Riscurile la care te expui cand faci sport

Acum că sălile de fitness s-au redeschis, probabil că te gândești să îți reiei antrenamentele.

Află ce spun specialiștii despre riscurile la care te expui atunci când faci sport într-un spațiu închis.

Începând cu 15 iunie, sălile de fitness au fost redeschise. O măsură de relaxare extrem de așteptată de către toți cei care iubesc să facă sport și care au trebuit să renunțe la antrenamentele obișnuite.

Chiar dacă sălile de sport s-au deschis, iar ministrul Sportului, Ionuț Stroe, a precizat că atât administratorii acestora, cât și clienții trebuie să respecte o serie de reguli stricte. Specialiștii în sănătate din întreaga lume trag un semnal de alarmă asupra riscului crescut de a contracta noul coronavirus în aceste spații.

Aceștia spun că, atunci când vorbim de prevenție, patru reguli sunt esențiale:

purtarea măștii,

-dezinfectarea mâinilor,

distanțarea socială

– efectuarea antrenamentelor în aer liber

Specialiștii au început să analizeze cât de mare este pericolul de a te infecta cu virusul SARS-COV-2 atunci când te antrenezi într-un spațiu închis, cu mai mulți oameni.

Cercetătorii din Coreea de Sud au analizat cazul unei persoane infectate cu coronavirus care a participat la mai multe clase de dans organizată într-o sală de fitness. Apoi, au descoperit că alte 112 persoane fuseseră infectate de aceasta.

Potrivit cercetătorilor, aerul umed și cald, combinat cu fluxul de aer neuniform din timpul exerciților fizice, poate crea un mediu în care picăturile se pot răspândi ușor.

„Conform unor cercetări recente, picăturile lichide aerosolizate pot rămâne în aer până la 3 ore. Ceea ce face ca riscul infectării în spațiile aglomerate și restrânse, cum ar fi sălile de fitness, să crească”, a spus dr. Robert Glatter, medic la Spitalul Lenox Hill din New York City.

De asemenea, și durata și intensitatea exercițiilor realizate pot influența riscul de răspândire. Studiul a observat că, în cadrul claselor care durau aproximativ 50 de minute, care erau ținute într-o încăpere de 196 de metri pătrați. La care participau între 5 și 22 de persoane, riscul răspândirii noului coronavirus creștea exponențial.

„Când oamenii respiră mai repede și mai profund, expulzează un număr mai mare de picături”, explică dr. Glatter.

De asemenea, cercetătorii trag un semnal de alarmă și asupra persoanelor asimptomatice, reamintind că și acestea pot răspândi virusul. „Acest lucru crește considerabil nivelul de transmitere a virusului mai ales în sălile  de fitness aglomerate, unde circulația aerului este redusă”, a spus Glatter.

Sfatul specialiștilor este să eviți pe cât de mult posibil antrenamentele în sala de fitness și să te reorientezi către activități în aer liber.

Shares
%d blogeri au apreciat: