Ciocolata „electrică” – desertul gustos și sănătos al viitorului

Interesul pentru cicolată și rolul ei benefic pentru sănătate este tot mai mare în ultimii ani, multe studii sugerând că acest delicios desert ne poate proteja de cancer sau de boli cardiovasculare.

Totuși, ciocolata conține între 40% și 60% grăsime, iar acest lucru nu poate fi ignorat de persoanele care au serioase probleme de sănătate.


Grăsimea din cicolată este dată de untul de cacao pe care îl conține. Fără acest ingredient bogat în grăsimi nesănătoase, ciocolata nu va avea gust bun și nici textura plăcută pe care o apreciem atât de mult.

Prin urmare, singura soluție pentru a obține o ciocolată sănătoasă este să reducem grăsimea din untul de cacao.


Fizicianul Rongjia Tao, expert în studierea vâscozității fluidelor sub influența câmpului electric, a reușit acolo unde producătorii de ciocolată au dat greș.

Având experiență în tratarea petrolului prin intermediul curentului electric, astfel încât acesta să nu se blocheze în conducte, el s-a gândit că metoda poate fi aplicată cu succes și în producția de ciocolată care să conțină foarte puțină grăsime.

În mod normal, eliminarea grăsimii va face lichidele de tipul ciocolatei să devină foarte vâscoase, blocând astfel aparatele folosite la preparare. Însă această problemă este eliminată prin folosirea curentului electric.


Astfel, Tao și echipa lui de fizicieni au creat un dispozitiv electric special, care ajută la curgerea normală a ciocolatei lichide cu mai puțină grăsime prin țevile aparatelor de fabricare.


În acest mod, ei au putut obține o ciocolată cu unt de cacao care conține cu 20% mai puțină grăsime decât în mod normal, fără ca procesul de fabricare să aibă de suferit.

Tao este convins să metoda lui va putea fi folosită pe scară largă peste aproximativ un an.


Din păcate, după ce sistemul lui Tao va putea fi folosit de orice producător de ciocolată, există riscul unor abuzuri, avertizează cercetătorul Stefan Bon de la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

El spune că producătorii de ciocolată vor fi tentați să înlocuiască grăsimea din untul de cacao (ingredient destul de scump) cu zahărul (produs foarte ieftin), pentru a-și mări profitul în detrimentul calității produsului.

 
Shares
Optimized by Optimole