Frunzele de țelină

  În medicina chineză se spune că nu există aliment mai eficient pentru întinerirea corpului și a minții că frunzele de țelină.

Ele dau vioiciune, calmează „focul interior” care mistuie resursele vitale, dau vigoare trupului și, nu în ultimul rând, retrezesc virilitatea și erotismul. Aceeași părere o aveau și medicii greci și români, care puneau frunze proaspete de țelină în vin, pentru mărirea puterii fizice și a capacității de procreare.


Vindecătorii populari români foloseau țelina verde ca pe un mic panaceu, util copiilor (pentru a-i face să crească repede și a-i feri de boli), adulților (contra bolilor de rărunchi și a oboselii), bătrânilor (contra reumatismului, senilității și a altor neajunsuri).

Deopotrivă aliment și medicament, frunzele de țelină au o serie de proprietăți terapeutice remarcabile, recunoscute și de medicină modernă, după cum vom afla în continuare:

​ ​Țelina și bolile de piele


Frunzele de țelină sunt un excelent diuretic și depurativ, precum și un fin reglator hormonal, întrunind multe din calitățile necesare tratării unor boli de piele cu o cauzalitate complexă, cum ar fi: psoriazisul, sclerodermia, vitiligo, anumite forme de acnee, dermatozele alergice. Se țin cure de 2-3 săptămâni, timp în care se consumă la fiecare masă salate asezonate cu țelină verde din belșug.


Țelina și bolile cauzate de intoxicații


Zece-cincisprezece linguri de suc de țelină consumate zilnic, în cure de două săptămâni, sunt un excelent depurativ de primăvară, care accelerează puternic procesul de eliminare a substanțelor toxice din corp.

Acest tratament este indicat în mod special persoanelor care lucrează într-un mediu poluat, celor care au consumat sau consumă carne, alimente cu aditivi alimentari, tutun sau medicamente de sinteză cu efecte adverse puternice.


Țelina și echilibrul hormonal la femei


Studii făcute în China, Japonia, Rusia au pus în evidență faptul ca o dietă în care se consumă multe legume și zarzavaturi proaspete, în special țelină, în cantități mari prelungește tinerețea biologică a femeii, combate foarte eficient dismenoreea și infertilitatea.

Sosul de țelină este un puternic remediu contra menopauzei premature, precum și contra tulburărilor care apar la debutul climaxului.


Țelina și potența


Nu există în medicina populară românească un remediu sexual mai răspândit ca sucul proaspat de țelină. Puțini știu însă că cel mai eficient nu este sucul obținut din rădăcină, ci din frunze. Din acesta se consumă câte o jumătate de pahar pe zi, în cure de 3-4 săptămâni.


Țelina și reumatismul


Salatele cu multa țelină tăiată mărunt sunt un excelent preventiv și adjuvant în tratamentul reumatismului și al gutei. Ele au efect antiinflamator, depurativ și chiar ușor calmant pentru durere.

Extern, se face următorul tratament contra reumatismului: frunzele de țelină opărite cu apă clocotită se lasă să se răcească un pic și se pun pe articulațiile dureroase, se învelesc cu un celofan și pe deasupra cu o țesătură de lână.

Se ține această cataplasmă vreme de două ore. Este un tratament valabil și în vitiligo și în cancerul de piele.

 
 
Shares
%d blogeri au apreciat: