Uleiul de armurariu
Armurariul este denumit și trifoiul de lapte și se prezintă ca o buruiană cu frunzele verzi și lucioase, cu florile roșii sau mov.
Din semințele plantei se obține uleiul de armurariu presat la rece care este un produs valoros datorită proprietăților sale medicinale extraordinare. Datorită lor uleiul de armurariu a ajuns să fie utilizat în întreaga lume atât în tratamente medicale cât și drept produs cosmetic.
Principalele elemente componente ale uleiului de armurariu:
Un element important al uleiului de armurariu este silimarina. Aceasta este un complex de substanțe antioxidante (solidianin, silibina, etc) care fac ca produsul să aibă puternice proprietăți hepatoprotectoare.
Uleiul de armurariu conține substanțe carotenoide și vitamine (E, B, D, K).
Cuprinde amine biogene și substanțe flavonoide (cum este de exemplu quercetinul).
De asemenea are micro și macro-elemente: magneziu, potasiu, fier, mangan, calciu, seleniu, zinc, vanadiu, aluminiu, cupru, crom, și altele.
Nu lipsesc acizii grași polinesaturati de tipul celui linoleic (Omega-6), dar și acid oleic (Omega-9).
De asemenea are în compoziția să acid palmitic, acid behenic, acid arahidic.
Foarte importantă este clorofila din plantă care accelerează procesul de vindecare al rănilor și nu numai.
Proprietățile și utilizările uleiului de armurariu:
Uleiul de armurariu are proprietăți foarte bune asupra funcției hepatice, reduce inflamațiile ficatului, ajută la detoxifierea ficatului, protejează și crește rezistența membranelor celulelor hepatice.
Ajută la regenerarea hepatocitelor care suferă deteriorări din cauza substanțelor toxice, a consumului de alcool în exces.
Aceste proprietăți se datorează activității substanțelor antioxidante din compoziția lui, a vitaminelor C si E, a complexului de silimarină.