Bambusul
Este dur ca piatra și totuși flexibil, este elastic, dar foarte greu de îndoit. Bambusul este un simbol al milenarei înțelepciuni chinezești, reprezentând duritatea, rezistența, dar și capacitatea de a ceda și de a rămâne totuși pe poziție.
E folosit ca material de construcție pentru case și poduri, la confecționarea armelor, ca hrană și chiar în medicină. Bambusul este o materie prima universală, iar calitățile sale terapeutice sunt recunoscute de medicină tradițională chineză.
Absoarbe substanțele toxice
Medicamentul misterios Tabaschir se utilizează de câteva secole împotriva otrăvirilor. Recent, s-a descoperit că acest efect se obține într-adevăr datorită acidului silicic din bambus. Medicamentul obținut din bambus este folosit în întreaga lume pentru a absorbi substanțele toxice din stomac.
Roca silicioasă, obținută tot din acidul conținut de bambus, este utilizată din vechime împotriva căderii părului, a unghiilor moi, a țesuturilor slăbite și a problemelor dermatologice. Această rocă se găsește în comerț.
Detensionează mușchii
O experiență încântătoare pentru toate simțurile este masajul cu bambus, care, de ani buni, a pătruns și în Europa și chiar în România. Acest tip de masaj se realizează cu câteva bețe de bambus, de diferite dimensiuni, care se rulează pe corp, în zone bine stabilite, pentru a îndepărta tensiunea musculară și pentru a elibera energia. Puteți practica și acasă acest masaj, achiziționând câteva bețe de bambus și masându-vă corpul cu ele, acolo unde simțiți tensiunea cea mai mare.
Ceai în loc de cafea
Alături de infuziile din ierburi, ceaiul de bambus poate fi un excelent substitut pentru cafea. Îndepărtează senzația de sete și nu conține teină, fiind bun și pentru copii. De asemenea, ceaiul de bambus ajută ficatul să elimine toxinele și echilibrează sistemul nervos.
Se prepară din frunze tinere, crude sau uscate, care se infuzează în apă fierbinte. Se consumă câte o cană de ceai pe zi, pentru efecte benefice. În plus, ingredienții activi din bambus remineralizează organismul și redau elasticitatea pielii.
– Materialele confecționate din fir de bambus sunt de patru ori mai absorbante decât bumbacul
– Din bambusul atât de dur se obține un fir moale și delicat, strălucitor ca o mătase, folosit în special la confecționarea prosoapelor și a șosetelor
– Bambusul este și o plantă care aduce noroc, conform principiilor feng shui. În China se spune că prezența unui bambus în casă sporește puterea rugăciunilor.