Vaccinul Novavax-noul vaccin anti-Covid, aflat în faza de aprobare
Vaccinul Novavax a fost testat și se află în faza de aprobare, cu o versiune adaptată mai multor tulpini ale virusului.
Compania din Maryland, Novavax, a dezvoltat un vaccin bazat pe proteine, numit NVX-CoV2373. Vaccinul produce o mare cantitate de anticorpi, după cum dovedesc studiile făcute în timpul testărilor clinice inițiale.
În luna martie, compania a anunțat o rată de eficacitate de 96% împotriva tulpinii originale de coronavirus, 86 % împotriva variantei B.1.1.7. și 49% împotriva variantei B.1.351.
Coronavirus este dotat cu proteine pe care le folosește pentru a intra în celulele umane. Aceste proteine numite spike, sunt ținta vaccinurilor și a tratamentelor.
Vaccinul Novavax învață organismul să producă anticorpi împotriva proteinei spike.
Cultivarea Proteinei Spike
Pentru a-și crea vaccinul, cercetătorii de la Novavax au început cu o genă modificată de proteină spike. Ei au introdus această genă într-un virus diferit, numit baculovirus, lăsându-l să infecteze celule de molii. Celulele infectate au produs proteină spike care s-au lipit pentru a forma spike-uri, la fel cum se întâmplă pe suprafața coronavirusului.
O metodă similară este deja folosită pentru realizarea vaccinurilor anti-HPV și anti-gripal.
Construcția nano-particulelor
Cercetătorii au izolat proteinele spike din celulele moliilor și le-au asamblat în nanoparticule. Aceste nano-particule imită structura moleculată a coronavirusului, dar nu se pot înmulți sau provoca Covid-19.
Vaccinul este injectat în mușchiul brațului. Fiecare injecție include mai multe nanoparticule spike, alături de un compus extras din coaja de arbore de săpun(arbore chilian). Compusul atrage celulele imunitare la locul injecției și le face să răspundă mult mai puternic la nanoparticule.
Celulele imunitare intâlnesc aceste nanoparticule și le atacă. Celulele produc antigen asemănător proteinei spike și aduc fragmente din acesta la suprafață. Celulele T detectează aceste fragmente. Dacă un fragment ajunge să se atașeze pe suprafața proteinelor, celulele T se activează. Odată activate, ele pot atrage mai multe celule imunitare să răspundă vaccinului.
Crearea anticorpilor
Un alt tip de celule imunitare, numite celule B, pot întâlni nanoparticulele din vaccin. Suprafața celulelor B au proteine de diverse forme, unele dintre ele având forma potrivită pentru a se lipi de proteinele spike. Dacă celulele B nu se potrivesc, ele pot trage particulele de vaccin înăuntru și produc fragmente de proteină spike la suprafața lor.
Dacă o celulă T, activată împotriva proteinei spike, se lipește de unul dintre aceste fragmente, activează celulele B. Celulele B proliferează și produc anticorpi care au aceeași formă ca și proteinele de la suprafață.
Stoparea Coronavirus
Dacă persoanele vaccinate sunt expuse la coronavirus, anticorpii lor pot să se fixeze pe proteinele spike. Astfel, coronavirusul nu poate intra în celule și infecția este blocată.
Distrugerea Celulelor Infectate
Vaccinul Novavax poate, de asemenea, să provoace un alt mecanism de protecție, distrugerea celulelor infectate. Când coronavirusul invadează , celulele infectate pun fragmente din proteina spike pe suprafața lor. Celulele activează celulele imunitare numite celulele ucigașe T. Ele pot recunoaște celulele infectate cu coronavirus și le pot distruge, înainte ca acestea să poată produce noi viruși.
Vaccinul Novavax poate fi distribuit și stocat mai simplu decât vaccinurile de la Pfizer-BioNTech și Moderna. În timp ce aceastea trebuie păstrate înghețate, NVX-CoV2373 este stabil o perioadă de trei luni, în frigider.
Dacă vaccinul și-a dovedit eficiența, cercetătorii nu știu încă pentru ce perioadă asigură acesta protecția.
Dacă el va acționa la fel ca vaccinurile dezvoltate împotriva celorlalte boli, se știe deja că acestea crează un grup special de celule numite celule de memorie B și celule de memorie T. Acestea rețin informația despre coronavirus timp de ani sau chiar decenii, activând contra-atacul, ca răspuns la o altă infectare.
Etapele dezvoltării noului vaccin
Ianuarie, 2020 Novavax începe lucrul la vaccinul anti-coronavirus

Ecran care arată structurile proteinelor dezvoltate de Novavax, foto realizată de Andrew Caballero-Reynolds/Agence France-Presse
Mai Novavax începe testele clinice pentru vaccin
Iulie Guvernul SUA oferă o finanțare de 1.6 miliarde de dolari pentru a susține testele clinice și fabricarea vaccinului
August Novavax începe faza a doua a testelor, pe 2900 de oameni din Africa de Sud
Prepararea unei injecții în Johannesburg, Africa de Sud.Joao Silva/The New York Times
Septembrie Novavax începe faza a treia de testare, pe 15 000 voluntari din Regatul Unit. Acest studiu a publicat rezultatele la începutul anului 2021.
Dec. 28 Novavax lansează faza a treia de testare pe 30,000 oameni din SUA. Testele au fost întârziate din cauza problemelor de fabricare a dozelor necesare pentru studiu.
Martie 11, 2021 Novavax anunță că studiul realizat în Regatul Unit, a demonstrat o eficacitate de 96% împotriva tulpinii originale de coronavirus. În schimb, în Africa de Sud, unde voluntarii au fost expuși unei alte variante a virusului, eficacitatea a fost de doar 49%. Compania dezvoltă, acum, o nouă versiune a vaccinului, adaptată acestei variante.
2021 Dacă testele clinice reușesc, Novavax va livra 100 milioane de doze pentru Statele Unite, în acest an.