Ceai de coada șoricelului
Cunoscutul ceai de coada șoricelului contribuie la buna functionare a ficatului si bilei, este suport pentru o digestie normala, sustine buna funcționare a tractului gastrointestinal.
Compozitie: Coada șoricelului din care se prepară ceaiul este i planta. Partea superioara a plantei Achillea millefolium L., fam. Asteraceae, care contine ulei volatil, principii amare, flavonoide, alcaloizi, steroli, tanin, colina, vitamina K.
Efect: antiseptic, coleretic-colagog (stimuleaza secretia si eliminarea bilei), antispastic, astringent; antiinflamator; cicatrizant, hemostatic.
Intrebuintari principale: dischinezie biliara, dispepsii, gastrite, enterocolite, meteorism abdominal.
Alte intrebuintari:
Uz intern: inapetenta, dismenoree, cistite, sangerari nazale, faringite.
Uz extern: hemoroizi, arsuri, eczeme, ten iritat.
Contraindicatii: la dozele recomandate nu se cunosc.
Preparare: se prepara infuzie din 1-2 lingurite planta la o cana cu apa.
Mod de administrare:
Uz intern:se beau 2-3 căni cu ceai pe zi.
Uz extern: se aplică băi locale și comprese.
Coada șoricelului reprezintă un remediu natural in tratarea multor afecțiuni: boli ale stomacului, hemoroizi, dureri menstruale, boli de vezică, anorexie, osteoporoza, reumatism, nervozitate, boli intestinale, tuse, chisturi ovariene, mancarimi vaginale, oxiuri, gastrita.
Proprietățile unui ceai de coada șoricelului :
-regenerator de tesuturi, dezinfectant, expectorant, antiinflamator, calmant gastric, decongestiv hemoroidal.
Preparatul natural cel mai des utilizat din acesta plantă este infuzia (ceaiul) de frunze și de flori (ajută la tratarea constipatiei, leucoreei, contra viermilor intestinali, reduce starea de nervozitate, ameliorează tenurile inroșite).
Ceaiul de coada șoricelului este adjuvant in afecțiuni ginecologice, cancer col uterin .
Ceai: Turnați o cană de apă fierbinte peste o linguriță de codița șoricelului, lăsați la infuzat timp de aproximativ zece minute apoi strecurați. Nu consumați mai mult de două căni pe zi. Un regim cu codița șoricelului trebuie să se intindă pe durata a cel puțin șase săptămâni, urmat de o lună de pauză.
Amestec de ceaiuri pentru o mai buna circulație a sângelui: Amestecați doua lingurițe de codița șoricelului cu o linguriță de păducel. Turnați două căni de apă fiartă peste acest amestec. Lăsați 15 minute la infuzat, apoi strecurați. Se consumă călduț.
Cataplasme: Turnați două căni de apă fiartă peste o mână de codița șoricelului. Inmuiați o pânză sau un tifon in acest decoct și aplicați pe rană cât timp pânza sau tifonul nu s-a răcit incă.
Baie: Pentru o baie de șezut sau o baie la picioare, turnați două căni de apă fiartă peste o mână de codița șoricelului și lăsați-o timp de câteva ore. Apoi strecurați decoctul și turnați-l in apă fierbinte pentru baie. Pentru o baie integrală, dublați cantitatea. Baia trebuie să dureze zece minute.