prima relatie

Câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre prima relație

Fie că sunteți deja căsătoriți, fie că locuiți împreună, fie că abia vă cunoașteți, relațiile romantice pot fi foarte interesante. Prima relație pe care o persoană o experimentează poate fi, de asemenea, o mare oportunitate de învățare. 

Acum, fie că te gândești să intri în prima ta relație cu o altă fată sau un alt băiat, fie că ești bine experimentat când vine vorba de relații romantice, există câteva indicii cheie pe care le poți avea mereu în vedere când vine vorba de dragoste.

Ce face ca primul an al unei relații să fie atât de dificil?

Primul an al unei relații romantice este o etapă dificilă din multe motive. Pur și simplu, este o experiență complet nouă pentru un cuplu. În plus, este o fază în care partenerii de cuplu, fie că sunt căsătoriți sau nu, încep să se adapteze unul la celălalt.

Aceasta este faza în care o persoană devine încet-încet o parte foarte importantă din viața ta. Este o perioadă de descoperire în care afli despre obiceiurile celuilalt (bune și rele), despre opiniile sale, familie, prieteni, etc. Această fază de adaptare este cea care face ca primul an să fie dificil.

La ce vârstă au oamenii prima lor relație?

Răspunsul la această întrebare variază de la o țară la alta și depinde în mare măsură de cultură. Potrivit sondajului Academiei Americane de Pediatrie, fetele încep să se întâlnească în jurul vârstei de 12 ani, iar băieții încep să se întâlnească la o vârstă ceva mai înaintată.

Prin urmare, vârsta medie a primei relații se situează în jurul începutului spre mijlocul etapei de dezvoltare a adolescenței. 

Cu toate acestea, unele persoane preferă să rămână singure (poate că face parte din cultura lor) chiar și după vârsta de 20 de ani. Acest grup este mai degrabă înclinat să se bucure de independența lor și să atingă o poziție stabilă din punct de vedere financiar în viață decât să intre în relații timpurii.

25 de lucruri pe care ar fi bine să le știi înainte de prima relație

Acum că ai o idee despre motivul pentru care primul an de relații romantice poate fi cea mai dificilă perioadă și despre vârsta medie la care oamenii trăiesc prima lor relație romantică, să aruncăm o privire la 25 de lucruri pe care ai fi vrut să le știi înainte de prima ta relație. 

1. Trebuie să fii mulțumit de tine însuți în primul rând

Fie că ești căsătorită, într-o relație de concubinaj sau abia ai intrat într-o relație romantică, să ai un partener care te încurajează și te validează este minunat. Dar asta nu ar trebui să fie singura sursă a stimei tale de sine. Pentru a fi mulțumit într-o relație, trebuie să fii mulțumit mai întâi de tine însuți. 

Dacă nu te simți bine cu tine însuți, nu te poți aștepta să fii fericit sau mulțumit de prietenul, prietena sau iubitul tău. Așa că este esențial să lucrezi mai întâi la tine însuți.

2. Să-i neglijezi pe cei dragi de dragul relației tale nu este corect

Când ești într-o relație nouă, s-ar putea să ai dorința de a-ți petrece tot timpul cu partenerul tău. Dar problema este că familia și prietenii tăi au fost alături de tine chiar și atunci când erai singură! 

Așadar, nu este o idee bună să îi neglijezi pentru a-ți petrece tot timpul cu partenerul tău.

Este important să găsești acel echilibru în care să îți rezervi timp pentru cei dragi și pentru partenerul tău. Acest lucru poate implica multe încercări și erori, dar merită!

3. Nu fiți foarte prudent

O primă relație, fiind o experiență atât de nouă, este normal să te facă să fii uimit de câte informații vrei să împărtășești despre tine cu iubitul tău. Dar, se întâmplă și este în regulă!

Nu este o idee grozavă să dezvălui de la început toate detaliile intime despre tine, dar este crucial să arăți vulnerabilitate. Totul ține de echilibru.

4. S-ar putea să nu se termine cu un “fericiți până la adânci bătrâneți”

Doar un mic procent din relațiile care încep în liceu au potențial pe termen lung. 

De ce se întâmplă acest lucru? 

Pentru că primele relații îi ajută pe oameni să învețe multe despre ei înșiși și despre ceea ce le place și ceea ce nu le place. În procesul de descoperire a ceea ce îți place și ceea ce nu îți place, s-ar putea să găsești lucruri care îți strică relația.

5. E posibil să ieși rănit din prima relație

Așa cum fiecare decizie pe care o iei în viață implică un anumit grad de risc, la fel și relațiile. 

Riscul necesar care trebuie asumat în relațiile romantice este vulnerabilitatea. Tu și iubita sau iubitul tău trebuie să începeți încet să vă deschideți unul față de celălalt pentru a crește și a dezvolta o conexiune mai profundă.

Cu toate acestea, acest lucru deschide, de asemenea, posibilitatea de a vă răni unul pe celălalt. Prin urmare, pentru primele sfaturi despre relații, acest indicator este esențial.

6. Aceasta va fi o experiență de învățare

Atunci când te implici pentru prima dată într-o relație romantică cu cineva, este o experiență palpitantă. Undeva, în inima ta, s-ar putea să speri că voi doi veți rămâne împreună pentru totdeauna. Cu toate acestea, există posibilitatea ca lucrurile să decurgă altfel.

Așadar, dacă prima ta relație s-a încheiat cu o despărțire, este în regulă. Poți învăța din ea. Poți analiza ce ți-a plăcut, ce nu ți-a plăcut, preferințele tale și multe altele.

7. Viața ta nu ar trebui să fie complet centrată în jurul partenerului tău

Aceasta este o altă învățătură cheie pe care ne-o predau primele iubiri. Nu este vorba doar de a-ți face timp pentru prieteni și rude atunci când te implici pentru prima dată într-o relație romantică cu cineva; este vorba de mai mult decât atât. 

Viața nu se va opri pentru că ești îndrăgostit.

S-ar putea să fii student sau să fii angajat și să ai și alte responsabilități. Și acestea sunt importante. Să renunți la aceste alte lucruri importante de dragul relației tale nu este deloc o idee bună.

8. Onestitatea este esențială

Relațiile sănătoase necesită ca ambii parteneri să fie sinceri unul cu celălalt. Cu toate acestea, în primele relații, oamenii ar putea simți acel impuls de a fi cea mai bună versiune a lor, ceea ce poate însemna că nu sunt complet sinceri cu ei înșiși.

Lipsa de onestitate ar putea netezi lucrurile pe termen scurt, dar poate să te facă nefericit și să afecteze relația pe termen lung. Acest lucru este valabil chiar și dacă abia te întâlnești cu cineva și începi să cunoști acea persoană. 

Așa că este mai bine să fii transparent încă de la început.

9. Aveți încredere în instinctul dumneavoastră

Ființele umane au evoluat foarte mult de la începutul timpului și, odată cu această evoluție, și-au dezvoltat abilități sporite de a simți și percepe lucrurile din jurul lor. 

Așadar, dacă ai un sentiment rău legat de relația ta, care continuă să crească în timp, recunoaște-l și fă ceva în legătură cu el.

10. Respectă-te pe tine și pe partenerul tău

Acesta este unul dintre lucrurile pe care trebuie să le știi înainte de a intra într-o relație. Dacă nu simți că ești respectată de persoana cu care ești, probabil că nu merită să îți pierzi timpul. Dar, pe de altă parte, este la fel de esențial să te respecți și să îți respecți partenerul. 

Atunci când ai respect de sine, îți este foarte clar unde te situezi, cum meriți să fii tratat și ce merită și ce nu merită energia și timpul tău.

12. Ignorarea semnalelor de alarmă nu este o idee bună

Având în vedere numeroasele informații disponibile în zilele noastre despre tipurile de abuzuri pe care oamenii le pot întâlni în relații, trebuie să fii conștient. Așadar, fii atentă la semnele de abuz emoțional, verbal, mental, financiar sau fizic.

Nu există nicio justificare pentru niciun comportament abuziv. Cu toate acestea, ignorarea acestor semnale de alarmă nu va face ca lucrurile să fie mai bune pentru tine sau pentru partenerul tău.

13. S-ar putea ca iubirea să pălească în timp

Atunci când începeți să vă întâlniți, cantitatea de intimitate fizică sau de lucruri frumoase pe care vi le spuneți unul altuia poate fi destul de mare. Este normal, pentru că este ceva nou și asta este frumos!

Cu toate acestea, atunci când amândoi treceți de acea fază de îndrăgostire, s-ar putea ca lucrurile să nu mai fie la fel de romantice. Dacă și când se întâmplă acest lucru, nu vă fie frică să recunoașteți și să vorbiți despre asta.

14. Nu există presiunea de a fi perfect

Relațiile nu sunt despre perfecțiune. Ca indivizi, nu se poate aștepta ca nimeni să fie perfect. La fel, nu există o relație ideală. Țineți cont de aceste lucruri și echilibrați-vă așteptările.

Este un lucru frumos să creșteți și să vă apropiați unul de celălalt, indiferent de tipul de relație romantică în care vă aflați. Dar nu este vorba de a fi perfect sau de a te aștepta ca partenerul tău să fie perfect!

14. Nu există presiunea de a fi perfect

Relațiile nu sunt despre perfecțiune. Ca indivizi, nu putem aștepta ca cineva să fie perfect. La fel, nu există o relație ideală. Țineți cont de aceste lucruri și echilibrați-vă așteptările.

Este un lucru frumos să creșteți și să vă apropiați unul de celălalt, indiferent de tipul de relație romantică în care vă aflați. Dar nu este vorba de a fi perfect sau de a te aștepta ca partenerul tău să fie perfect!

15. Nu vă grăbiți; mergeți în ritmul dumneavoastră

Așa cum am menționat mai devreme, vulnerabilitatea este importantă pentru ca relațiile romantice să crească. Este un risc pe care amândoi vi-l asumați când și cum simțiți că este potrivit. Dar, este, de asemenea, important să vă ritmați. 

Dacă te grăbești să iei decizii majore cu privire la relație, ai putea regreta mai târziu.

16. Nu îți poți schimba iubitul

Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru prima ta relație este că trebuie să fii realistă în ceea ce privește așteptările tale. Să fii cu cineva în speranța de a schimba acea persoană se poate, din păcate, să se termine cu dezamăgire.

Mai mult, schimbarea se produce din interior. Așadar, dacă vei fi agentul schimbării pentru iubitul, partenerul sau iubita ta, s-ar putea ca schimbarea să nu fie autentică.

17. Iubirea nu este totul

Deși este important să existe acea atracție romantică, relațiile nu se bazează doar pe dragoste. Realitatea este că există mult mai multe lucruri care intră în construirea unei legături durabile și sănătoase cu partenerul tău.

Alți factori, cum ar fi compatibilitatea, maturitatea, finanțele și multe altele, contribuie la durabilitatea unei relații. S-ar putea să fiți total îndrăgostită de cineva și totuși să aveți parte de probleme care să vă afecteze.

18. Dezacordurile sunt normale

Acest punct se referă la faptul că fiecare individ este diferit. Prin urmare, oricât de important ar fi să aveți aceleași convingeri de bază, valori și moravuri, cel mai probabil tu și iubitul tău nu veți fi de acord în toate.

Oamenii au opinii, iar aceste opinii diferă. Dezacordurile cu privire la lucruri minore sunt de așteptat și normale. Câteva certuri ici și colo nu sunt neobișnuite.

19. Timpul petrecut singur este benefic

Acest lucru nu este important doar pentru cuplurile căsătorite sau care au o relație de concubinaj, ci se aplică tuturor relațiilor romantice. Pe cât de important și minunat este să fiți împreună, pe atât de important este și acel “timp pentru mine”.

Timpul cu tine însuți te ajută să te dezvolți și să te reîncarci sau să întinerești. Timpul pentru mine vă ajută să vă ocupați de hobby-urile dumneavoastră, să petreceți timp cu prietenii sau să aveți timp pentru a vă îngriji.

20. Partenerul tău nu este responsabil pentru fericirea ta

Pentru prima ta relație adevărată, încearcă să ții cont de faptul că nu ești centrul lumii partenerului tău și viceversa. Oricât de mult te poate admira și aprecia, iubitul tău nu poate fi singura sursă a fericirii tale. 

Ambele persoane implicate în relație nu se pot baza doar unul pe celălalt pentru a fi fericiți. Acest lucru pune multă presiune pe partenerii respectivi și poate deteriora legătura.

21. Limitele sănătoase sunt importante

Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru prima relație de care trebuie să țineți cont este că limitele sunt esențiale. Când ești cu cineva, amândoi înțelegeți încet-încet unele lucruri care vă plac și altele care nu vă plac. 

De exemplu, s-ar putea să nu-ți placă nicio manifestare publică de afecțiune; sau s-ar putea ca partenerului tău să nu-i placă să iasă cu prietenii tăi în fiecare weekend.

Atunci când vă dați seama de aceste lucruri, este important să îi comunicați partenerului dvs. cu privire la limitele dvs. și viceversa, în mod onest și respectuos.

22. Este necesară o comunicare eficientă și sănătoasă.

Acesta este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante aspecte ale unei relații sănătoase.

Gândește-te la momentele în care i-ai spus iubitului tău “Sunt bine” când nu erai bine. Confruntarea este dură, dar este mai bine decât să-ți tezaurizezi sentimentele și apoi să ai o izbucnire.

23. Să te îndoiești de viitorul relației tale este normal
După prima ta relație, este posibil să fi existat momente în care să te îndoiești de viitorul vieții tale amoroase. 

Sincer, cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci aici, atunci când se întâmplă acest lucru, este să-ți abordezi sentimentele și să vorbești despre ele.

24. Trebuie să înveți să ai încredere în partenerul tău

Încrederea este importantă. Este nevoie de timp pentru a o dezvolta. Lucrul amuzant este că poate fi pierdută într-o secundă. 

Trebuie să începi încet să ai încredere în partenerul tău, iar iubitul tău trebuie să aibă încredere în tine. Este unul dintre pilonii unei relații romantice.

25. Sacrificiile, compromisurile și negocierile sunt normale

O mare parte din relațiile romantice înseamnă a face compromisuri și sacrificii unul pentru celălalt. Acest lucru provine din faptul că fiecare persoană este unică, așa că veți ajunge să nu fiți de acord în privința unor lucruri. 

De exemplu, dacă sunteți într-o relație de concubinaj sau sunteți căsătoriți, va trebui să faceți un compromis în ceea ce privește împărțirea patului cu partenerul dvs.

Concluzie

Prima relație este întotdeauna specială și trebuie să profiți la maximum de ea! Aceste 25 de lucruri, oricât de mărunte ar părea, te pot ajuta să ai o relație frumoasă.

Indiferent de vârsta la care intri într-o nouă relație, trebuie să ai grijă de lucrurile menționate mai sus. Acestea te vor ajuta să te bucuri de o relație de succes.

Shares
Optimized by Optimole