Meta realitate virtuala

META deschide sistemul său de operare pentru realitate virtuală

În timp ce deja au început războaie VR-AR între Meta, Apple, Sony și, în cele din urmă, Google și Samsung, Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, tocmai a făcut o mișcare de șah fascinantă. Meta deschide sistemul său de operare pentru realitate virtuală către alte companii.

Meta tocmai a anunțat că sistemul său de operare VR, numit acum Horizon OS, va funcționa și pe alte dispozitive în afară de Quest. Iar partenerii s-au anunțat deja: Asus, Lenovo și Microsoft.

Vestea, transmisă luni într-o postare pe blog, dezvăluie faptul că sistemul de operare Meta va fi deschis către terți. Toate căștile care vor apărea, de acum, se vor putea conecta prin intermediul aceleiași aplicații Meta Quest pe iOS și Android, care există în prezent, dar al cărei nume se va schimba în Meta Horizon.

Asus realizează un headset de jocuri VR “bazat pe performanță” sub marca Republic of Gamers, potrivit postării. Lenovo intenționează, de asemenea, să realizeze dispozitive VR compatibile cu Meta Horizon OS. (Lenovo a realizat căștile Oculus Rift S conectate la PC cu Meta și a realizat o mulțime de produse VR și AR de-a lungul anilor). Potrivit Meta, căștile Lenovo se vor concentra pe “productivitate, învățare și divertisment”.

Va exista, de asemenea, un Meta Quest marca Xbox

Acesta va apărea pe piață ca produs în ediție limitată “inspirat de Xbox”, cu o anumită implicare din partea Microsoft, deși Meta a dat detalii destul de vagi în această privință.

Cu toate acestea, există câteva schimbări importante în ceea ce privește modul de funcționare a software-ului de realitate mixtă Quest: App Lab, o parte semi-ascunsă a magazinului de aplicații Quest, care a fost o sursă importantă de software nou apărut în ultimii ani, va fi în curând o parte mai vizibilă a magazinului de aplicații. Meta promite, de asemenea, un cadru de realitate mixtă deschis, astfel încât toate aceste căști și dezvoltatori să poată începe să descopere cum pot funcționa mai bine experiențele de tip AR pe viitoarele căști.

Directorul tehnic al Meta, Andrew Bosworth, a lăsat să se înțeleagă pentru CNET

Într-o conversație, acum câteva săptămâni, că viitoarele dispozitive VR și AR ale Meta ar putea începe să se extindă în noi variante, mai concentrate.

Așa că mișcarea făcută de Meta înseamnă, de fapt, o încercare de a extinde amprenta Meta prin alte mărci și modele. O cască axată pe fitness ar părea, de asemenea, o mișcare logică, dar nu există încă nicio veste în acest sens.

Oare vor putea aceste mișcări “de deschidere” să ofere companiei Meta un punct de sprijin mai bun pentru VR și AR în comparație cu Vision Pro de la Apple?

Dar ceea ce dezvoltă Google și Samsung pentru primul lor produs de realitate mixtă?

Este chiar posibil ca dispozitivul Google și Samsung – sau chiar Apple, la un moment dat – să funcționeze și cu sistemul de operare Horizon OS al Meta?

Este greu de spus, dar oricine a cumpărat o cască Quest ar putea să se gândească dacă vrea să aștepte și să vadă ce ar putea oferi și toate aceste alte căști asemănătoare cu Quest care vor apărea pe parcurs.

Potrivit directorului general al Meta, Mark Zuckerberg, care a împărtășit știrea luni, într-un videoclip pe Instagram

Anunțul recreează în esență dinamica Android versus iOS în cazul smartphone-urilor – doar că pentru căștile de realitate virtuală. AppleVR de la Apple va rămâne mai scump și integrat pe verticală, dar va trebui să concureze cu o serie de dispozitive hardware diferite, la diferite prețuri, toate rulând pe sistemul de operare Meta.

În fiecare eră a informaticii, există întotdeauna modele deschise și închise”, a spus Zuckerberg. “În cazul telefoanelor, modelul închis al Apple a învins practic. Telefoanele sunt foarte bine controlate și ești blocat în ceea ce te lasă să faci. Dar nu trebuie să fie așa“.

Decizia de a-și pune sistemul de operare la dispoziția partenerilor hardware se aliniază, de asemenea, cu raționamentul strategic declarat de Meta de a cheltui miliarde de dolari pe trimestru pentru tehnologia de realitate virtuală în cadrul diviziei sale Reality Labs. În al patrulea trimestru al anului 2023, Meta a raportat o pierdere operațională de 4,65 miliarde de dolari în cadrul diviziei, la vânzări de 1 miliard de dolari.

De ani de zile, Meta s-a împotrivit regulilor App Store de la Apple. Zuckerberg a declarat că firma încearcă să dezvolte o platformă de ultimă generație în domeniul realității virtuale și augmentate, cu un magazin de aplicații controlat de Meta, astfel încât Apple să nu-i poată respinge aplicațiile sau să perceapă taxe.

Planul Meta de a oferi o platformă de sistem de operare este punctul culminant al unor ani de investiții interne

Scopul nostru este de a face ca modelul deschis să definească următoarea generație de calculatoare cu metaversul, ochelarii și căștile”, a declarat Zuckerberg.

De asemenea, Zuckerberg a cerut Google să aducă magazinul său de aplicații Google Play pe căștile bazate pe Horizon. El a precizat că Meta ar permite, de asemenea, ca Steam și Microsoft’s
Xbox Cloud Gaming de la Microsoft să funcționeze pe sistemul său de operare. Meta Horizon se bazează pe o versiune de Android, ceea ce permite o portare mai ușoară a aplicațiilor de pe telefoane în realitatea virtuală.

Dacă sunt pregătiți pentru asta, filosofia noastră este că vrem să puteți rula conținutul pe Quest sau pe orice cască cu sistem de operare Meta Horizon“, a spus Zuckerberg.

Meta nu a detaliat acordurile comerciale cu partenerii săi hardware și nici modelul său de afaceri pentru software. În cazul sistemului de operare Android pentru telefoane, Google oferă software-ul gratuit și își monetizează activitatea de cercetare și dezvoltare prin direcționarea căutărilor utilizatorilor către Google, vânzând anunțuri publicitare alături de aceste căutări. Uneori, Google plătește partenerii hardware.

Meta spune că deschiderea sistemului său de operare către partenerii hardware le va permite acestora să creeze tipuri specifice de hardware pentru diferite piețe, cum ar fi jocurile și productivitatea, sau chiar un dispozitiv construit pentru o greutate redusă.

Zuckerberg și-a imaginat un dispozitiv care ar putea “ieși din cutie cu controllere Xbox“, de exemplu. Meta a declarat că va crea o versiune a căștii sale Quest “inspirată” de Xbox. Zuckerberg a spus că ar putea dura “câțiva ani” pentru ca noile dispozitive să ajungă pe piață.

Lasă un comentariu

Shares
Optimized by Optimole