Fructe exotice mai puțin cunoscute

​Castravete african cu coarne


Cunoscut și sub numele de pepenele cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano, este o specie anuală din specia castravetelui și a pepenului.  Este un fruct cu contraste vibrante. Gustul este undeva între castravete și zucchini și este bogat în vitamina C și fibre. Este originar din Africa, dar a fost exportat și se cultivă în Noua Zeelandă, Australia și Chile.


Durian


Se mai numește fructul regilor sau “cel mai urât mirositor aliment din lume”. Durian crește în copacii cu același nume în toată Asia de Sud, cu toate că este originar din zona Indoneziei, Malaieziei și Bruneiului.
Durian are o formă rotundă, ușor neregulată, acoperită cu spini. Numele lui provine chiar de la formula “duri malay”, care înseamnă spin. Spre deosebire de exterior, pasta acestui aliment este cărnoasă, are nuanțe de galben spre portocaliu și un gust dulce, apreciat de localnici si de turiștii deschisi către nou.


Ackee


Provine din Africa de vest, însă a fost importat și cultivat în Jamaica, motiv pentru care este considerat fructul specific al acestei țări. Se mai găsește și în Haiti și Cuba și este încorporat în bucătăria caraibiană.

​Rambutan


Provine din Malaezia și, in ciuda aspectului exterior bizar, este un  fruct foarte moale și dulce, asemanantor cu litchi. Gustul seamănă cu cel al strugurilor. Poate fi inclus în salate exotice și cocktailuri. Se găsește în Asia, Australia și țările din America Centrală.


Physalis


În România, se cunoaște sub numele de “lampion chinezesc” sau “floarea lampion”. Fructele ei, asemănătoare cireșelor, sunt acoperite cu un înveliș portocaliu aprins. Acestea au o aciditate revigoranță și un gust acrișor precum cea a roșiilor, motiv pentru care se folosește în foarte multe feluri (un exemplu simplu – paste cu sos de Physalis). Se cultivă în America de Sud.


Jabuticaba


Este un pom din America de Sud ale cărui fructe cresc direct pe trunchi. Acestea sunt ca niște struguri, motiv pentru care sunt și folosite pentru vin. De altfel, vinurile și lichiorurile de Jabuticaba sunt chiar populare.


Miraclefruit


Sunt niște fructe de pădure care, atunci când sunt ingerate, modifică gustul alimentelor acre, substituindu-l cu gustul dulce. Acest efect se datorează miraculinului, utilizat în scop comercial ca substituent pentru zahăr. Provine din Africa de Vest.


Aguaje


Este un superaliment consumat în jungla Amazoniana, care prinde din ce in ce mai multă popularitate peste tot în lume. Cași acai, care a ajuns cunoscut și apreciat pentru proprietățile sale, fructul aguaje este o sursă excelentă de vitamina A și C, iar pulpa este folosită pentru tratarea arsurilor. Dacă este fermentat, face un vin exotic delicios. Se spune că datorită acestui fruct sud-americanele sunt mai voluptoase și au posterioare de invidiat. Aguaje conține fitoestrogeni, adică estrogeni produși de natură, care accentuează trăsăturile feminine și mențin sănătatea părului, a unghiilor și a pielii.


Jackfruit


Este fructul național din Bangladesh și a fost cultivat în India în urmă cu 6.000 de ani. Carnea untoasă este plină de fibre. Ajunge să aibă dimensiunea unui pepene.


Monstera deliciosa


Se mai numeste planta urgan și este nativă din pădurile tropicale din America Centrala. Este foarte rară și . Fructul arată ciudat și îi ia un an să se coacă, iar dacă este consumat crud este toxic.

 
 
Shares
Optimized by Optimole