Alimentație echilibrată

O alimentatie echilibrata, care ne mentine sanatosi pe termen lung, trebuie sa contina toate grupele de nutrienti.

Este gresit ca atunci cand incerci sa slabesti sa reduci carbohidratii, grasimile sau proteinele pana aproape de zero. Pe termen lung se pot produce dezechilibre grave in corp.

Toti nutrientii sunt vitali, impreuna cu vitaminele, mineralele si fibrele (care sunt tot un fel de carbohidrati).


Proportia ideala a nutrientilor in alimentatie


Proportia ideala din fiecare nutrient difera in functie de sezon, de stilul de viata si de ceea ce urmaresti. La un om sanatos care isi mentine greutatea corporala, proportia recomandata este de 20-30% proteine, 40-50% carbohidrati si 20-30% grasimi.


Daca vrei sa slabesti, reduci carbohidratii si cresti grasimile si proteinele. Daca faci sport si vrei sa pui masa musculara, cresti aportul de proteine si reduci carbohidratii.

Iarna poti sa cresti aportul de grasimi.


Carbohidratii


Pot fi simpli (numiti carbohidrati rai) si complecsi (carbohidrati buni). Carbohidratii simpli ca cei din zahar, prajituri, paine alba si produse de patiserie se digera rapid.

Carbohidratii din cerealele integrale, fructe si leguminoase, au nevoie de mai mult timp pentru ca organismul sa ii asimileze.

Ei ofera o cantitate mai mare de energie. Nu cresc pofta de mancare si de dulce si nu duc la cresteri si scaderi bruste ale glicemiei.


Carbohidrati = Glucide = Zaharuri


 Indicele glicemic al alimentelor – adica incarcatura de zahar pe care o are un aliment si cantitatea de insulina.


Grasimile

– vegetale sunt considerate grasimi bune, pentru ca au in compozitie acizi grasi nesaturati (dintre care si cei omega-3)

animale sunt considerate grasimi rele pentru ca au in compozitie acizi grasi saturati – legati de producerea bolilor cardiovasculare.

– din peste si untura de gasca ce contin acizi grasi omega-3 si sunt cele mai recomandate grasimi animale.

In realitate, organismul are nevoie de cantitati variabile de grasimi vegetale si animale.

Cu cat grasimile sunt mai putin procesate, rafinate sau incalzite cu atat isi mentin mai bine proprietatile benefice. Deci modul de preparare (gatire) este la fel de important ca sursa, cantitatea si tipul grasimilor.

Grasimi = Lipide

Sunt importante atat calitatea nutrientilor pe care ii consumam zilnic, cat si proportia lor in meniu. Extremele nu sunt sanatoase si ca trebuie sa avem o alimentatie cat mai echilibrata, fara excese. Nu este interzis sa mancam din cand in cand grasimi rele sau carbohidrati rai, dar ele sa ramana exceptii.

 
Shares
%d blogeri au apreciat: