Cum ar arăta o lume fără cabluri?

Invenția unei suedeze ar putea schimba complet modul în care trăim.

O lume fără cabluri și în care nu trebuie să ne mai facem griji în privința bateriilor pe terminate ar putea deveni realitate dacă invenția unor suedezi se dezvoltă. Ei promit un material extrem de subțire care poate genera energie curată.

Un start-up din Suedia propune o invenție care va schimba complet modul în care trăim. Un material extrem de subțire în care am putea îmbraca multe suprafețe și care generează energie electrică din cele mai mici surse de lumină, scrie Reuters.

Produsul denumit Powerfolye a fost inventat de Camilla Niva și compania suedeză Exeger. Este subțire ca o coală de hârtie și funcționează ca un panou solar. Are la bază o substanță lichidă care absoarbe lumina și poate fi aplicată peste suprafețe de plastic sau sticlă, de exemplu, ceea ce înseamnă că produsul poate fi integrat într-o gamă largă de produse.

Un „sos” secret

„Deci ne uităm aici la sosul nostru secret. Acest sos, cum îl numim noi, captează electroni care sunt transmiși prin celelalte materiale pe care le folosim și ne permite să devenim eficienți și în condiții de lumină scăzută, nu doar în soare sau lumină puternică. Powerfoyle este peste tot, în cameră și afară, chiar și în umbră, dar va fi lovită de fotoni din toate părțile. Chiar dacă o acoperim parțial, tot va genera energie. Posibilitatea atragerii acestor fotoni, a acestor particule de lumină, și folosirea lor pentru produse electronice, asta înseamnă Powerfoyle”, a explicat Camilla Niva, directorul de producție al companiei Exeger.

Invenția va intra repede pe piață. O serie de căști audio wireless ce folosesc această folie vor ajunge în magazine chiar la finalul acestui an.

Camilla Niva: „Aici văd o mare schimbare”

Însă industria telefoanelor inteligente este cea vizată acum de inventatori. Camilla Niva admite însă că va mai dura ceva până când acest produs va putea furniza suficientă energie pentru un smartphone.

„Aceasta ar fi o adevărată piatră de hotar, deoarece telefonul, mă refer la micul computer foarte puternic, are nevoie de atât de multă energie, încât nu merită încă să punem Powerfoyle pe o suprafață atât de mică, dar vreau asta, aici văd o mare schimbare”, a mărturisit inventatoarea.

Firma suedeză producătoare este câștigătoarea Marelui Premiu pentru Design din acest an în Suedia pentru sistemele lor de producere a energiei folosind nanotehnologie. 

Shares
Optimized by Optimole