Piatra de alaun

Piatra de alaun este un deodorant și cicatrizant natural

Ce este piatra de alaun?

Piatra de alaun
Piatra de alaun, istorie și beneficii

Supranumită și „piatra magică”, piatra de alaun este un mineral folosit incă din Antichitate, când era extras din carierele din jurul Damascului. Este un deodorant și cicatrizant natural și antialergic. La acea vreme, piatra de alaun era folosită cu precădere în domeniul textil, pentru că se descoperise că avea proprietatea de a fixa mai bine coloranții pe diferite țesături. Din același motiv era folosită și de artiștii vremii, pentru că ii ajuta să fixeze mai bine culoarea pe pânză.

Până in secolul al XVI-lea, singurul furnizor de piatră de alaun a fost Siria, insă pe masură ce aceasta a inceput sa fie utilizată pe scară tot mai largă, au fost descoperite noi zăcăminte in Grecia și Franța, dar și in alte zone din bazinul Mării Mediterane.

În zilele noastre, cea mai pură rezervă de piatră de alaun se găseste in deșertul Marocului, insă mai există și alte cariere din care se extrage piatră de buna calitate.

Principala componentă din piatra de alaun este potassium alum, căruia i se datorează proprietățile antibacteriene, astringente și hemostatice ale acestui mineral. Aceste proprietăți au fost descoperite ceva mai târziu, ceea ce explică utilizările actuale ale pietrei.

Sub ce forme se găsește piatra de alaun?

Piatra de alaun poate fi utilizată sub formă brută – așa cum este extrasă din mină și din exploatările de suprafață – sau sub formă de pudră.

In varianta brută, piatra de alaun se găsește sub formă de cristale, in ambalaje care pot varia de la 70 la 250 de grame, sau sub forma de lingouri mici.

Varianta brută mai poate fi gasită și sub formă de stick, intr-un ambalaj cilindric, asemănător cu cel al deodorantelor.

Pulberea se obține prin măcinarea pietrei de alaun și se folosește cu precădere in industria cosmetică, pentru a fi adăugata în creme, loțiuni și deodorante. Poate fi folosită și pentru prepararea unor soluții.

Moduri de utilizare

Există diferite modalități de utilizare a pietrei de alaun, fiecare punând in valoare una sau mai multe proprietăți ale acesteia.

Deodorant

Acesta este cel mai cunoscut mod de utilizare a pietrei de alaun, dat fiind faptul că reunește majoritatea beneficiilor sale. Ca deodorant, piatra de alaun se aplică doar pe pielea umedă, ținând cont de faptul că este un mineral solubil.

Astfel, in cursul aplicării, piatra se dizolvă in zona de contact și se intinde pe piele, formând un strat protector. Spre deosebire de marea majoritate a deodorantelor, piatra de alaun nu are miros, insă este foarte eficientă in a elimina mirosul de transpirație și a proteja pielea impotriva bacteriilor și ciupercilor.

After shave

Piatra de alaun poate fi folosită și după bărbierit sau epilat, intrucât previne iritarea pielii și totodată oprește sângerările provocate de lama de ras. De asemenea, protejează pielea de microorganisme, cât timp porii incă sunt deschiși si există riscul apariției unor infecții.

Intrucât nu conține alcool, nu provoacă usturime in momentul aplicării și totodată este o alternativă mai economică, dat fiind faptul ca un stick de piatră de alun ține mai mult decat un flacon de after shave, iar prețul este oarecum similar.

Ameliorarea vergeturilor

Cristalele pietrei de alun au capacitatea de a reduce vergeturile și de a reda pielii un aspect neted si plăcut. Pentru aceasta, zona afectată de vergeturi trebuie să fie spalata bine cu apă și săpun, după care cristalele se aplică pe pielea incă umedă. Se mențin pe piele câteva minute, apoi se aplică o cremă hidratantă, iar tratamentul se repetă timp de câteva zile, până când efectele încep să se vadă.

Oprirea sângerărilor

Piatra de alaun are și efect hemostatic, ceea ce inseamnă că poate opri sângerările apărute in urma unor răni superficiale. In acest caz, stickul de piatră de alaun se umezește și se trece ușor peste rană, pentru a grăbi coagularea sângelui. Totodată, aceasta grăbește procesul de vindecare, ajutând la cicatrizarea rănilor.

Ingrijirea scalpului și părului

Pulberea din piatra de alaun se amestecă bine cu puțină apă călduță, iar soluția se intinde pe scalp și se lasă să acționeze circa  un sfert de oră. Aceasta va absorbi sebumul de pe scalp și firele de păr, curățând totodată pielea capului.

Tot in acest scop, pulberea de piatră de alaun poate fi amestecată cu șampon, folosit apoi pentru spălarea părului.

Ameliorarea arsurilor

Usturimea asociată arsurilor solare sau arsurilor accidentale, suferite in urma contactului cu un obiect fierbinte, poate fi calmată tot cu ajutorul pietrei de alaun. Mai precis, cu o soluție obtinută din pulberea acesteia, amestecată cu puțină apă, aplicată sub formă de compresă pe locul arsurii.

Beneficiile pietrei de alaun

Principalele beneficii pe care le are utilizarea pietrei de alaun sunt următoarele:

Previne apariția acneei

Acest beneficiu se datorează proprietăților antiseptice ale pietrei de alaun, care formează o peliculă protectoare la nivelul tenului, distrugând bacteriile care determină apariția coșurilor.

Nu provoacă alergii

Cele doua componente care alcătuiesc piatra de alaun sunt potassium alum și apa – niciunul dintre ele neavând potențial alergen. Astfel, produsele pe bază de piatră de alaun pot fi folosite cu incredere și de persoanele care au alergii la diferite substanțe folosite in fabricarea produselor cosmetice.

Nu păteaza hainele

De multe ori se intamplă ca deodorantele sau produsele de ingrijire a pielii să lase urme vizibile pe haine, insă de un astfel de inconvenient nu se poate vorbi in cazul pietrei de alaun.

Perioadă de utilizare indelungată

Piatra de alaun se consumă mult mai greu decât orice alt deodorant sau loțiune pentru piele, putând fi folosită zilnic mai bine de un an de zile. Astfel, nu mai trebuie să vă refaceți atât de des rezerva de cosmetice și nici să cheltuiți sume importante in acest scop.

Poate fi utilizată in scopuri multiple

Piatra de alaun are multiple utilități, astfel că puteți folosi un singur produs pentru mai multe nevoi. Spre exemplu, cu ajutorul unui stick de piatră de alaun puteți elimina mirosul neplăcut de transpirație, puteți să vă ingrijiți tenul, puteți calma iritațiile după bărbierit sau epilat și totodată puteți trata mici tăieturi sau zgârieturi care sângerează.

Cu ajutorul pulberii vă puteți trata părul gras, vă puteți curăța scalpul in profunzime, puteți trata arsurile ușoare, precum și alte probleme, cum ar fi herpesul sau unghiile incarnate.

Shares
Optimized by Optimole