Lucruri pe care nu le știi despre Japonia

Populația Japoniei constă din 98% japonezi, imigrația fiind aproape inexistentă. Puține state ale lumii au un grad atât de mare de omogenitate etnică.


Rata șomajului în Japonia este sub 4%.


Japonia are peste 50.000 de locuitori care au depășit vârsta de 100 de ani.
Pădurea Aokigahara de la poalele muntelui Fuji este locul tradițional unde japonezii merg să se sinucidă.


Dacă un japonez alege să se sinucidă sărind în fața trenului, familia lui va plăti costul întreruperii călătoriei.
Numărul analfabeților în Japonia este sub 1%.
În prezent, Japonia are 18 laureați ai Premiului Nobel.
Anual, în Japonia se petrec doar două crime prin împușcare.


Media anuală a întârzierii trenurilor în Japonia este de doar 18 secunde. Plecarea punctuală, performanța aerodinamică și siguranța călătoriei cu trenul sunt legendare. În caz de cutremur, trenurile se opresc automat, pentru a evita riscul deraierii.


În gări există angajați a căror sarcină este să-i ajute pe călători să urce în trenurile aglomerate.
Alimentele de bază ale japonezilor sunt orezul, peștele și fructele de mare. De fapt, orezul nu lipsește de la nicio masă.

Cel mai popular topping pentru pizza este calmarul. O moluscă cefalopodă comestibilă, cu corpul alungit și gura înconjurată de zece tentacule.
Sorbitul la masă este considerat politicos, deoarece indică faptul că mâncarea e delicioasă. 
În Japonia există mai multe animale de companie decât copii.
98% dintre copiii adoptați în Japonia sunt băieți, ideea fiind ca averea să rămână în familie.


Pentru japonezi, pisicile negre aduc noroc.
În Japonia există cafenele unde te poți juca cu pisici.
Toate casele japonezilor au încălțăminte în plus pentru musafiri.


Prima şi cea mai importantă regulă de comportament în Japonia este punctualitatea. Dar punctualitate nu înseamnă să ajungi la ora stabilită, ci cu cel puţin zece minute înainte. La fix înseamnă că ai întârziat deja.
Japonezii poartă în permanență cu ei un prosopel, ca să se șteargă de transpirație.

​Dacă ai răcit în Japonia, trebuie să porți o mască, pentru a nu răspândi boala. De asemenea, gestul de a-ți sufla nasul de față cu alții este impardonabil.
În Japonia, să mănânci sau să bei în timp ce mergi pe stradă este semn de proastă creștere.


În Japonia este considerat necuviincios să spui „nu” direct, la o rugăminte sau sugestie. Trebuie să-ți formulezi răspunsul în așa fel, încât partenerul de discuție să nu se simtă jignit de refuz.


Japonezii cresc pepeni pătrați. Cultivatorilor le-a venit această idee din necesitatea de a-i depozita și transporta mai ușor. Ulterior, alți conaționali ai lor ingenioși au creat pepeni în formă de pară, de măr și chiar de inimă.
Șoferii japonezi de autobuze opresc motorul la stop, pentru a reduce poluarea.


Poliția japoneză are pistoale cu vopsea, pentru identificarea mai ușoară a vehiculelor în culpă.
În Japonia, salvările merg cam cu 40 km la oră. Opresc la fiecare stop, rugând respectuos lumea să se dea la o parte şi mulţumind pe îndelete tuturor pentru înţelegere.
În Japonia există o autostradă care trece printr-o clădire.


A dormi la locul de muncă este acceptabil în Japonia, considerându-se urmarea unei oboseli cauzate de efortul intens.
În Japonia, elevii și profesorii fac curățenie împreună în clase și la cantină.
Multe stațiuni termale și băi publice din Japonia interzic intrarea clienților tatuați.


Yaeba (dinți încălecați) sunt considerați atrăgători în Japonia, așa încât unele fete merg la dentist să-și strâmbe dinții.
Ganguro (în traducere, „față neagră”) este o modă japoneză ce constă în vopsirea feței într-o culoare cât mai închisă.


Cea mai veche companie încă activă din lume, Kongo Gumi, se află în Japonia. Aceasta a fost fondată în anul 578 e.n. şi avea ca obiect de activitate construcţiile. Kongo Gumi a funcţionat neîntrerupt, construind temple, castele, fortărețe și clădiri care astăzi fac parte din patrimoniul cultural al țării. A fost absorbită în 2006, ca subsidiară a companiei Takamatsu.
Japonia are una dintre cele mai mari flote de pescuit din lume.


Japonia și Rusia n-au semnat nici până în ziua de azi Tratatul de pace din cauza disputei asupra Insulelor Kurile.


Numărul chinezilor omorâți de japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial este mai mare decât numărul evreilor omorâți la Holocaust..
În anul 1949, India a trimis grădinii zoologice din Tokyo doi elefanți, pentru a ridica moralul japonezilor.


Din clasa întâia până în a VI-a se predă o materie ”drumul despre bunul simț”. În care elevii învață comportamentul civilizat și manierele de bun simț.  
Nu rămâne nici un elev repetent din clasa intâia până la clasa a VII-a. Scopul este educația și implantarea principiilor și nicidecum învățământul și stocarea informațiilor.     


Japonezii cu toate că sunt considerați printre cei mai bogați oameni din lume. Aceștia nu angajează femei de casă sau dădace pentru creșterea copiilor, părinții sunt primii răspunzători de educația copiilor.    
Elevii japonezii, zilnic  timp de 15 minute fac curat în școlile lor împreună cu educatorii, învățătorii și profesorii.

Acest lucru a determinat apariția unei generații modeste și atente la fenomenul curațenie și igienă.         
Fiecare elev japonez are tot timpul la el periuța de dinți și își spală dinții după ce mănâncă. În acest mod învață de mic cum să se păstreze igienic.
Profesorii iau masa cu 30 de minute înaintea elevilor, ca să fie siguri că mâncarea este bună.


Gunoierul în Japonia este cunoscut sub numele de ”inginer sanitar” și are un salariu de 5000 până la 8000$. Pentru a ocupa acest post candidatul trebuie să  treacă proba scrisă și orală.        


Este interzisă utilizarea telefonului mobil în trenuri, restaurante și în locuri publice cu spații închise. Mobilul trebuie setat pe modul ”bun simț” care la ei este foarte important.


Dacă te duci la un restaurant cu bufet suedez vei vedea că fiecare pune în farfuria lui, atât cât îi trebuie. Nu fac risipă. Nu lasă resturi de mâncare în farfurii.
Media de întârziere la trenuri pe an este de șapte secunde.


       Curiozități japoneze


  Metroul este atât de aglomerat în timpul orelor de vârf, încât au trebuit să angajeze niște oameni care să te împingă în interiorul metroului pentru ca ușile să poată fi închise.

Ei bine, asta nu e singura ciudățenie. Există câteva trenuri care au vagoane dedicate, exclusiv femeilor. Este vorba de primul vagon, care este vopsit în roz aprins și pe care scrie clar „woman only”.


   Japonezii sunt niște ființe care îți pot construi cele mai complicate tehnologii.

Când vine vorba de viața personală și socială – au mari probleme. Bărbații sunt timizi și reci, femeile tânjesc după o vorbă bună și după un compliment fie el și nesincer. Oamenii nu se privesc în ochi, iar a intra în vorbă cu o persoană străină este considerat foarte nepoliticos. Peste tot vezi grupuri de colegi de muncă care își iau ramas bun după două-trei beri băute.

Shares
%d blogeri au apreciat: