Trei-frați-pătați, planta care vindecă toate bolile de piele

​​Trei-frați-pătați, denumită științific Viola tricolor, cunoscută la noi și ca barba-împăratului, buruiana de nouă daruri, căltunași de câmp, flori domnești, pansele salbatice sau tămâioara, este o plantă care crește spontan prin fânețele de munte, dar și pe câmpuri, pe pajiști, în locuri virane și la margini de drum.


Înflorește de la sfârșitul lunii mai și până în septembrie. În scop terapeutic, se culeg tulpinile înflorite cu tot cu frunze, dar fără rădăcini.
Intern, planta se administrează sub formă de infuzie combinată, pulbere și tinctură. Infuzia combinată se prepară punând de seara, la înmuiat, două linguri de plantă în 250 ml de apă la temperatura camerei. Dimineața se filtrează și maceratul se lasă deoparte. Peste planta rămasă se toarnă o cană de apă opărită, se acoperă vasul și se lasă la răcit o jumătate de oră, apoi se filtrează și se combină infuzia rezultată cu maceratul.

Infuzia


Infuzia combinată se recomanda persoanelor alergice, planta având capacitatea de a preveni ori de a diminua reacțiile alergice. Se beau două – trei cani pe zi, pe stomacul gol, în cure de una – două luni, mai ales la început de primăvară.


​Persoanelor care suferă de astm li se recomandă să bea câte o cană de infuzie combinată, de trei ori pe zi, îndulcită cu miere de salcâm. Infuzia combinată de Trei-frați-pătați se recomandă în caz de gută și reumatism, câte un litru pe zi, în mai multe reprize, pe nemâncate. Cura trebuie să țină măcar 30 de zile, și de regulă, se face primăvara și toamna.


Pulberea se obține din planta bine uscată și mărunțită, care se dă prin râșnița electrică de cafea. Se macină doar atât cât să ajungă pentru două săptămâni. Pulberea se administrează în caz de hipertensiune arterială, câte o linguriță de patru ori pe zi, în cure de patru săptămâni, cu pauze de două – trei săptămâni.


Tinctura se obține din 20 de linguri de plantă uscată, măcinată cu râșnița de cafea, peste care se toarnă două pahare de alcool alimentar, de 90 de grade, și un pahar de apă. Se amestecă bine, se închide vasul și se lasă la macerat zece zile, după care tinctura obținută se filtrează și se păstrează la loc rece și întunecos, în sticle mici, de culoare închisă.

Indicat în spălături nazale

Extern, infuzia de Trei-frați-pătați poate fi folosită în spălături nazale, indiferent că este vorba de o afecțiune pe fond alergic sau infecțios.
Se recomandă, de asemenea, și în spălături vaginale contra leucoreei, o dată pe zi, timp de șapte zile la rând. În toată această perioadă, însă, trebuie băută și câte o cană de ceai.

Shares
%d blogeri au apreciat: