Calamari la grătar cu sos de leuștean

Rețeta zilei este Calamari la grătar cu sos de leuștean.

Ingrediente

calamari mici (baby)
puțin ulei
sare

Salsa verde de leuștean

10 gr frunze de pătrunjel
10 gr frunze de leuștean
3 căței usturoi
1 lingură cu vârf capere în oțet (scurse; 25 gr)
1 lingură oțet de pe capere
150 ml ulei măsline
sare, piper negru

Mod de preparare

 1. Salsa e bine să o pregătiți din timp, măcar cu o oră înainte, ca să aibă timp să se îmbine aromele. Imediat ce e gata are un ușor gust ierbos, dar dacă sta, verdețurile se macerează și acesta dispare.
  Leușteanul e o verdeață cu aromă puternică așa că am folosit jumătate din cantitate de pă,trunjel, e mai neutru, ca să balansez aromele.
  Puneți toate ingredientele (verdețurile tocate grob și usturoiul feliat) în blenderul vertical și mixați bine până salsa e fină. Gustați de ,sare și adăugați dacă mai trebuie. Lăsați să stea o oră la temperatura camerei. Dacă o țineți mai mult, după o oră o mutați la frigider.
 2. Când planificați să faceți acasă calamari la grătar, cumpărați calamari mici, aceștia sunt mai fragezi. Socotiți cam 6-7 calamari mici de persoană dacă vreți ca aperitivul să fie consistent, sau 3 dacă vreți un aperitiv mic, stil tapas.
  Îi curățați conform instrucțiunilor de aici. Îi spălați bine și apoi îi absorbiți cu servețele de hârtie să fie uscați și îi presărați generos cu sare. Se lasă la frigider până aveți nevoie de ei.
  1. Îi scoateți din frigider cu 30 minute înainte de preparare că să aibă timp să revină la temperatura camerei. Se absorb iar cu șervețele să fi uscați când îi puneți pe grătar. Îi stropiți apoi doar cu puțin ulei.
  2. Încingeți tigaia grill 5 minute la foc maxim.
 3. Așezați calamari în ea fără să-i înghesuiți. Lăsați să se facă 45 secunde pe fiecare parte. Știu că pare puțin ca timp, nici nu vor apuca să ia urme intense de grătar, dar așa calamarii nu vor deveni gumați și veți avea cei mai fragezi calamari la grătar pe care i-ați mâncat vreodată.
  * dacă nu aveți tigaie grill puteți folosi o tigaie de fontă bine încinsă
 4. Scoateți calamarii într-un bol, pe măsură ce îi coaceți. Când i-ați terminat pe toți adăugați puțină salsa de leuștean peste ei și amestecați.
 5. Serviți calamarii cu bagheta prăjită pe grătar.
Shares
Optimized by Optimole