Ticuri nervoase care îți afectează starea de sănătate

Te joci cu o suviță de păr


Conform unor studii dermatologice, acest tic nervos poate cauza infecții la nivelul scalpului, dar și pierderea temporară sau permanentă a părului în anumite zone.

Din punct de vedere psihologic, acest gest se poate transforma într-o tulburare obsesiv-compulsivă numită tricotilomanie, care se tratează cu psihoterapie și antidepresive.


Îți muști buzele


Un tic nervos care se manifestă în momente de stres și care îți afectează, fără îndoială, pielea buzelor. Rănile pe care ți le faci sunt expuse la inflamații și infecții.

În plus, să îți muști buzele poate cauza apariția fibroamelor care se îndepărtează doar prin intervenții chirurgicale. Dacă, în schimb, obișnuiești să îți umezești buzele în mod constant, acest gest îți va face buzele să fie și mai uscate.

Primul pas pentru a scăpa de aceste ticuri nervoase este să fii conștientă de ele, după care trebuie doar să îți impui să nu le mai repeți.


Mesteci gumă


Acest tic, care reprezinta pentru unele dintre noi chiar o dependenta, iti suprasolicita muschii maxilarului, iar zaharul din guma de mestecat iti ataca smaltul dintilor.

Ok! Este posibil ca tu sa consumi varianta “sugar free”. In cazul acesta substantele care se afla in guma au efecte negative asupra digestiei. In plus, cand mesteci guma inghiti mult aer, lucru care produce balonarea.


Iti rozi unghiile


Este ticul nervos pe care l-am întâlnit cel mai des. Totuși, în ce fel ne afectează acest gest sănătatea? Pe lângă aspectul neîngrijit, bacteriile de pe mâini ajung în gură și îți pot cauza infecții la nivelul gingiilor și gâtului. Să folosești un lac de unghii colorat te poate ajuta să scapi de acest obicei.


Îți pui mâna pe față


Punându-ți mâna pe față în mod repetat tenul tău poate fi afectat. Dermatologii susțin că acest gest determină apariția imperfecțiunilor tenului și poate afecta straturile de piele până în profunzime.

Cel mai greșit lucru pe care îl poți face este să îți pui mâna pe față sau să te scarpini. Dacă ai probleme cu acneea renunță să îți mai atingi tenul și folosește creme pentru această afecțiune sau consultă un medic dermatolog.


Îți „trosnești” gâtul


Ce se întâmplă, de fapt, când ne „trosnim” gâtul? Ligamentele din această zonă se pot întinde și se pot crea inflamații. Ba chiar, în timp, ne putem îmbolnăvi de artrită, ca să nu mai spun de cazurile rare în care putem chiar să ne sufocăm.

Cred că ar trebui să luăm mai în serios gravitatea acestui tic.


Scrâșnești din dinți


Să îți scrâșnești dinții, chiar și inconștient, îți poate afecta sănătatea. Acest lucru se întâmplă fie în timpul somnului, fie în momente de stres. Smalțul poate fi afectat și, în timp, dacă acest gest se repetă, poți fi nevoită să apelezi la medicul stomatolog pentru tratament.

Cum poți evita? Ei bine, elimina stresul! Iar în cazul în care îți scrâșnești dinții în timpul somnului soluția este un aparat dental special, numit Bite, special creat pentru Bruxism (denumirea medicală a gestului). Te ajută să eliberezi tensiunea de la nivelul maxilarului, dar și cea din regiunea cervicală.


Rozi capetele pixurilor sau creioanelor


Pe lângă bacteriile pe care le conțin obiectele, dinții tăi, probabil, nu se află în cea mai bună formă. Gandește-te doar la virușii pe care îi poți avea pe mâini și care sunt transmise creionului. Tot ceea ce atingem este plin de germeni și toți vor sfârși în gura ta.


Îți muști interiorul obrajilor


La fel ca în cazul în care îți rozi unghiile, să îți muști interiorul obrajilor îți va crea inflamații. Și chiar după ce locul afectat se va vindeca, tu vei continua cu același gest. În zona respectivă se vor crea, în cele din urmă, o inflamație cronică cu posibile sângerări, dar și infecții. Nu sună prea bine, nu-i așa?


Mănânci multe dulciuri


Mănânci multe acadele și bomboane? Ei bine, nu este deloc un gest sănătos. Și aici este vorba despre zahărul și substanțele din dulciuri. Apariția cariilor este doar o consecință minoră.

În cel mai bun caz o vizită la medicul stomatolog te poate salva. Însă, dacă și pe aceasta o amâni, de la o simplă carie, totul se poate transfoma într-un implant dentar.

Încearcă bomboanele fără zahăr și care au aciditate scăzută. Totuși, ideal ar fi să le elimini complet.

Shares
%d blogeri au apreciat: