintre bărbați și 18% dintre femei au spus că nu au făcut sex în ultimii cinci ani. Principalii factori care determină aceste lucruri sunt vârsta înaintată și singurătatea. Deci, fie că sunteți cuplați sau singuri și faceți sex o dată pe săptămână, pe lună sau de șase ori pe an, gândiți-vă că sunt persoane care o duc mai rău. Dacă faceți părte dintre ce care nu au parte de sex, avem o veste care vă ca bucura. Americanii care nu fac sex sunt la fel de fericiți ca și cei care fac.

Cine ține socoteala?

Chiar dacă majoritatea oamenilor țin viața lor privată ascunsă, se știu destule lucruri despre obiceiurile sexuale ale oamenilor. Datele au fost obținute din diverse sondaje care culeg informații, în mod special în Statele Unite, dar care cuprind și date internaționale. Direcția spre care ne îndreptăm este una de scădere a frecvenței sexului, mai ales în rândul milenialilor. Ei sunt mai puțin înclinați către relațiile stabile.

Din studiile făcute, au reieșit următoarele:

  • Majoritatea adulților au în jur de 54 de partide de sex pe an .
  • Durata medie a unei partide de sex este de 30
  • În jur de 5% dintre oameni fac sex cel puțin de trei ori pe săptămână
  • Tinerii între 20-30 ani fac sex de mai mult de 80 ori pe an
  • Adulții între 40-50 ani fac sex de aproximativ 60 ori pe an
  • Dorința scade de 20 ori pe an până la 65 ani
  • După 25 de ani, frecvența partidelor de sex scade cu 3.2% în fiecare an C
  • Cei născuți în anii 30 au făcut sex mai des, cei născuți în anii 90 fac cel mai puțin sex
  • În jur de 20% dintre oameni, mai ales femeile văduve, sunt celibatare cel puțin un an
  • O persoană căsătorită face sex de 51 ori pe an
  • Cuplurile cele mai fericite fac sex de 74 ori pe an
  • Persoanele singure fac sex de 69 ori pe an
  • Persoanele active fac mai mult sex
  • Consumatorii de alcool fac cu 20% mai mult sex decât abstinenții
Shares
Optimized by Optimole