Cum faci acasă un dezinfectant de mâini eficient

Pentru a evita contactul cu tot felul de substanțe nocive, poți face acasă propriul dezinfectant de mâini, rapid și eficient. Asta pentru că numeroase studii au arătat că dezinfectantul de mâini din comerț este foarte periculos pentru ficat. Uite cum îți poți face acasă un săpun antibacterian pe care să îl folosești peste tot. 

Dezinfectantul de mâini conține numeroase toxine periculoase pentru sănătate și nu întotdeauna este foarte eficient când vine vorba de distrugerea germenilor. Ai, însă, alternative la aceste substanțe nocive. Uleiurile esențiale, de exemplu, au proprietăți antibacteriene și antifungice. Este foarte important de menționat faptul că întotdeauna cea mai bună variantă de a curăța mâinile eficient și de a alunga microbii, bacteriile  și virusurile este să folosim apă din abundență și săpun.

Potrivit specialiștilor, trebuie să lăsăm jetul de apă să curgă măcar 20 de secunde. Dezinfectantul de mâini este bine să-l folosim doar atunci când nu avem posibilitatea să folosim apă și săpun. 

 Medicii susțin că dezinfectantul de mâini eficient ar trebui să conțină alcool medicinal de 60 de grade, pentru a ucide microbii, bacteriile și virusurile. Asta pentru că, spun specialiștii, virusurile sunt mai greu de ucis cu ajutorul dezinfectantelor, de aceea este nevoie de alcool.

Dezinfectant de mâini făcut acasă pe bază de uleiuri esențiale

Dezinfectant de mâini 2 treimi cană alcool 1 treime cană de gel de aloe-vera, 10 picături de ulei de arbore de ceai, 10 picături de ulei esențial de lavandă 8 picături de ulei esențial de scorțișoară. Amestecă toate ingredientele și adaugă lichidul obținut într-un recipient cu pulverizator sau cu pompiță. Agită-l înainte de fiecare folosire.

Pentru că alcoolul este absorbit de piele, foarte multe persoane preferă însă să folosească dezinfectantul de mâini fără alcool, pe bază de uleiuri esentiale. Asta pentru că multe dintre uleiurile esențiale au în mod natural proprietăți antibacteriene, antiseptice, antifungice și antiinflamatoare. 

Iată care sunt cele mai bune uleiuri esențiale ce pot fi folosite pentru prepararea unui dezinfectant de mâini: 

Ulei de arbore de ceai – antiviral, antibacterian și antifungic 

Ulei de lavandă – Lavanda este și ea un antiseptic, antifungic, antomicrobian și antiviral 

Uleiul de citrice – antiseptic și antifungic

 Uleiul de eucalipt – antiviral și antibacterian 

Ulei de rozmarin – antiviral, antibacterian și antifungic 

Ulei de scorțișoară – antiviral, antibacterian și antifungic 

Ulei de mentă – Menta este și ea un puternic dezinfectant 

Din oricare dintre aceste uleiuri combinate pot fi adugate câteva picături într-o cantitate mai mare de ulei de cocos, ulei de jojoba sau de de migdale, împreună cu aproximativ o jumătate de linguriță de glicerină și se obține un bun dezinfectant de mâini făcut acasă. 

Shares
%d blogeri au apreciat: