iubire neconditionata

6 pași pentru a găsi iubirea adevărată-povești despre iubire

Nu există un subiect mai interesant pentru oamenii din toate timpurile decât acesta: cum găsești iubirea adevărată. Am ajuns pe lună, am depășit viteza sunetului și am replicat genomul uman. Iubirea a rămas un mister total. Știința nu reușește să explice exact ce este dragostea, iar matematica nu poate calcula probabilitățile în iubire. Poeții mai caută încă cuvinte potrivite pentru a o descrie.

Platon spunea în urmă cu peste două milenii, ”Fiecare inimă cântă un cântec incomplet”. Cu toții căutăm dragostea. În orice moment, chiar dacă suntem departe de ea, nu ne oprim să acceptăm o ocazie de a o găsi. Cu toții căutăm iubirea adevărată.

Una din marile frustrări în dragoste este incapacitatea noastră de a o păstra. Ca și cum ne-ar aluneca printre degete, cu cât vrem mai mult să o ținem aproape, cu atât ea se depărtează. Ar fi bine dacă iubirea ar fi ca o rețetă de prăjitură sau ca proiectul unei case. Dar știm cu toții, dragostea nu poate fi construită. Nu poate fi cumparată sau negociată. Nu poate fi controlată, nu poate fi creată sau împărțită în obiective.

Cu toate acestea, e posibil să găsești dragostea adevărată. Chiar și dragostea necondiționată. Iată câțiva pași care ne-ar putea ajuta în această căutare.

1. Dragostea presupune să te arăți cu adevărat unei alte persoane

Autorul C.S. Lewis spune ”Să iubești înseamnă să devii vulnerabil. Când iubești, inima ta va fi atinsă și poate chiar zdrobită. Dacă vrei să ai inima intactă, nu o dărui nimănui”. Da, așa este. Ceea ce face ca dragostea să fie atât de grea, uneori să rănească, este vulnerabilitatea care o acompaniază.

“Dragostea adevărată trece dincolo de îndrăgostire și chiar de ideea de a găsi un partener pentru căsătorie”.

Folosim cuvântul ”iubire” pentru a descrie multe senzații. Iubim mâncarea bună, iubim muzica, iubim o glumă bună și iubim să ne simțim bine. Dar când iubim toate acestea, nu ne expunem. Suntem în siguranță. O cafea bună nu ne poate respinge. Un cântec nu ne face să simțim că nu avem nici un rost. Dar când alegem să ne petrecem viața cu o altă persoană, alegem să devenim vulnerabili. Din păcate, vulnerabilitatea ne face să lăsăm garda jos și să fim răniți.

Cunoaștem cu toții senzațiile: respingere, umilință, disperare. Să ne deschidem inima unei alte persoane, doar pentru a fi respinși este una dintre cele mai dureroase experiențe. Doare foarte tare, fiindcă în iubire suntem în culmea vulnerabilității. Este mai mult decât durerea fizică, fiindcă ne răvășește centrul identității noastre, speranțele, visurile. Iubirea ne face să ajungem în vârful muntelui, iar când ne simțim pierduți, nu mai găsim drumul înapoi. Ne simțim goliți, fără valoare. Simțim că nu mai avem speranță.

2. Să găsești dragostea adevărată este dificil

În Biblie, există o poveste despre o femeie pe nume Leah care a descoperit că e greu să găsești dragostea adevărată. Leah era fiica unui om bogat și influent pe numle Laban. Leah avea și o soră, Rachel, una dintre cele mai frumoase femei din ținut. Leah era descrisă ca fiind ”greu de văzut”. Nu știm exact ce înseamnă acest lucru, dar nu e greu de ghicit. Chiar dacă nu stătea alături de sora sa Rachel, Leah nu atrăgea prea mult atenția.

Într-o zi, Rachel voia să adape oile, când un tânăr pe nume Jacob a venit la fântână. Scopul călătoriei lui era să găsească o nevastă, deci nu i-a luat prea mult să o vadă pe frumoasa Rachel că se apropia. El a mutat stânca de deasupra izvorului pentru ca oile Rachelei să poată bea apă. Aflând că era nepotul tatălui său, ea a fugit acasă să îl anunțe pe Laban. Îndrăgostit până peste cap, la prima vedere, Jacob a venit la Laban. Când a fost întrebat ce dorește, a spus imediat că vrea să o ia de nevastă pe Rachel. Laban i-a propus să lucreze timp de șapte ani pentru el, fără să fie plătit, pentru a i-o da pe fiica sa de soție.

Pentru că era foarte îndrăgostit, Jacob a acceptat oferta. A muncit șapte ani, concentrat pe premiul său.

Într-o zi, va putea să se căsătorească cu femeia visurilor sale, Rachel. Jacob a muncit șapte ani care i-au părut câteva zile, datorită iubirii pe care o simțea față de ea.

După șapte ani de muncă, ziua așteptată a venit. Petrecerea trebuia să fie mare. Când a venit noaptea nunții, Jacob și mireasa sa, care purta inelul de căsătorie, au intrat în cortul lor.

În dimineața următoare, Jacob s-a trezit și alături de el era Leah. Jacob fusese înșelat. Laban le schimbase pe fetele lui în noaptea nunții și Jacob se căsătorise, de fapt, cu fata cea mare, Leah. Dar de ce? Laban a mai dorit alți șapte ani de muncă, pentru a-i permite lui Jacob să se căsătorească cu Rachel. Încă foarte îndrăgostit de Rachel, Jacob a acceptat să mai muncească încă șapte ani pentru a se căsători cu fata cea mică.

Jacob a fost în stare, așadar, să muncească peste zece ani, din dragoste pentru Rachel, pe care o considera sufletul lui pereche. Cu toții ne-am dori să găsim o asemenea iubire. Am vrea să știm că cineva face asemenea sacrificii pentru noi. Dragostea este cea mai mare dorință a inimii noastre. Dar să ne lăsăm furați de amețeala de moment este morala poveștii lui Leah.

Leah nu atrăsese niciodată atenția. Fusese o romantică fără speranță. Dar acum, lucrurile erau cu mult mai grave. Leah era măritată cu un bărbat care nu o iubise nici un moment, pentru ca tatăl ei să aibă un ajutor pe lângă casă. Leah nu era iubită nici de soț și nici de tată. Era doar folosită și disprețuită. Când era cea mai vulnerabilă, a fost respinsă.

Fiecare dintre noi ăși dorește să își deschidă inima și să știe că în acel moment de sinceritate va fi acceptat și nu respins.

Ce s-a întâmplat mai departe este foarte subtil, dar este important pentru a înțelege propria noastră luptă pentru iubire și teama de respingere. În lumea în care trăia Leah, femeile era foarte interesate să-și construiască o familie, să aibă copii care să ducă mai departe numele familiei. Cel mai important moment pentru un tată era nașterea primului său fiu. La scurtă vreme după căsătorie, Jacob și-a dorit un fiu. Leah a văzut asta ce pe o ocazie! Dacă va fi prima care îi va dărui lui Jacob un fiu, atunci el o va iubi și o va aprecia. Leah a aflat la scurtă vreme că este însărcinată și a dat naștere primului fiu al familiei, Reuben.

Leah credea în sufletul ei că Dumnezeu îi dăruise un fiu, iar asta îl va face pe Jacob s-o iubească. Din păcate, nu a fost așa. Ea a născut al doilea fiu, Simeon. Din nou a crezut că Dumnezeu va vedea că nu merită să fie respinsă și că soțul ei o va iubi. Dar nu s-a schimbat nimic, nici acum. Leah a născut al treilea fiu, pe nume Levi. A crezut sincer că soțul ei, măcar de data asta, o va iubi și aprecia. Dar, iarăși, totul a rămas la fel.

Povestea lui Leah ne arată că să găsești dragostea adevărată este foarte dificil. Dragostea adevărată depășește pasiunea și acordul căsătoriei. Dacă siguranța și nevoile noastre sunt îndeplinite, nu este de ajuns. Este nevoie de mai mult.

3. Nevoia noastră de iubire adevărată este, de fapt, nevoia noastră de iubire necondiționată

Viața lui Leah era condusă de dorința ei de a fi iubită. Căuta disperată o cale de a cuceri atenția soțului său. Povestea ei ne învață un adevăr important despre căutarea noastră legată de dragoste. Ne simțim depășiți de dorința nostră de a găsi iubire necondiționată.

Ne este vândută ideea că dacă am fi mai atractivi, mai subțiti, mai bine îmbrăcați, atunci sigur cineva ne va observa și ne va iubi. Dar nu este deloc așa.

Dragostea adevărată nu este despre romantism și nici despre pasiune. Este despre adevăr și valoare. Este despre vulnerabilitate și acceptare.

Cu cât ne dorim mai mult, cu atât devenim mai disperați să găsim poțiunea magică. Credem că săgeata lui Cupidon trebuie să fie îndreptată către persoana pe care o dorim și aruncată acolo pentru ca iubirea și intimitatea să explodeze. Să găsim o viață plină de încredere, împlinire și pasiune. Dar asta nu se întâmplă în viața reală. Deci, ajungem să ne uităm la filme și să visăm povești de roman. Experiența noastră personală este ca o călătorie în deșert, în căutarea oazei cu apă curată. Exact atunci când credem c-am găsit-o, atunci ne trezim că a fost doar un miraj și că nu era nimic acolo din ce visaserăm.

Leah ne ajută să înțelegem că cu cât căutăm mai mult și ne dorim mai mult, cu atât vrem, de fapt, să dovedim că merităm să ne iubească cineva. Suntem disperați să fim văzuți, nu doar ca un corp fizic, dar și ca suflet. Vrem să fim vulnerabili, iar această vulnerabilitate să fie acceptată. Vrem să fim iubiți necondiționat.

Aceasta este, de fapt, marea miză a dragostei. Să fii iubit și să nu fii văzut este confortabil, dar superficial. Să fi văzut și să nu fii iubit, este teama noastră cea mai mare.

Știm cu toții care sunt riscurile, de aceea vrem să fim altceva. Suntem prea fricoși să arătăm adevărul și încercăm să ne transformăm în ceva care să fie dorit. Dar nu reușim să umplem golul, astfel. Știm asta, dar nu știm ce să facem. Care este soluția? Dacă ne deschidem total, riscăm să fim ridiculizați, respinși și aruncați.

Dragostea adevărată înseamnă întreg, pace. Înseamnă să descoperi o fundație pe care poți construi viața, speranța și încrederea. Înseamnă a simți că valorăm ceva. Că ne putem arăta vulnerabilitățile și, chiar și așa, să fim iubiți. Iubire necondiționată.

4. Dragostea adevărată este complicată de interesul nostru personal

Un secret pe care probabil îl știți, dar nu vreți să-l recunoașteți! Dragostea necondiționată, cea care aduce semnificație și sens vieții voastre, este greu de găsit. De ce? Fiindcă este vorba despre doi oameni care au interese și motivații personale, individuale. Inimile noastre sunt apăsate de auto-protecție și auto-promovare. Trăim într-o cultură care măsoară continuu fiecare relație prin ceea ce oferă aceasta. Stăm căsătoriți atâta vreme cât ne aduce un beneficiu. Ne asumăm o relație pe termen lung doar dacă ne aduce ceva bun. Succesul relațiilor noastre este măsurat de împlinirea nevoii noastre de dragoste, în loc să ne gândim la nevoia celuilalt de dragoste necondiționată.

Biblia spune acest lucru prin această poveste. Este vorba despre păcatul interesului nostru personal. Nu este felul în care lumea a fost creată. Adm și Eva au fost primii care au experimentat dragostea. Relația lor era perfectă. Nu exista interes personal. Viața lor se desfășura în jurul grijii fiecăruia pentru celălalt, pentru cei din jur.

Nu vei ajunge să experimentezi dragostea adevărată dacă este singurul lucru pe care îl cauți.

Dacă știi povestea păcatului originar, îți vei aminti că era vorba despre o singură interdicție. Adam și Eva nu aveau voie să mănânce din copacul care se afla în Grădina Raiului. Când Eva a trecut pe lângă el, un șarpe i-a șoptiy ”Eva, dacă vei mânca acest fruct, vei fi ca Dumnezeu.” Este straniu că șarpele nu a tentat-o pe Eva cu cât de bine arăta fructul. Tentația nu avea legătură cu aspectul. Șarpele a făcut ceva mult mai subtil. I-a oferit Evei un gând despre ea însăși. Eva și-a pus o întrebare pe care nu și-o pusese până atunci. ”Ce efect va avea fructul asupra mea?”

Acest moment de descoperire de sine a avut consecințe majore. Eva a mâncat fructul și i l-a dat și soțului ei să muște din el. Acest act de nesupunere față de Dumnezeu i-au făcut pe Adam și Eva să realizeze că fuseseră dezbrăcați tot timpul. Fiindcă erau fericiți și se bucurau unul de altul și de lumea din jur, nu se uitaseră niciodată în jos. Când au văzut, s-au simțit vulnerabili și rușinați. Și-au făcut haine, pentru a se acoperi și proteja. Relația lor s-a stricat din cauza interesului personal. Eva a dat vina pe șarpe. Adam a învinuit-o pe Eva și a mers mai departe, învinuindu-l chiar pe Dumnezeu că i-a trimis-o pe Eva!

Niciunul nu și-a asumat vina, ci s-au concentrat asupra propriilor interese. Seamănă deja cu lumea în care trăim, nu?

5. Ce este dragostea adevărată?

Adesea, petrecem mult timp gândindu-ne ce simte partenerul nostru pentru noi și cum pare relația noastră din afară. Chiar dacă e bine să fii iubit de cineva, fiecare dintre noi poate simți doar propriile sentimente pentru cealaltă persoană. Nu putem simți ce simte o altă persoană pentru noi. Pentru a ne conecta, trebuie să facem acțiuni care dovedesc iubire. Altfel, vom trăi într-o iluzie.

Uneori, ne vom simți frustrați, dar este foarte bine atunci când acceptăm ideea că ceea ce putem controla într-o relație este doar propria noastră persoană. Controlăm jumătate din dinamica unei relații. Putem să alegem dacă ne angajăm în comportamente distructive. Putem alege să facem acțiuni care exprimă sentimente de iubire, compasiune, afecțiune, respect și bunătate. Pentru a alege conștient a doua variantă, e bine să aflăm caracteristicile relațiilor, descoperite în 30 de ani de studii, de Dr. Robert șI Lisa Firestone. Ei au vrut să afle ce este foarte important în menținerea unei relații de iubire adevărate.

Cei doi cercetători, tată și fiică au creat o harta a interacțiunii din cupluri, care compară caracteristicile unei relații ideale cu ceea ce ei au numit ”Fantasy bond”-legătură fantastică.

Aceasta este iluzia de conexiune și apropiere care le dă cuplurilor posibilitatea de a menține în imaginație iubirea și sentimentele, în timp ce își asigură o distanță emoțională. O legătură fantastică se formează atunci când cuplurile substituie dragostei adevărate și apropierii, o formă a unei relații ideale. Această legătură duce la scăderea sentimentului de viu și de atracție între indivizi.

Sfaturi pentru relații

6. Cum să faci dragostea adevărată să reziste

De ce dispare dragostea? Răspunsul poate fi găsit în modul în care crează cuplurile această ”legătură fantastică”. Această legătură este modul în care cuplurile se apără de dragoste. Chiar dacă și-au aruncat măștile și s-au îndrăgostit, atunci când se sperie, fie să nu-și piardă partenerul, fie să nu își piardă obișnuințele vechi, aleg să păstreze distanța emoțională față de partener. Pentru a evita acest tip de relație, e bine să faceți aceste acțiuni.

Acțiuni pentru a întrerupe o legătură fantastică și pentru a deveni mai iubitor:

  1. Fiți afectuos. Găsiți chiar și ceele mai mărunte moduri în care să aveți contact fizic și să vă arătați afecțiunea și atracția
  2. Opriți-vă din treburi și fiți prezent. Faceți-vă timp să vorbiți și să vă ascultați partenerul
  3. Priviți-vă în ochi. Pare simplu, dar de multe ori uităm să ne privim partenerul.
  4. Încercați ceva vechi. Faceți-vă timp și nu renunțați la activitățile pe care vă place să le faceți împreună
  5. Încercați ceva nou. Nu cădeți în rutină. Căutați activități noi și fiți deschis la cele pe care le sugerează partenerul vostru.
  6. Spargeți rutina. Dacă ați făcut aceleași lucruri mult timp și nu vă mai atrage relația, fiți deschis să spargeți rutina și să faceți loc spontaneității.
  7. Evitați pasivitatea și controlul. Luptați-vă să mențineți un schimb real de idei. Asumați-vă responsabilitatea pentru propriile acțiuni și nu încercați să le controlați pe cele ale partenerului.
  8. Vorbiți cu ”Eu” și nu cu ”noi”. Țineți minte că veți fi mereu două persoane separate și nu treceți peste limitele care mențin atracția.
  9. Fiți atenți la vocea critică interioară. Avem fiecare un inamic în interior care ne critică pe noi, pe partenerul nostru și ne strică cele mai apropiate relații.
  10. Faceți lucruri separat. Dacă sunteți un cuplu, asta nu înseamnă că trebuie să faceți totul împreună. Nu renunțați la prietenii și la activitățile pe care vă place să le faceți singur și nu îi cereți asta nici partenerului vostru.
  11. Comuicați ce simțiți. Nu vă așteptați ca partenerul să vă citească gândurișe. Dacă spuneți ce vreți și ce simțiți, veți evita comportamentul pasiv-agresiv și modurile neplăcute de a relaționa. Dacă faceți asta, vă încurajați și partenerul să facă la fel.
  12. Evitați mentalitatea tranzacțională.  Iubirea este o acțiune pe care o alegem. Dacă măsurăm ce facem pentru celălalt, creăm așteptări și resentimente, în loc să ne conectăm la ce simțim atunci când suntem iubiți de cineva.
  13. Susțineți lucrurile care îi fac plăcere partenerului vostru.  Nu încetați să susțineți și să încurajați ce este frumos la partenerul vostru și ceea ce îl face să se simtă mai bine, chiar dacă aceste lucruri nu înseamnă prea mult pentru voi.
  14. Faceți acțiuni pe care partenerul dvs. le percepe ca pe dovezi de iubire. Asigurați-vă că ceea ce facți contează pentru partener. Poate că vă place să primiți flori, dar i-ar plăcea și partenerului vostru?
  15. Nu vă închideți. Este mult mai ușor să ne închidem atunci când ne simțim stânjeniți, fricoși, dezamăgiți sau enervați de partener. Dar e bine să nu ne închidem și să respingem iubirea care vine către noi.
Shares
Optimized by Optimole