Kombucha
În ultimii ani, kombucha a câștigat popularitate, fiind recunoscută pentru proprietățile curative și pentru elementele probiotice din compoziție.
Este nelipsită din magazinele cu produse organice sau naturiste din SUA și, ulterior, a prins succes și în Europa, fiind o băutură care poate fi făcută acasă, cu doar câteva ingrediente sau achiziționată din magazinele de profil.
Ce este kombucha?
Kombucha nu este o băutură nouă pe piață și nu are legătură cu vreun trend sezonier, ci este o băutură fermentată, pe bază de ceai, care există deja de secole întregi, în diferite culturi ale lumii; primele mențiuni despre această băutură datează de aproape 2000 de ani, din zona Mânciuriei, China de Nord-Vest, unde era cunoscută drept elixirul sănătății.
În varianta sa populară, această băutura este preparată cu ajutorul ceaiului negru (sau verde) și a zahărului, pe lângă care mai conține un mix de colonii de bacterii și drojdie.
Lichidul rezultat în urma procesului de fermentare oferă beneficii diverse organismului – această băutură nu tratează, ci menține în formă maximă un organism sănătos.
Procesul de fermentare durează între șapte și 12 zile, în funcție de temperatură și intensitatea mixului de bacterii, care asimilează cea mai mare parte din zahărul adăugat inițial.
Astfel, ce rezultă este un produs final cu un conținut scăzut de zahăr, cu enzime și acizi.
Acest proces de fermentare prin intermediul căruia este obținută kombucha poate fi comparat cu mecanismul de producere al chefirului, de exemplu.
De regulă, kombucha are un gust ușor dulce, dar pregnant, și i se poate oferi o ușoară aromă de fructe sau plante prin intermediul unui proces numit fermentare secundară.
Recunoscut drept un tonic din cele mai vechi timpuri, kombucha a devenit o băutură de bază pe continentul asiatic, datorită unei serii de beneficii: detoxifică ficatul, ajută la o mai bună funcționare a pancreasului, reduce simptomele candidozei, susține sistemul digestiv și poate fi și un aliat în lupta impotriva kilogramelor în plus, diminuează durerile de articulații și reumatismul, ajută părul să crească mai repede, este un remediu pentru constipație și este folosită pentru a calma durerile menstruale.
Glucozaminele din compoziția băuturii kombucha sunt excelente pentru buna funcționare a articulațiilor, deoarece sporesc producția de acid sinovial hialuronic.
Mai mult, consumul acestei băuturi întârzie distrugera cartilajelor și previne instalarea artritei.
Procentul semnificativ de antioxidanți din kombucha transformă această băutură într-un aliat de încredere pentru sistemul imunitar, pentru că reușește să mențină controlul asupra radicalilor liberi și asupra procesului de oxidare la care sunt supuse celulele din organism.
Dacă îți dorești un plus de energie, apelează la kombucha!
Bătura are un conținut ridicat de fier, care se formează în timpul procesului de fermentare și care ajută la creșterea nivelului de hemoglobină din sânge, lucru care asigură țesuturilor din organism oxigenul necesar.
De asemenea, dozele de cofeină și de vitamina B reușesc să energizeze de minune întregul organism, de aceea este consumată de mulți sportivi, după orele de antrenament.
Este recomandat, ca începător, să consumi această băutură gradual, fără excese.
Acizii îți curăță organismul, în timp ce probioticele stimulează microflora intenstinală, dar indiferent de cât de bine sună, fiind o băutură fermentată, trebuie să o iei încet, cu pași mărunți, nu mai mult de 60 de grame, per porție.
Atenție însă, datorită procesului de fermentare, kombucha conține un procent scăzut de alcool și nu este recomandat consumul pe durata sarcinii, a alăptării și nici diabeticilor sau persoanelor cu sindromul de colon iritabil.